Karara İtirazlar Var

Hakimler ve Savcılar Kurulu, Hatay’da sadece İskenderun’da TİCARET MAHKEMESİ kurulmasına onay verince, Antakya dahil 11 uzak ilçedeki tüm alacak, ihtiyati haciz karar alım yetkisi, İskenderun Ticaret Mahkemesi’nde oldu Alacaklı ve borçlu Samandağ’da, Yayladağı’nda, Antakya’da olunca, başvuruların İskenderun’da yapılması zorunluğu ne kadar gerçekçi? Hatay’da adliye bulunan tüm ilçelerde, bugünlerde, İskenderun Ticaret Mahkemesi’nin yetki ve sorumluluk alanı […]

Hakimler ve Savcılar Kurulu, Hatay’da sadece İskenderun’da TİCARET MAHKEMESİ kurulmasına onay verince, Antakya dahil 11 uzak ilçedeki tüm alacak, ihtiyati haciz karar alım yetkisi, İskenderun Ticaret Mahkemesi’nde oldu

Alacaklı ve borçlu Samandağ’da, Yayladağı’nda, Antakya’da olunca, başvuruların İskenderun’da yapılması zorunluğu ne kadar gerçekçi?

Hatay’da adliye bulunan tüm ilçelerde, bugünlerde, İskenderun Ticaret Mahkemesi’nin yetki ve sorumluluk alanı ile diğer ilçelerdeki alacaklı ya da borçlu vatandaşların karşılaşacağı sıkıntılar konuşuluyor.

Geçtiğimiz yıl, Hakimler ve Savcılar Kurulu, ilimiz İskenderun Adliyesi bünyesinde Ticaret Mahkemesi kurulmasını kararlaştırdı. Karar uygulamaya girdiğinde, bu kez Antakya’dan, Yayladağı’ndan, Reyhanlı’dan, Altınözü’nden, Samandağ’dan alacaklılar ile borçlular, davaları için, ihtiyati haciz kararı alabilmek için İskenderun’a gitmek zorunda kalacaklar. İşte bu durum, Avukatlar arasında konuşuluyor. Antakya Adliyesi’nde de bir Ticaret Mahkemesi kurulması gerektiği dillendiriliyor.

Konu, Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir tarafından da gündeme taşındı. Tokdemir, konuyla ilgili olarak Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle bir önerge verdi.

Tokdemir, önergesinde şunları kaydetti:

“Hakimler ve Savcılar Kurulu Genel Kurulu’nun, 07/07/2021 tarih ve 608 karar numaralı kararında, ticaret mahkemesinin kurulu bulunduğu il veya ilçe merkezine, uzaklığı veya yakınlığı göz önüne alınmadan ve uygulamada yaratacağı sorunlar yeterince incelenmeden, söz konusu il mülki sınırlarında veya ticaret mahkemesinin bulunduğu yerin ağır ceza mahkemesi yargı alanındaki ve o ticaret mahkemesine bağlanan diğer ağır ceza mahkemesinin yargı alanında bulunan tüm ilçelerin, ticaret mahkemesinin yargı alanına dahil edilmesi; adalet hizmetlerine ulaşımı zorlaştıracak, uygulamada çok ağır gecikme, aksama ve sorunlara neden olacaktır.

Hakimler ve Savcılar Kurulu Genel Kurulu’nun, 7/7/2021 tarih ve 608 numaralı kararına göre, İskenderun Ticaret Mahkemesi’nin yargı alanı, Hatay ilinin mülki sınırları olarak belirlendiğinde; Hatay Merkez Adliyesi, Erzin, Dörtyol, Hassa, Yayladağı, Samandağ, Altınözü, Kırıkhan, Reyhanlı İlçe Adliyelerini kapsamaktadır. Örneklendirmek gerekirse, Yayladağı ilçesinde bulunan bir vatandaş, yine Yayladağı ilçesinde bulunan bir başka vatandaşa karşı alacağı nedeniyle, bir ihtiyati haciz kararı alabilmek için, Hatay ilinin mülki sınırlarını oluşturan İskenderun ilçesinde bulunan ticaret mahkemesine başvurmak zorunda kalacaktır. Yayladağı ilçemizle İskenderun ilçe merkezi arasının 105 km olduğu ve özel araçla dahi, yaklaşık 2 saatte İskenderun Adliyesi’ne varılabildiği dikkate alındığında, sorun daha da iyi anlaşılacaktır.

Söz konusu kararla meydana gelen bu sorun, yalnızca Hatay ilimizi değil, ticaret mahkemeleri bulunan, ülkemizin tüm vilayetlerindeki vatandaşlarımızı, avukatları ve bu sebeple iş yoğunluğu artan yargı mensuplarını yakından ilgilendirmektedir.”

Milletvekili İsmet Tokdemir, önergesinde, Bakan Bozdağ tarafından yanıtlanması istemiyle de şu soruları sordu:

1- Söz konusu kararla, seçim bölgem olan Hatay ilimizdeki mağduriyetlerin giderilmesi için, Hatay merkez adliyesinde de ticaret mahkemesi yargı alanı açılması hususunda Bakanlık olarak bir çalışmanız var mıdır? Varsa, ne aşamadadır?

2-Yukarda anlatılan itiraz ve çekincelerin dikkate alınarak, Hakimler ve Savcılar Kurulu Genel Kurulu’nun 7/7/2021 tarih ve 608 no’lu kararının yeniden incelenmesi ve değerlendirilmesi, nihayetinde kararın uygulamada doğurduğu mağduriyetleri ve sorunları ortadan kaldıracak veya azaltacak şekilde değiştirilmesi hususunda bakanlık olarak bir çalışma söz konusu mudur? -Cemil Yıldız-

Exit mobile version