Büyükşehirlerden; Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir ve Samsun’da sığınma evi varken, Hatay ve diğer büyükşehirlerde bu eksiklik hala cevabını arıyor.
HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, kayyum görevlendirilen HDP’li 3 büyükşehir belediyesi dışındaki 27 büyükşehir belediyesine, kadına yönelik şiddet konusundaki çalışmaları hakkında sorular yönelttiklerini söyledi.
-NEDEN YOK?-
Sorular yönelttikleri, Hatay dahil 27 büyükşehir belediyesinden sadece 15’inden yanıt alabildiklerini ifade eden HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, “Kadına yönelik şiddeti önlemek, bütüncül bir mesele ve yerel yönetimlere çok büyük görev düşüyor. Yerel hizmetler, şeffaf ve ulaşılabilir olduğunda kadınların güçlenmesine gerçekten katkı sağlıyor” diye konuştu.
Büyükşehir belediyelerinden gelen yanıtların, bazı istisnalar dışında özenle hazırlanmadığını savunan Kerestecioğlu, belediyelerle iletişim kurmak için çok çaba sarf ettiklerini, bazı belediyelerin kadına yönelik şiddetle ilgili birimlerinin dahi olmadığını dile getirdi.
Belediye Kanunu’na göre, nüfusu 100 bini geçen belediyelerin sığınma evi açmak zorunda olduğunu anımsatan HDP’li Kerestecioğlu, büyükşehirlerden; Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir ve Samsun’da sığınma evi olduğunu söyledi.
Kadınların sığınma evlerine gitmeden danışabilecekleri, şiddet konusunda uzmanlaşmış danışma merkezlerinin de yaygın olmadığını ifade eden Filiz Kerestecioğlu, bu merkezlerin sadece İstanbul, Bursa, Mersin, Eskişehir, Ankara ve İzmir’de bulunduğunu kaydetti. -Tamer Yazar-