Hatay başta olmak üzere 11 ili etkileyen 6 Şubat depreminin ardından, afetzedelere yönelik barınma hizmetleri hız kesmeden devam ediyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yaptığı açıklamada, depremin üzerinden yaklaşık altı ay geçtiğini hatırlatarak, şu anda 1 milyon 935 bin 375 depremzede vatandaşa geçici barınma hizmeti verdiklerini belirtti.
Deprem sonrasında başlatılan acil barınma süreci, çadırlar ve tesislerde misafir etmek şeklinde başlamıştı. Ancak, sürecin ilerleyen aşamalarında konteyner ve kira yardımı yöntemleri de kullanılmaya başlandı. İçişleri Bakanı, artık kalıcı konutlara geçinceye kadar iki noktada toplanacaklarını ve bunun konteyner ve kira yardımı şeklinde gerçekleşeceğini açıkladı. Açıklamalara göre, çadırlarda kalan afetzedelerin sayısı 177 bin 600’den 31 bin 864’e düşmüş durumda. İçişleri Bakanı Yerlikaya, Cumhurbaşkanı’nın talimatı doğrultusunda bu sayıyı en kısa sürede sıfıra indireceklerini vurguladı. Konteynerlerle ilgili hazırlıkların tamamlandığını ve konteynerde kalanlar için hizmetin sürdüğünü belirtti.
Tesislerde barınanların sayısı da 78 bin 890’dan 29 bin 192’ye düşmüş durumda. Geçici olarak kamu kurum ve kuruluşlarının misafirhanelerinde barındırılan afetzedeler, yakında üniversitelerin açılmasıyla bu misafirhanelerden ayrılacak. Valiliklere talimat verildiği belirtilerek, barınma sürecinde etkin önlemlerin alındığı vurgulandı. Şu an itibarıyla 572 bin 959 vatandaş konteynerlerde barınıyor ve 318 bin 295 depremzede ise kira yardımından faydalanıyor. Bakan Yerlikaya, barınma sürecinin gelecek ay itibarıyla kira yardımı veya konteynerle barınanlar şeklinde devam edeceğini belirtti. Depremzedelerin acil ihtiyaçlarına yönelik sağlanan barınma hizmetlerinin devam ettiği ve konteyner, kira yardımı gibi farklı yöntemlerle vatandaşların desteklendiği belirtiliyor. Ekim ayından itibaren ise 180 bin konutun peyderpey teslim edileceği belirtilerek, depremzedelerin kalıcı konutlara kavuşacağı umuduyla süreç yakından takip ediliyor. Tamer Yazar-