Geçtiğimiz günlerde Kayseri’de, 7,5 milyon yıllık geçmişe dayanan, dünyada eşi benzeri olmayan, bütünlüğü bozulmamış, fillerin atasına ait, kafa bütünlüğü ve dişleriyle yaklaşık 3,5 metrelik bir fosil bulundu. Ülke gündemine taşınan gelişme, akla, özenle saklanan Defne ilçesi buluntularını getirdi, ‘neyi’ sakladığımız sorgusunu da!
Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle Taşhan bölgesinde yapılan kazılar, dünya paleontoloji bilim camiasının dikkatini Kayseri’ye çevirmesini sağladı. 7,5 milyon yıllık fosillerin bulunduğu Taşhan bölgesinde, bu kez dünya literatürüne geçecek bir buluntu daha ortaya çıktı. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, kafatasının ve alt çenenin tam olarak bulunduğu dünyadaki ilk fosili, kazı alanında kamuoyuna açıkladı.
Peki, bizde ne oldu, hatırladık mı?
-GİZLEDİK!-
Hatay’ın Defne ilçesi Uğur Mumcu Alanı’nda bir alt yapı çalışması sırasında bulunan eski Roma dönemi buluntuları için de benzer bir yolun izlenmesini bekleyenler, yanıldı. Kayseri, son keşfi ile ulusal ve uluslararası tarihçilerin gündemine otururken, Hatay, Defne’de bulduklarını ‘saklamayı’, bulunanları (!) sessizce depolara taşımayı tercih etti ve bunu da Hatay Büyükşehir eliyle yaptı!
-AÇIKLAMA!-
Bulunan sayısız mozaik eser, eski bir Roma Hamamı, heykeller ve daha fazlası için ‘ne bulundu’ ve ‘neden paylaşılmadı’ diye soranlar ‘cevapsız’ kalırken, gelen açıklama Kayseri düzeyindeki gibi ‘açık’ ve ‘net’ olmamış, bundan sonra izlenecek yol haritası sunulmuştu. Açıklamanın sahibi Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş olurken, şu kelimeler kamuoyu ile paylaşılmıştı:
“Bu işe başlarken, oranın bir sit alanı olmamasını göz önünde bulundurarak, bir katlı kavşak
Biz de o dönemi iyi bilen bir sanat tarihçisinin yeniden rapor hazırlaması için bir karar çıkarttık. Sanat tarihçisi, hazırladığı raporda, Hatay’da bulunan mozaiğin çok değerli olduğunu ve dünyada
Ve açıklama sona erdi, ardından da ‘ÇIKARTILMASININ UYGUN OLMADIĞI’ özellikle ifade edilen mozaikler çıkartıldı, ancak şu ana kadar ne kent insanıyla ve ne de ülke kamuoyu ile hiçbir detay paylaşılmadı. Nadasa mahkûm turizme canlılık katmasına kesin gözüyle bakılanların üzerine önce beton, ardından asfalt serildi.
Peki, Kayseri mi?
-KENTE KATKI-
Hatay’ın, kendi tarihi ve kültürel mirası adına yaptığı hataların aksine, Kayseri, bulduklarını,
Mamut’a ait olduğu değerlendirilen fosillerin kente önemli katkı sağlayacağını belirten Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, şunları kaydetti:
“7,5 milyon yıllık geçmişe dayanan, dünyada eşi benzeri olmayan, bütünlüğü bozulmamış, fillerin atasına ait, kafa bütünlüğü ve dişleriyle yaklaşık 3,5 metrelik fosil bulundu. Yani 2 insan boyunda bir yapı. Tabi bundan sürüler halinde binlercesi yaşamıştır. Kayseri’nin toprak yapısı, tarihi
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okşan Başoğlu ise bulunanların Kayseri’ye katacakları konusunda konuşurken, bilim adamlarının çok büyük bir ilgi gösterdiğini ifade ederek, önümüzdeki haftalarda, dünyanın fil üzerine uzmanlaşmış en önemli isimlerinin Kayseri’ye geleceğini söyledi, bir bakıma, Hatay’ın Defne noktasında ‘gizliliği’ süren kayıplarını netleştirdi! -Tamer Yazar-