Mor Dayanışma, kadınları; şiddet, işsizlik, yoksulluk kıskacında bırakan düzene karşı “Harekete Geç” kampanyası başlattığını duyururken, Hatay’ın da aralarında olduğu çalışma için, herkes, ‘anket çalışmasına’ destek vermeye davet edildi.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Temmuz rakamları, kadına yönelik şiddete dair en net fotoğrafları paylaşmayı sürdürüyor. Platform’dan verilen bilgiye göre, Temmuz 20’si itibariyle 417 kadının başvurusu alındı. Yapılan açıklamada, “En çok başvuru, % 27 oranıyla, evli oldukları erkekler tarafından şiddete uğrayan kadınlardan geliyor. Temmuz ayında kadınların en çok başvuru nedeni, fiziksel şiddet oldu. Türkiye’nin 45 farklı ilinden kadınlar başvurdu” denildi.
-HAREKETE GEÇ!-
Eldeki tablo noktasında harekete geçen, Hatay ve diğer kentlerdeki Mor Dayanışma hareketi, kadınları; şiddet, işsizlik, yoksulluk kıskacında bırakan düzene karşı “Harekete Geç” kampanyası başlattığını duyurdu. Kadına yönelik yaşanan şiddete karşı bir anket çalışması başlatıldığı ifade edilirken, çağrıda şu bilgiye yer verildi:
“Yirmiden fazla ilde kadın özgürlük mücadelesi yürüten Mor Dayanışma, kampanya startını birçok ilde bisiklet turlarıyla başlattı ve çalışmalarını mahallelerde mor masa buluşmalarıyla, eylemleriyle, atölyeleriyle, gazete okur toplantılarıyla devam ettiriyor.
2020’nin ilk 7 ayında, en az 190 kadının erkekler tarafından katledildiğini ve 100 kadının şüpheli şekilde ölü bulunduğunu, pandemi sürecinde kadınların daha fazla ev içi emeğe hapsolduğunu ve iş hukuksuzluklarına maruz bırakıldığını vurgulayan Mor Dayanışma, kampanyanın iki önemli ayağı olan, kadına yönelik erkek şiddeti ve işsizlik yanı
Kampanya kapsamında oluşturdukları duvar gazetesini, broşürleri yerellere ulaştıran Mor Dayanışma ayrıca anket çalışmasıyla da, kadın politikalarına daha fazla katkı sunacak veriler için daha fazla kadına ulaşmayı hedefliyor.”
-ANKET!-
“Erkek Şiddeti ve Hak Gasplarına Yönelik Araştırma Anketi” için verilen bilgi ise şöyle:
“2020’nin ilk 6 ayında, en az 152 kadın, erkekler tarafından katledildi ve 88 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Pandemi sürecinde, kadınlar, daha fazla ev içi emeğe hapsoldu ve iş hukuksuzluklarına maruz bırakıldı.
Erkek şiddetine ve hak gasplarına karşı başlattığımız kampanyada; 6284 nolu kanunun, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını, belediyelerde kadın danışma merkezlerinin kurulmasını, sığınma evlerinin sayısının ve niteliğinin artmasını, acil şiddet hatlarının oluşturulmasını, patronlara değil – eşitlik politikalarına bütçe oluşturulmasını istiyoruz.
Kampanyamızın içerisinde belirli istatistiklere ulaşabilmek için, erkek şiddeti ve hak gasplarına yönelik araştırma anketimize katılmanızı rica ederiz. İsimler, Mor Dayanışma Anket Araştırma Komisyonu dışında hiçbir kişi ya da kurum ile paylaşılmayacaktır.
Anket sonucu elde edeceğimiz veriler, kampanyamızın iki önemli ayağı olan, kadına yönelik erkek şiddeti ve işsizlik yanı sıra yoksulluk ile mücadele kapsamında kadın politikalarına katkısı olması amacıyla, dernek çalışmalarımızda, örgütlenme ve haklarımız kapsamında ve yerel yönetimlere veri sunma amacıyla kullanılacaktır.
Çevrenizdeki okur-yazar olmayan kadınlarla, cevaplarda yönlendirme yapmadan dayanışmada bulunabilirsiniz.”
Mor Dayanışma, Anket linkini ise şu şekilde paylaştı: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfbRtiQ18hxb8yHvAOTvIlSZuFs8C-L_NfYqEk6HC2U0a9EeA/viewform?vc=0&c=0&w=1
Tamer Yazar