Gözle görülür değişiklik yok!
“Bugün, belediyelerin, halka yararı olmayan uçuk-kaçık icraatlara para harcadıkları, reklama ve tribünlere yönelik icraatlar peşinde oldukları aşikâr” diyen Doç. Dr. Necmettin Çalışkan: “Şovdan başka hiçbir getirisi olmayan uluslararası düzeydeki organizasyona ev sahipliği ile kentin tüm gelirleri ve kaynakları bir yere aktarılıyor.”
“Maalesef ülke siyaseti, Cumhur-Millet ya da bakış açısına göre değişen, Çamur-Zillet İttifakı olarak isimlendirilen ikili bir kamplaşmaya doğru evirilmiş durumdadır” diyen, Saadet Partisi Genel İdare Kurulu (GİK) üyesi, Partinin Hatay’daki önemli ismi Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, “Bu kamplaşmanın orta yerinde durup da, ne oraya ne buraya bulaşmamaya gayret eden, ikisinin arasında denge unsuru olmaya çalışanları da unutmamalı. Tabii bu konumda olup, ne İsa’ya ne Musa’ya yaranamama pozisyonu da işin trajik yanı. Ezici kapitalist politika belli… Ya bendensin ya düşmandan!” tespitinde durdu.
2019 yerel seçimleri ve sonuçları noktasında da duran ve mevcut tabloyu değerlendiren Çalışkan’ın bu konuda söyledikleri ise ara başlıklar halinde şöyle:
-BEKLENTİ!-
2019 yılında, mahalli idareler seçimiyle, Türkiye’nin önemli belediyelerinde başkanlıklar el değiştirdi. Bunun doğal sonucu olarak seçmende büyük beklentiler oluştu. Ne var ki bu beklentiler hemen hiçbir şekilde gerçekleşmedi. Suçlayarak devraldıkları belediyelerde geçmişi gölgede bırakacak adım ve atılımlar henüz yok.
-TRİBÜNLER!-
Şu ana kadar bu belediyelerde hemen hiçbir icraat değişmedi. İstisnalar kaideyi bozmaz! İçlerinde kucaklayıcı, şeffaf ve halkın yanında olanları ayrı tutuyoruz.
Eskiden bazı başkanlar, yolsuzluklarla anılmaktaydılar. Şimdi -başkaları kendilerini geçtiğinden- belki de ortamın getirdiği şartlarla, bu iddia pirim yapmıyor. Zaten rant ve nemalanmak meşru bir hak olarak görüldüğünden, kimse tınmıyor bile.
-UÇUK KAÇIK!-
Bugün, belediyelerin, halka yararı olmayan uçuk-kaçık icraatlara para harcadıkları, reklama ve tribünlere yönelik icraatlar peşinde oldukları aşikâr. Belediye değişimlerinden sonra, ülkede temel itibariyle belediyecilik anlayışında yeni bir vizyon ortaya konmadığı gibi, seçilen başkanların da bu anlayışa katkıları olmadı. Bazı sivri dillilerin, icraat yerine birebir polemiklerine şahidiz. Haklı bile olsalar, bazı projeler üzerinden didişmeleri dışında iş icraata gelince, devraldıkları görevi bir nokta daha öteye götürmediler.
-SPOR’A BÜTÇE!-
Bir belediye üzerinden icraatları örneklendirmek gerekirse… Eline geçen tüm imkânları, önce kentin basketbol takımına harcayıp, bir dönüşüm görmeyince… İkinci icraat olarak, bütçe, futbol takımına aktarıldı. Evet, futbol takımı bir yerlere geldi. Ancak diğer taraftan, şehrin başta alt-yapı sorunu olmak üzere neredeyse hiçbir sorunu çözülmedi.
Şovdan başka hiçbir getirisi olmayan uluslararası düzeydeki organizasyona ev sahipliği ile de kentin tüm gelirleri ve kaynakları bir yere aktarılıyor. Ama kangren olmuş sorunlarda gözle görülür bir değişiklik yok.
Sonuçta bu belediye başkanları, falan ilin, falan ilçesindeki bir dergi tarafından “yılın en başarılı belediye başkanı” seçiliyor. Filanca sivil toplum örgütü ya da organizasyonla “yılın yöneticisi” seçilip, bununla avunuyorlar. Bu ödüllerin nasıl dağıtıldığı ortada. PR çalışmalarına kurban edilen şehrin sakinleri de her şeyin farkında!
Medya organlarında bol bol boy göstermekle “işini iyi yapıyor” izlenimi verilebilir. Ancak dünya kenti olabilecek bir şehri yoldaki çukurlarla baş başa bırakırsanız, “bir şehrin sorununu çözemiyorsunuz, ülkeyi nasıl yöneteceksiniz” diye sormazlar mı?
-SONUÇ!-
2019 belediye seçimlerinden iki buçuk yıldan fazlası geçti, çoğu gitti, azı kaldı. İki buçuk yıldır belediye başkanlarının icraatları değil, cumhurbaşkanı adayı olup-olmayacakları tartışılıyor.
Tamer Yazar
yazı
“Bir belediye üzerinden icraatları örneklendirmek gerekirse… Eline geçen tüm imkânları, önce kentin basketbol takımına harcayıp, bir dönüşüm görmeyince… İkinci icraat olarak, bütçe, futbol takımına aktarıldı. Evet, futbol takımı bir yerlere geldi. Ancak diğer taraftan, şehrin başta alt-yapı sorunu olmak üzere neredeyse hiçbir sorunu çözülmedi.”
Yazı
“…falan ilin, falan ilçesindeki bir dergi tarafından ‘yılın en başarılı belediye başkanı’ seçiliyor, filanca sivil toplum örgütü ya da organizasyonla ‘yılın yöneticisi’ seçilip, bununla avunuyorlar. Bu ödüllerin nasıl dağıtıldığı ortada.”