Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kahire, geçmişinde yükselirken; Antakya, geçmişi sulara gömdü!

Kahire’nin doğusunda eski Evn şehrinde bulunan Ayn eş-Şems bölgesinde kazılar

Kahire’nin doğusunda eski Evn şehrinde bulunan Ayn eş-Şems bölgesinde kazılar yapan Mısırlı ve Alman Arkeologların keşfinde yükselen Kahire örneği, Antakya adına düşünmeye zorlamalı mı?

Görkemli geçmişi nedeniyle tarih ve kültür turlarının her dönem gözdesi durumundaki Mısır, başkenti Kahire’deki son arkeolojik buluntu ile bir kez daha dünya gündeminde. II. Ramses ve II. Seti’ye ait olduğu düşünülen heykel parçaların çıkarıldığı alanda çalışan Mısırlı ve Alman arkeologlardan oluşan kalabalık heyet adına konuşan Alman Arkeolog Dietrich Raue, tüm ekibin, heykellerin çamur içinden zarar görmeden çıkarılması için çalıştığını açıklarken, Antakya adına geride kalan bir ‘buluntu’ için bizlerin ne yaptığını da hatırlattı.
-Sergilenecek-


Heykellere ait parçalar, restorasyon çalışmasının ardından sergilenmek için Büyük Mısır Müzesi’ne (GEM) taşınacak. Yeni keşfedilen eserler ise Mısır Müzesi’ndeki geçici bir sergide yer alacak. Bu ise, yaklaşan turizm sezonu adına Kahire hanesine ‘artı’ puan olarak eklenecek.
-Eski roma-
Mısır’ın başkenti Kahire’nin Al-Matareya bölgesinden çıkarılan eşsiz eserlerin bulundukları alandaki çamurlu sudan çıkarılışını izleyenler, insan eliyle yıkılan eski Roma Köprüsü adına Asi Nehri yatağında ortaya çıkan devasa kesme taşları hatırladı, hatırladıkları adına neden şu ana dek bir şey yapılmadığını da… Hatay Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin nehir yatağında iş makineleriyle yaptığı çalışmalar sırasında, tam da yıkılan köprünün olduğu noktada ortaya çıkan taşlar adına neden her hangi bir bilimsel analize gerek duyulmadığını da… Müze Müdürlüğü ya da İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün yaşanan bu duruma neden taraf olmadığını da… Tek bir açıklamaya bile lüzum görülmediğini de…
-Tarihe bakış-

Kent genelindeki alt yapı çalışmaları sırasında kazılan birçok yerde ‘dün’e dair bir parça bulan Antakya adına Mısır’ın Kahire’sinden yükselen bu son hikâye çok şey anlatmalı, özellikle de, turizmde yaşanan rekabette öne çıkabilecek tek artısının tarihi ve kültürü olan bir kentte! Bu açıdan bakıldığında, eldeki tarihe bakışın ve o tarihi sahipleniş (!) biçiminin ciddi anlamda sorgulanması gerekiyor. Mısır’ın en güçlü firavunlarından biri olan II. Ramses’e ait heykelin bulunan parçası noktasındaki heyecanını saklayamayan ve “Bu keşif bence son yıllarda yapılan en önemli keşiftir. Ramses ve Kral II. Seti’ye ait olan heykeller birkaç gün içinde Kahire Müzesi’nin bahçesinde sergilenecektir” diyen Mısır Tarihi Eserler Bakanı Halid Anani dinlerken hele ki!
-Tamer Yazar-