Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Japonya devrede

Hatay’daki deprem enkazı Japonların Derdi olacak..

Hatay’daki deprem enkazı Japonların

Japonya ve UNDP işbirliğiyle, Hatay’da Deprem enkaz atıkları geri dönüşüm tesisi kuruluyor. Japonya’nın vereceği 130.6 Milyon TL hibe kredi ile Hatay ve Kahramanmaraş illerinde, asbest ve benzeri zararlı atıkları da ihtiva eden enkazın toplanıp kaldırılacağı, atıklarının geri dönüşümünün gerçekleştirileceği 2 tesis kurulacak ve 4 mobil moloz kırıcı temin edilecek.

Japonya Hükümeti ile kısa adı UNDP olan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı arasında ilimiz Hatay’daki deprem enkazlarının kaldırılması, atıklardan temizlenmesi ve geri dönüşümünün sağlanmasıyla ilgili 130,6 milyon TL’lik anlaşma imzalandı. Proje kapsamında enkazın toplanacağı alanlar belirlenecek ve enkaz atıklarının geri dönüşümü için Kahramanmaraş ve Hatay’da 2 tesis kurulacak
İlimiz Hatay ile Kahramanmaraş’a yönelik 2023 yılı Hibe Yardımı İşbirliği Projesi, Japonya’nın Ankara Büyükelçiliği’nde Japonya Büyükelçi Katsumata Takahiko ve UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton arasında imzalandı. Toplam maliyeti 130,6 milyon TL olan ve bir yıl içinde hayata geçirilecek bu proje ile 2023 yılı Şubat ayında Türkiye’nin güneydoğusunda meydana gelen depremlerde büyük hasar gören ilimiz Hatay ve Kahramanmaraş illerinde, asbest ve benzeri zararlı atıkları da içeren enkazın toplanacağı ve geçici olarak depolanacağı alanlar belirlenecek. Enkazın kaldırılması ve yönetilmesine ilişkin planlamalar yanısıra enkaz atıklarının geri dönüşümünün gerçekleştirileceği 2 tesis kurulacak ve 4 mobil moloz kırıcı temin edilecek.

Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko,imza töreninde şunları söyledi:
“Molozlar, asbest gibi zararlı maddeler içerdiği için bu alanların yakınlarında yaşayanların ve moloz kaldırma işini yapacak kişilerin sağlıkları için tehlike arz ettiği endişesi mevcuttur. Sağlık hasarını önlemek ve toparlanma sürecini hızlandırmak amacıyla Japonya hükümetinin, depremden büyük ölçüde etkilenen Kahramanmaraş ve Hatay illerine 700 milyon Japon Yeni değerinde bir destek sağlamaya karar vermiş olduğunu buradan resmi olarak duyurmak isterim. Bu proje, deprem enkazının çevreye duyarlı şekilde kaldırılması ve işlenmesi ile Türkiye ekonomisini destekleyen sağlam bir sosyal altyapı inşasına katkıda bulunacaktır ve Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve afet atıklarının uygun bir şekilde yönetimi hususunda bilgi sahibi olan UNDP ile iş birliği içerisinde gerçekleştirilecektir”
JAPONYA BÜYÜKELÇİLİĞİ AÇIKLAMASI-ara
Bu arada 16 Ağustos Çarşamba günkü imza töreni ile ilgili Japonya’nın Ankara büyükelçiliği bir açıklama yaptı. Açıklama şöyle.
“16 Ağustos 2023 tarihinde, Japonya Büyükelçisi KATSUMATA Takahiko ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Mukim Temsilcisi Sayın Louisa VINTON arasında, deprem enkaz atıklarının bertaraf edilmesi için hibe yardım işbirliğine  (700 milyon Japon Yeni) dair Nota teatisi imzalanmıştır. Bu proje ile, atıkların süratle bertaraf edilmesi ve sağlık ve çevreye zararlarının asgari düzeyde tutulmasının sağlanması amaçlanmaktadır.  – Yusuf Cemil Karaçay-