Defne Belediyesi, Defne Kent Konseyi ve Hatay Üniversite Elemanları Derneği organizesinde, kanser ve korunma yolları ile ilgili bilinçlendirme etkinliği gerçekleştirildi. Akdeniz Mahallesindeki Defne Evi’nde gerçekleştirilen, Defne Belediye Başkanı Dr. İbrahim Yaman ve çok sayıda katılımcının hazır bulunduğu etkinlikte, MKÜ Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Tacettin İnandı “Kanser Nedir, Neden Kanser Oluyoruz” konusunda, MKÜ Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Muhyittin Temiz’de “Kalın Bağırsak Kanserleri ve Erken Tanı Yöntemleri” konusunda slaytlı bir sunum yaptı.
Prof.Dr. Tacettin İnandı, günümüzde kanser ölümlerinin yüzde 50’sinden fazlasının önlenebileceğine vurgu yaptı. Prof Dr. İnandı, alkol ve tütünden uzak durularak, erken tanı yapılarak, dengeli ve yeterli beslenerek, belirli aralıklarla muayene olunarak, mevsime ve koşullara göre giyinilerek, temiz havada yaşanılarak, güvenli gıda tüketilerek, dengeli ve yeterli beslenerek, farkındalık oluşturarak ve duyarlılığı arttırarak kanserden ölümlerin önlenebileceğine dikkat çekti.
.Kanserin, vücudumuzdaki herhangi bir hücrenin yapı değiştirerek, anormal bir biçimde çoğalması ve yayılması olduğunu söyleyen Prof.Dr. İnandı, deri, kas, kemik, bezler, bağ dokusu, sinir vb. hemen her dokudan kaynaklanabileceğine değindi. Kanserin çok etkenli bir hastalık olduğunu belirten Prof.Dr. İnandı, “Çok çeşitli hücrelerden kaynaklanır, çok sayıda kanser türü vardır. Ortak özelliği hücrelerin yayılma eğilimi göstermesidir. Tedavi bakımından farklı özellikleri vardır. Seyri farklılık gösterir. Dünyada kanser, ölüm nedenleri arasında birinci sıradadır, ülkemizde kalp damar hastalıkları ölüm nedenleri arasında birinci sırayı alırken, kanser ikinci sırada yer almaktadır. Kanser oluşum sebepleri, tütün kullanımı, hava kirliliği, aşırı kilolar, düşük meyve sebze alımı, sağlıksız beslenme, fiziksel aktivite eksikliği, alkol kullanımı, bulaşıcı hastalıklar, ultraviyole ışınları, genetik yapı, kalıtım özellikleridir” dedi.
Kullanıcıların yüzde 40’ı kapalı ortamda sigara içiyor
Tütün kullanımının kanserin en önlenebilir risk faktörü olduğunu, dünyadaki kanser ölümlerinin yüzde 21’inin tütün kullanımına bağlı gerçekleştiğini söyleyen Prof.Dr. İnandı, “Tütün Akciğer kanseri riskini 10-20 kat arttırır. Akciğer kanseri, kanserden ölümlerde birinci sırada yer almaktadır. Akciğer kanserinden ölümlerin yüzde 90’ından tütün kullanımı sorumludur” dedi. Ülkemizde sigara içicilerinin yüzde 40’ının kapalı ortamlarda sigara içtiğini, bu şekilde içmeyenlerinde, pasif içici konumuna girdiğini, sigaranın olumsuz etkilerinden fazlasıyla nasiplendiğini ifade etti, bu konuda yasaların işletilmesinin, gereken denetimlerin ciddi bir şekilde yapılmasının önemine değindi ve “Sigara kullanmayanların temiz hava alma hakları var ve bu hakları korunmalı” dedi. Prof.Dr. İnandı, tütün kullanımı ile sağlıklı toplumun bağdaşmayacağına vurgu yaptı.
MKÜ Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Muhyittin Temiz’in “Kalın Bağırsak Kanserleri ve Erken Tanı Yöntemleri” konulu sunumuyla devam eden etkinlikte katılımcılar sorularını yöneltti, kanser ve korunma yolları ile ilgili iyice bilinçlendi. -Mehmet ÖZGÜN-