‘Mülteci Hakları için Medya ve Sivil Toplum İş Birliği projesi’ ilimizde başladı …
İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) önderliğinde, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ortaklığıyla hayata geçirilen ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından finanse edilen “Mülteci Hakları için Medya ve Sivil Toplum İş Birliği” projesi kapsamında düzenlenen eğitim toplantısı ilimizde başladı.
İGAM Başkanı Metin Çorabatır, İskenderun’da bir otelde gerçekleştirilen toplantının açılışında yaptığı konuşmada, medya ve sivil toplum kuruluşlarının mülteci sorunlarında çok önemli rol oynadığını belirtti.
Çorabatır, Türkiye’de 3,5 milyon Suriyelinin geçici koruma altında olduğunu ancak uluslararası literatürde bunların mülteci tanımına uyduğunu kaydetti. Hatay’ın 2011 yılında başlayan Suriye krizinde çok önemli bir yeri olduğunu ifade eden Çorabatır, şöyle devam etti: “Mülteci sorunu çok önemli bir sorun. Medya ve sivil toplum kuruluşlarının mülteci sorunlarında çok önemli rol oynadıklarını biliyoruz. Medya olaylara ilk vakıf olan ve ulaşan bir meslek grubudur. Onların haberi nasıl bir dille vermesi çok farklı sonuçlara yol açabilir. Ev sahibi toplumun üyeleri ile mülteciler arasındaki gerginliklere de yol açabilir. Onlara kucak açmamıza da yardımcı olabilir. Siyasilerin kararlarını etkileyebilir. Aynı şekilde sivil toplum kuruluşlarını da.”
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı ise göç nedeniyle yarınla ilgili sıkıntılar olduğunu söyledi. Türkiye’ye göçle gelen birçok kişinin geri dönmeyeceğini belirten Kanlı, ”Eğer iyi bir entegrasyon yapılamazsa demokratik sorunlar yaşayacağız. Bu göçün getirdiği başka sıkıntılar yaşayacağız. Bunlara karşı hazırlıklı olmak lazım. Toplumun hazırlanması lazım. İşte bu ve bunun gibi projelerle biz bu sorunları tartışıp, ortaya koyacağımız fikirlerle devleti yönetenlerin, devlette karar alma pozisyonu olanların kulaklarına bir şeyler akıtmaya, bir takım fikirler sızdırmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.
Üç gün sürecek olan toplantının medyadaki mülteci algısına dikkati çekmek, nefret söylemi ve yanlış bilgiden kaynaklanan dili yapıcı şekilde değiştirmek, iki toplum arasında uyuma katkı sağlamak ve Türk medyasıyla sivil toplum arasında güçlü bir ilişki kurmayı amaçlandığı bildirildi.
Toplantıya yerel ve ulusal basın temsilcilerinin yanı sıra bazı sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. -AA-