“Karaoğlan” 18. Ölüm Yıldönümünde anılıyor

Türk siyasetinde yarım asrı aşkın bir süre geçiren ve pek çok tarihi olayın baş aktörü olan eski Başbakan Bülent Ecevit, 5 Kasım 2006’da vefatının ardından 18. yılında anılıyor. Kıbrıs Barış Harekatı’ndan bölücü terör örgütü elebaşının yakalanmasına kadar pek çok önemli gelişmede rol oynayan Ecevit, siyaset hayatına 1954’te Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Çankaya Ocağı’na kaydolarak adım […]

Türk siyasetinde yarım asrı aşkın bir süre geçiren ve pek çok tarihi olayın baş aktörü olan eski Başbakan Bülent Ecevit, 5 Kasım 2006’da vefatının ardından 18. yılında anılıyor. Kıbrıs Barış Harekatı’ndan bölücü terör örgütü elebaşının yakalanmasına kadar pek çok önemli gelişmede rol oynayan Ecevit, siyaset hayatına 1954’te Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Çankaya Ocağı’na kaydolarak adım attı.

Siyasi Hayatının Başlangıcı ve İlk Yılları

1925 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Bülent Ecevit, babası Prof. Dr. Fahri Ecevit’in Kastamonu Milletvekilliği yaptığı yıllarda siyasete ilgi duymaya başladı. İlk evliliğini 1946 yılında Robert Kolejinden arkadaşı Rahşan Aral ile gerçekleştiren Ecevit, kariyerine 1944’te Basın-Yayın Genel Müdürlüğü’nde İngilizce çevirmeni olarak başladı. 1950’li yıllarda gazetecilik yaparken, politikaya olan ilgisi derinleşti ve 1954’te CHP’ye katıldı.

CHP İçi Yükselişi

Ecevit, 1957-1980 yılları arasında Ankara ve Zonguldak’tan CHP milletvekili olarak görev yaptı. 1961-1965 yılları arasında Çalışma Bakanı olarak, toplu sözleşme ve grev haklarının yasalaşması gibi önemli düzenlemelerin altına imza attı. 1972’de yapılan 5. Olağanüstü Kurultay’da CHP Genel Başkanı seçilen Ecevit, 1974 yılında “Ayşe tatile çıksın” parolasıyla Kıbrıs Barış Harekatı’nı gerçekleştirdi ve bu dönemde barış için önemli adımlar attı.

Karaoğlan ve Sosyal Demokrasi

Ecevit, CHP’nin 1973 seçim kampanyası sırasında “Karaoğlan” lakabıyla anılmaya başladı. “Sosyal demokrasi” kavramı yerine “demokratik sol” ifadesini benimseyen Ecevit, partinin ideolojisini güçlendirdi. Ancak 1977 seçimlerinde bir azınlık hükümeti kurdu ve güvenoyu alamadı. 1980 askeri darbesinin ardından hapse mahkum edilen Ecevit, siyasi çalışmalarına devam etmesine rağmen 130 dava ile karşı karşıya kaldı.
DSP’nin Kuruluşu ve Yeniden Dönüş
Eşi Rahşan Ecevit’in kuruculuğunda Demokratik Sol Parti (DSP) 1985’te kuruldu. 1987’deki halk oylamasıyla siyasi yasağı kaldırılan Ecevit, kısa bir süre sonra DSP Genel Başkanlığına seçildi. 1991 seçimlerinde Zonguldak’tan milletvekili olarak Meclis’e döndü. Ecevit, 1999 yılında başbakanlık yaptığı dönemde, PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın yakalanarak Türkiye’ye getirilmesini sağladı.

Siyasetin Son Dönemi ve Vefatı

2002 erken seçimlerinde DSP barajı geçemedi ve Ecevit, 2004’te yapılan kurultayla aktif siyaseti bıraktı. 18 Mayıs 2006’da geçirdiği beyin kanamasının ardından tedavi altına alındı ve 5 Kasım 2006’da 81 yaşında hayatını kaybetti. Ecevit’in cenazesi, 11 Kasım 2006’da Devlet Mezarlığı’na defnedildi.

Bülent Ecevit, Türk siyasetinde bıraktığı derin izlerle hatırlanırken, Kıbrıs Barış Harekatı gibi kritik anların yanı sıra, sosyal demokrat kimliğiyle de Türk toplumunun hafızasında yer edinmiştir.

Exit mobile version