Bir zamanlar Musa Dağı’nın eteklerinde yer alan 7 Ermeni Köy’ü temsilen 7 kazan harisinin pişirildiği Yortu, düne dair anıların tazelendiği bir gün oldu.
Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Meryem Ana Yortusu’na ev sahipliği yapan Vakıflıköy’deki Surp Asdvadzadzin Ermeni Kilisesi, coşkusunu geride bıraktı, misafir ettiği kalabalıkları ise uğurladı. Uğurladığı isimler arasında, Türkiye Ermenileri Patriklik Kaymakamı Episkopos Sahak Maşalyan da vardı. Geride kalan köy nüfusu ise, uğurladığı kalabalığın hüznünde hayatına geri döndü.
Türkiye Ermenileri Patrikliği’nin, kalabalıkları uğurlayan Vakıflıköy ve Surp Asdvadzadzin Kilisesi için paylaşımı ise, ‘bir zamanlar…’ diye başlayan anlatımların özetinde duranlara geldi…
“Hatay Vakıflıköy, 1800’lü yıllarda, Yoğunoluk ve Hıdırbey köylerinin sakinlerinden meydana gelmiştir. 1895’te köy halkı birleşerek bir kilise inşasına koyulurlar. Köy halkından Tateos ve Movses Ayntabyan kardeşler, kilise ve mezarlık için gerekli toprağı bağışlarlar. İnşaat, köy halkının harcamalarıyla ve çalışmalarıyla gerçekleştirilir. Kilise’nin takdisi ise Antakya Ruhani
İlk zamanlarda Kilise’nin daimi bir ruhani görevlisi bulunmuyordu. Vakıflı Köyü’nü, 1921 yılına kadar Yoğunoluk, Hıdırbey ve Kebusiye köylerinden gelen din görevlileri değişimli olarak ziyaret etmekteydiler. Bu kişilerden Peder Hovhannes İpracıyan, Peder Boğos Küsbekyan, Peder Harutyun Şerbetciyan ve Peder Madteos Güzelyan’ı anmak mümkündür. Köy’ün daimi din görevlileri ise Kıdemli Peder Ğevont Kartunyan ve Kıdemli Peder Serovpe Gülyandı. İkisi de köy halkından olan bu din görevlileri, aynı zamanda İskenderun ve Kırıkhan kiliselerine de hizmet ettiler. Şimdiki hoş görünümlü kilise, 1997’de, Sayın Bedros Şirinoğlu’nun hayırseverliğiyle inşa edilerek Patrik Karekin II. tarafından kutsanıp ibadete açıldı.” -Tamer Yazar-