Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kamu Hastanelerinde “Akılcı Antibiyotik” Eğitimi:

Önce test sonra antibiyotik Sağlık Bakanlığı’nın, gereksiz antibiyotik kullanımının önüne

Önce test sonra antibiyotik
Sağlık Bakanlığı’nın, gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçmek üzere başlattığı “Akılcı Antibiyotik Kullanımı” hakkında sağlık çalışanlarına yönelik eğitim programları, Hatay Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ve bağlı sağlık tesislerinde tamamlandı.
Kamu Hastanelerinde başlatılan “Grup A Streptokok Hızlı Antijen Testlerinin Uygulanması” programıyla, doktorlar, bundan sonra, üst solunum yolu hastalıklarına önce testi yaptıracak, sonrasında da hastanın ilacını reçete edebilecek. Böylelikle, test sonucu ve reçete olmadan hiç kimse antibiyotikleri eczaneden alamayacak.
Hatay Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr.Sebahattin YILMAZ, “Hızlı Beta Testi”nin belirleyici olacağını belirttiği çalışma ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Sağlık Tesislerimizde Grup A Streptokok Hızlı Antijen Testleri için eğitimlerimizi tamamladık. Eğitimler sonunda doktorlarımızın bilgisayarlarına beta mikrobunun varlığı ile ilgili klinik bulgular açısından yönlendirici bir program da yüklendi. Genel Sekreterliğimize bağlı 14 sağlık tesisimizde 20-23 Ocak 2017 tarihlerinde Hızlı Antijen Eğitimi gerçekleştirildi. 11 sağlık tesisimizde enfeksiyon hastalıkları ve intaniye uzmanı, 3 Sağlık tesisimizde dahiliye uzmanı tarafından KBB, dahiliye, çocuk ve acil servis hekimlerinden oluşan toplam 300 kişiye eğitim verildi. Halkımızı beta testi konusunda bilgilendirmek için Bakanlığımız tarafından hazırlanan tanıtım afişleri ve broşürlerin tüm sağlık tesislerimizde dağıtılması sağlandı. Çocuk, KBB, dahiliye ve acil hekimleri muayene sırasında hastalarına hızlı beta testini yaptırabilecek. Boğazdan alınan bir sürüntü örneği ile gerçekleştirilen antijen testi ile 5 dakika içinde hastanın gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmiş olacak. Hızlı Beta Testi yani antijen testi belirleyici olacak ve test sonucu hastada beta pozitif (+) çıkarsa hekimler antibiyotik yazabilecekler. Böylelikle hastaların gereksiz ve yanlış antibiyotik kullanımın önüne geçmiş olacağız.” -Mehmet Özgün-