Kardeş kent: “Coğrafik olarak uzakta olan yerleşim yerlerinin, kültürel alışveriş amacıyla oluşturdukları birliktelik” olarak tanımlanıyor.
Kardeş kentler, “devletler arası ilişkiler içinde iki ayrı ülkedeki kentler arasında olabileceği gibi, aynı ülkedeki kentler arasında belediyelerin, valiliklerin ve çeşitli meslek, sivil toplum kuruluşlarının karşılıklı anlaşmasıyla da oluşturulabiliyor. Kardeş kent ilişkisinin ne kadar işler olduğu elbette ki tartışmaya açıktır. Çünkü bu ilişkiler çoğu zaman simgesel olarak kalmaktadır.”
Antakya- Yalova “7. Kardeş Kentler Buluşması” amacıyla geçtiğimiz hafta sonu Yalova’daydık.
Etkinliğe Ressam Yusuf Altunay, Neval Avcı tablolarıyla, Selamet Bağcı şiirleriyle katılım sağladı.
Altunay’ın Antakya ağırlıklı çalışmaları olağanüstüydü.
Antakya ve Yalova kentleri olarak başlattığımız proje YAŞAD Başkanı Sayın Nuri Taner’in girişimleriyle üç denizi (Karadeniz- Marmara- Akdeniz)buluşturan bir etkinliğe dönüştü. Son buluşmada Samsun, Antalya, Marmaris’ten de konuklar katılım sağlamıştı.
26 Nisan sabahı Yalova’ya varır varmaz, ayağımızın tozuyla Belediye Başkanı Sayın Vefa Salman’ı ziyaret ettik. Yanında Yaşar Okuyan vardı. O gün Halk TV. Adına İrfan Değirmenci’nin canlı yayın programı vardı ve Sayın Okuyan o amaçla oradaydı. Başkan Vefa Salman Bey bizden ayrıldıktan sonra Sayın Okuyan’la sohbetimiz bir saat kadar sürdü.
Etkinliklerin ev sahibi Yalova Belediyesiydi ve belediye her şeyi kusursuzca sağlamıştı.
Buluşmanın en güzel yanı belediyenin güzel bir “Kardeş Kentler Parkı” oluşturması ve her kent adına bir ağaç dikilmesiydi.
Etkinliğin ikinci gününde Subaşı Beldesine gittik ve Halkbilimci Sayın Zeki Gürsu’nun oluşturduğu Göç Müzesi’ni gezdik.
Etkinliğin son gününde Kirazlı köyündeki Hıdrellez Şenlikleri’ne katıldık ve köylülerin hazırladığı Hıdrellez yemeğini yedik.
Kirazlı’nı hemen yakınındaki Muharrem İnce’nin, daveti üzerine, villasına gittik ve yarım saat kadar Sayın İnce ile sohbet ettik.
Ülkemizdeki sivil toplum kültürü henüz bu konuda yeterince gelişmiş değil. İşte, Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Antakya Temsilciliği ile birinciisi Eskişehir TYS, ikincisi Yalova Şair ve Yazarlar Derneği ile başlattığı; kentler arasında kültür, sanat, edebiyat ve bilim insanlarının birbirini tanıması ve ürettiklerini paylaşması temeline dayalı “Kültür ve Sanatta Kardeş Şehirler Projesi” böylesine özgün ve güzel bir girişim.
Bu ilişkiler kapsamında iki öykü seçkisi ile bir şiir seçkisi de çıkardık.
Eskişehir- Antakya Kardeş Kentler Projesi’nin Eskişehir ayağındaki Rahmi EMEÇ bir konuşmasında amaçlarını şöyle dile getirmişti.
“Eskişehir ve Antakya birbirlerine uzak, ama benzerlikleri olan iki kent. Antakya farklı kültür ve inançları bir arada yaşatan barış, kardeşlik ve hoşgörü kenti. Eskişehir de çok uzun yıllar Balkanlardan, Kafkaslardan ve Kırım’dan aldığı göçlerle çok zengin bir kültür yapısına sahip. Bu zenginlikleri işte böyle bir etkinlikte paylaşmak istedik..” aynı sözler Yalova için de geçerli bence..
Yine Emeç şöyle bir cümle kurmuştu: “Sanatla ve kültürel etkinliklerle, yaşamı kirleten ne varsa ortadan kaldırabileceğimizi biliyoruz…”
Sayın Nuri Taner, önümüzdeki yıllarda “kısa film”, “yerel basın”, “Kentin bestecileri”…. gibi farklı alanlarla etkinlikleri sürdürmeyi amaçladığına sık sık vurgu yaptı.
Başından beri etkinliklerin düzenlenmesi sırasında her türlü desteği esirgemeyen kurum, kuruluş ve dostlara teşekkür ederiz.