Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İTÜ ,HACETTEPE, ODTÜ, YILDIZ TEKNİK, MKÜ Gibi Üniversitelerden 20 Deprem Bilimci Hatay Depremini masaya yatırdı

Hatay, Laboratuvar gibi olmalı… Hatay Büyükşehir Belediyesi ev sahipliği yaptığı

Hatay, Laboratuvar gibi olmalı…

Hatay Büyükşehir Belediyesi ev sahipliği yaptığı 20’ye yakın bilim insanının katılımı ile 6 Şubat depremlerinin ardından ‘Yeniden Yapılanma Sürecinde Mekânsal Planlama Modeli ve Yol Haritası’nın belirlenmesi çalışmaları kapsamında 12 farklı üniversitede görev yapan bilim insanları görüşlerini açıkladı. Yıldız Teknik Üniversitesi, ODTÜ, Hacettepe, İstanbul Teknik Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Mustafa Kemal Üniversitesi ve İSTE gibi Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden 20’ye yakın bilim insanı, “Hatay İli Deprem Sonrası Yeniden Yapılanmada Yenilikçi Planlama” konusunda düzenlenen “Bilimsel Danışma Toplantısı”nda görüşlerini açıkladı.

Konuşmacılardan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Savaş Zafer ŞAHİN sunumunda şöyle dedi:
“Bilimin yol göstericiliği ile hareket ederek yapacağımız düzenlemeler depremden daha güçlü tutar bizi.’’ dedi. Afetlere karşı şehirlerin planları ile ilgili uzun zamanlı planların önemine dikkat çeken Şahin, ‘bunu ortaya koymazsak ilerleyen zamanda çıkacak sorunları hiçbir zaman çözemeyeceğiz.

Hatay’ı bir laboratuvar olarak düşünerek hareket etmeliyiz. Hatta Türkiye için yenilikçi bir planlama modeli nasıl yapabiliriz diye düşünmemiz lazım. Bunun tartışmasını nasıl başlatabiliriz ve bu tartışmanın genel ilkeleri ve yaklaşımı nasıl olmalıyı konuşabilmek için buradayız. Bunlara cevap arıyoruz. Hatay hepimizin bildiği üzere Türkiye Cumhuriyeti’ne en son katılan ilimiz. Fakat her zaman kültürüyle ve kimliğiyle çok özel bir şehir olmuştur. Türkiye ye en son katılan il olmasına rağmen en etkin il ve insan hazinelerinden biridir.

Toplantıya ev sahipliği yapan Hatay BŞB başkanı Lütfü Savaş da, Hatay’ın ve tüm deprem yaşamış bölgelerin geleceği için ortak akıl ve dayanışma içerisinde daha güvenli, dirençli ve yaşanabilir kırsal-kentsel yerleşimler oluşturmak için çalıştıklarını vurguladı. Toplantıyı bilim insanlarının görüşlerini almak için düzenlediklerini anlatan Savaş, ‘’yeniden yapılanma sürecinde siyasetin dışında bilimin ışığı ile ilerlemek zorundayız’’ dedi.

HBB Genel Sekreteri İhsan Çakar da katılımcılara Hatay’da deprem öncesi ve deprem sonrası Büyükşehir Belediyesinin yapmış olduğu planlamalar hakkında bilgi verdi.
Çakır, deprem sonrası 15 konu başlığı altında çalışmalara başladıklarını zemin etüdünden, ulaşıma; yeniden yapılanmadan psikolojik desteğe kadar çeşitli üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve kurumlarla işbirliği içerisinde çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. -Adil Yeşildağ-