Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kadın Gazeteciler Cezaevinde

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ),

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), 2023 yılının ilk 3 ayında kadın gazetecilerin maruz bırakıldığı hak ihlallerine ilişkin hazırladıkları raporu yayımladı. Yayınlanan rapora göre Türkiye bu konuda İkinci sırada.

Raporda, yılın ilk üç ayında 145 kadın gazetecinin saldırıya maruz kaldığı kaydedildi. 24 kadın gazetecinin fiziksel saldırıya, 23 gazetecinin ise hukuken taciz edildiğine dikkat çekilen raporda, gazetecilere yönelik saldırıların 2022 yılının ilk 3 ayına göre yüzde 4,3 oranında arttığı aktarıldı.

DÜNYADA 100 KADIN GAZETECİ TUTUKLU

Rapora göre, 30 Nisan itibariyle İran’da 28, Türkiye’de 19, Çin’de 15, Beyaz Rusya’da 9, Myanmar’da 8, Mısır’da 4, Rusya’da 3, Vietnam’da 3, Etiyopya’da 2, Somali’de 2, Filistin’de 1, Laos’ta 1, Suudi Arabistan’da 1, Suriye’de 1, Hong Kong’da 1, Filipinler’de 1 ve Burundi’de 1 olmak üzere toplamda 100 kadın gazeteci cezaevinde tutuklu bulunuyor. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), raporla ilgili yaptığı açıklamada; “2023’ün ilk çeyreğini, bir önceki yılın ilk çeyreğine göre 4 kadın daha az olmak üzere en az 100 kadın gazeteci parmaklıklar ardında geçirdi. Tutuklu kadın gazeteci sayısında küçük bir düşüş olsa da bu sayının sıfır olması gerekiyor. Ayrıca, 2022’nin ilk çeyreğine kıyasla kadın gazetecilere yönelik fiziksel ve yasal tacizin (rahatsız edici, üzücü veya tehdit edici görünen eylemlerle) artmasından endişe duyuyoruz. Kadınların ve LGBTQI gazetecilerin, görevlerini şiddet veya korkutma korkusu olmadan yerine getirmelerini sağlayan güvenli ve destekleyici bir ortamda çalışabilmelerini sağlamak için daha fazlasının yapılması gerekiyor.” İfadelerine yer verdi. – Yusuf Cemil Karaçay