Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kaçak saat ticaretine darbe

Hazine ve Maliye Bakanlığı

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK), 2023-2024 döneminde 4 milyar liralık kayıt dışı saat ticaretini ortaya çıkardı. Bakan Mehmet Şimşek, vergi kayıp ve kaçaklarının önlenmesi amacıyla kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin süreceğini belirtti.

VDK, kayıt dışı faaliyet gösteren mükellefleri tek tek tespit ederek, yaklaşık 6 bin 500 mükellefi inceledi. Bu süreçte, aynı alıcıların defalarca kayıt dışı lüks saat temin etmesi mercek altına alındı. Yapılan denetimlerde, kayıtsız saatlerin belgeler düzenlenmeden satışı, imitasyon ürünlerin ticareti ve antika saatlerin kayıtdışı işlemleri gibi birçok usulsüz işlem tespit edildi.

Milyonlarca işlem, banka ve aracı kurumlar üzerinden gerçekleştirilen ödemeler dikkate alınarak titizlikle incelendi. Analizler sonucunda, lüks saatlerin vergi ödenmeden el değiştirdiği ortaya çıktı.

Tüketiciler Mağdur Oluyor
Araştırmalar, kayıt dışı faaliyet gösteren mükelleflerin elektronik ticareti yaygın bir şekilde kullandığını gösterdi. Çevrimiçi pazar yerleri ve sosyal medya üzerinden yapılan satışların ardından, tüketicilerin belgesiz ürünler satın alarak mağdur olduğu belirlendi.

VDK’nın ilk aşama analizinde, 944 farklı marka ve model saatin kayıt dışı satışı tespit edildi. Rolex, Omega ve Patek Philippe gibi markaların imitasyonları da bu listede yer aldı.

Lüks Saat Alıcıları Takipte
Sadece imitasyon saat ticareti değil, orijinal saat alıcılarının gelir ve harcama profilleri de inceleniyor. Lüks saatlere ödenen yüksek tutarların kaynağı araştırılırken, kara para aklama ve gelir saklama gibi suçlarla bağlantılar da göz önünde bulunduruluyor.

Bakan Şimşek, “Çalınmadık kapı bırakmıyoruz” diyerek, Maliye Bakanlığı’nın kayıt dışı ekonomiyle mücadelesinin kesintisiz devam edeceğini vurguladı. Vergide adalet sağlamak için en önemli konunun kayıt dışılıkla mücadele olduğunu belirtti.