Türkiye yanıyor.
Yaz aylarının gelmesi ile birlikte yurdun muhtelif bölgelerinde çıkan yangınlar nedeniyle ciğerlerimiz yanıyor.
Son 48 saat içinde bile yurdun çeşitli yerlerindeki çıkan orman yangın sayısı 98’e yükselmiştir.
Başta Antalya’nın Manavgat, Muğla’nın Marmaris ilçeleri olmak üzere birçok ilimizde orman yangınları meydana gelmektedir.
Muğla, Antalya, Mersin, Adana, Osmaniye, Kocaeli, Elazığ, Aydın, Kırıkkale, Karaman, Kayseri, Kütahya, Kilis, Balıkesir, İstanbul ve geçtiğimiz günlerde birçok yörelerinde yangın felaketi ile karşılaşan Hatay olmak üzere yurdun çeşitli illeri de bu orman yangın felaketi ile karşı karşıya kalmıştır.
Elbette ki ormanlık arazileri çok olan ülkemizde yaz aylarının gelmesi ile birlikte orman yangınlarının olması beklenen bir felakettir.
Bu konuda hepimizin üzerine düşen büyük görevler bulunmaktadır.
Ormanlık alanlara girildiğinde, o bölgelerde piknik yapılmak istendiğinde, çok dikkatli davranmak ve yangın çıkmasını engelleyici tedbirleri almak suretiyle böyle bir felaketle karşı karşıya kalmamak için herkesin elinden gelen gayreti göstermesi gerekir.
Ama bunun yanında yönetenlerinde dikkat etmesi gereken hususlar, almaları zorunlu kararlar ve tedbirler olduğu da hatırdan uzak tutulmamalıdır.
Yangın elbette ki uzmanların müdahalesi ve çabası sonucu kontrol altına alınır ve söndürülebilir.
Bu doğrultuda yetişkin elemana ihtiyaç vardır.
Hatır için belli yerlere yerleştirme anlayışının olmaması, aksine yetenekli ve bilgili elemanların bu görevlere getirilmesi zorunludur.
Ulaşım imkânlarının zor olduğu bölgelerde ise, yangının kontrol altına alınması ve söndürülmesi daha büyük zorluklar taşır.
Özellikle çıkan yangınların kontrol altına alınması ve söndürülmesi için helikopter ve uçak filolarının bulunmasının ve bunların anında müdahale etmesinin sağlanması gerekir.
Yıllardır bizde de bu konuda eğitim görmüş elemanları bünyesinde barındıran bir kurum vardır. Adı da Türk Hava Kurumudur.
Yangın çıktığında bu kuruma ait uçaklar gereken müdahaleyi yapar ve yangını kontrol altına aldıktan sonra söndürülmesi için çaba gösterirlerdi.
Ancak son birkaç yıldır THK’nın devre dışı kaldığını görüyoruz.
Medyaya yansıyan haberlerden öğrendiğimize göre, çıkacak orman yangınlarının söndürülmesi için açılan ihaleye, THK’nın var olan uçaklarının yüz litre eksik kapasitede olduğu için giremediği anlaşılmaktadır.
Oysaki THK’nın hangarlarda bekleyen bir uçak filosu bulunmaktadır. 100 litre eksik su aldığı için ihaleye sokulmayışı oldukça yadırganacak bir durumdur.
Bir taraftan THK’nın uçakları ihaleye giremiyor, öte yandan yurdun dört bir yanı çıkan orman yangınları nedeniyle alev alev yanıyor. Çıkan yangınlara müdahale edecek helikopter ve uçak filomuz maalesef yok.
Manavgat’taki yerleşim bölgelerini de içine alan yangın, Marmaris, Bodrum, Milas gibi yerleşim yerlerinde de çıkmış ve tehlike arz eder bir duruma gelmiştir.
Çıkan yangınlarda birçok insanımız, birçok canlı yaşamını yitirmiş, doğanın çeşitli güzelliklerini bünyesinde toplayan ormanlarımız yanıp kül olmuştur.
Böylesi bir ortamda, yerli ve milli bir kurum olan THK’nın devre dışı bırakılmasını anlamak, izah etmek, kabul etmek mümkün değildir. Hele hele hangarlarda uçaklar varken, THK’nın uçağı yoktur diye açıklamalarda bulunmak doğru bir hareket olmasa gerek.
Bu nedenle zararın neresinden dönülürse kârdır özdeyişi gereği, bundan sonra gereken önlemler alınmalı, THK’nın devre dışı bırakılan uçakları devreye sokulmalı, bu doğrultuda gerekirse belediyelere yetki verilmeli ve böylece ormanlarımızın yanıp kül olmasının, yerleşim yerlerinde tahribata neden olmasının, can kayıplarının önüne geçilmesi için gerekenlerin yapılması yoluna gidilmesi hatırdan uzak tutulmayarak, şimdiden gereken önlemler alınmalı ve bir kez daha böyle bir felaketle karşı karşıya kalınmaması için soruna gösteriş yerine kalıcı bir çözüm bulunmalıdır…
nabiinal@hotmail.com