Kadınlar ekmeğini taştan çıkarıyor

“Taşa Hayat Verenler Projesi” ile sanatın inceliklerini öğrenirken aile bütçesine de katkı sağlıyorlar Defne Belediyesi’nde açılan taş işlemeciliği kursu sayesinde kadınlar adeta ekmeklerini taştan çıkarmayı öğreniyor. Hatay Valiliği tarafından desteklenen ve Defne Belediyesi tarafından hayata geçirilen Taşa Hayat Verenler Projesi ile kadınlar hem taş işlemeciliği sanatının incelikleri öğreniyor hem de yaptıkları eserleri satarak aile bütçelerine […]

“Taşa Hayat Verenler Projesi” ile sanatın inceliklerini öğrenirken aile bütçesine de katkı sağlıyorlar

Defne Belediyesi’nde açılan taş işlemeciliği kursu sayesinde kadınlar adeta ekmeklerini taştan çıkarmayı öğreniyor. Hatay Valiliği tarafından desteklenen ve Defne Belediyesi tarafından hayata geçirilen Taşa Hayat Verenler Projesi ile kadınlar hem taş işlemeciliği sanatının incelikleri öğreniyor hem de yaptıkları eserleri satarak aile bütçelerine katkı veriyor.
Defne Belediyesinin Harbiye Mahallesi’nde bulunan ek hizmet binasında oluşturulan atölyede çalışan kadınlar öğrendikleri sayesinde biblo, heykel ve çeşitli figürlerde taş oymacılığı yapmanın mutluluğunu yaşıyor.
Belediye Başkanı İbrahim Yaman, yaptığı açıklamada, ilçede bir dönem çok yaygın olarak yapılan ancak şimdilerde unutulmaya yüz tutmuş olan taş işlemeciliğini yeniden canlandırmak ve özellikle kadınlara meslek edindirerek aile ekonomilerine katkı vermelerini sağlamaya çalıştıklarını belirtti.
Kursiyerlerin kısa süre içerisinde çok güzel ürünler ortaya çıkarmayı başardığını ifade eden Yaman, şunları söyledi: “Taş işlemeciliğinin birkaç yönü var. Kursiyerlerimiz sadece biblo ve heykelcik yapmakla yetinmeyecekler. Ayrıca eskiden yapıların kirişlerinde, pencere üstlerinde, kapı kemerlerinde kullanılan tablet türünde olan işlemeleri de yapabiliyorlar. Ben şuna inanıyorum. Özellikle bölgemizde restore edilmeyi bekleyen çok eski yapı var. Bunların restorasyonu sürecinde bu arkadaşlara çok iş düşecek. Bu yapıların eksik taşlarını orijinaline uygun bir şekilde işleyebilecekler. Sadece bu bölgenin sosyal, kültürel yönüne değil, ekonomik yönüne de ciddi bir hassasiyet gösteriyoruz. Kursta onlardan bir parçası. Ne kadar çok gencimize meslek edindirip geçimini sağlayabileceği bir yol açabilirsek o kadar mutlu oluyoruz.”
Taş ustası Mutia Keremoğlu da projeyle ölmekte olan meslekleri yeniden canlandırmaya ve taş işlemeciliği sanatını öğrenmek isteyenlere katkı sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Kursiyerlerden iki çocuk annesi Esya Bahçeci ise kursa severek geldiğini ve arkadaşlarıyla birlikte güzel vakit geçirdiklerini kaydetti.
Kurs sayesinde taş işlemeciliği öğrenmeye başladığını ifade eden Bahçeci, “Bu kursa hem sanatı öğrenmek hem de kursta öğrendiklerimle yapacağım eserleri satarak aile bütçeme katkıda bulunmak için geldim. Bu işi severek yapıyorum. Taş işlemeciliği sanatını yaşatmakta istiyorum” dedi.
Lale Heybeli de kursta çok şey öğrendiğini ve taşlara şekil vermeyi çok sevdiğini kaydetti. -AA-

 

Exit mobile version