Kent turizmi çeşitlendirilebilir…

Sırf Camiler İçin Geldik! İslam, Hristiyanlık, Musevilik… İnanç kentleri sıralamasında dünyada Roma ve Kudüs’ten sonra gelen Antakya’nın ‘inanç turizmi’ pastasından ne kadar kalın bir dilim aldığı belli değil ama… Kent tanıtımlarında bu ‘başlık’ yok, bu net! Dünya’da inanç turizmi için seyahat eden milyonlarca kişinin adresinde duran Roma ve Kudüs, her sene ağırladıkları kalabalıklar sayesinde hem […]

Sırf Camiler İçin Geldik!

İslam, Hristiyanlık, Musevilik… İnanç kentleri sıralamasında dünyada Roma ve Kudüs’ten sonra gelen Antakya’nın ‘inanç turizmi’ pastasından ne kadar kalın bir dilim aldığı belli değil ama… Kent tanıtımlarında bu ‘başlık’ yok, bu net!

Dünya’da inanç turizmi için seyahat eden milyonlarca kişinin adresinde duran Roma ve Kudüs, her sene ağırladıkları kalabalıklar sayesinde hem tanıtım yapıyor hem de şehirler bazında ciddi bir gelir elde ediyor. Vatikan Yönetimi ise inanç kentleri bazında gerçekleştirdiği yönlendirmelerle, bu yolcu trafiğinin yol haritasını her sene ciddi anlamda belirliyor.

Bu tabloda yer alması gereken Antakya, üç semavi dinin kenti olarak bilinse de durum, istenen ve beklenen tabloyu hala sunmuyor. Antakya’yı hac merkezi olarak ilan eden Vatikan’a rağmen, beklentideki kalabalıklar oluşmuyor. Kent turizmcileri ise bu duruma neden olarak, izlenen politikayı işaret ediyor. Kent tanıtımlarında, inanç turizminin ayrı bir ‘ana başlık’ halinde sunulması gerektiğine dikkati çekenler, kentin bu anlamda uluslararası bilinirliği için de bir şeyler yapılması gerektiğinin altını özenle çiziyor.

Bunun en net örneği, Antakya’ya camileri için geldiğini söyleyen bir turist…

“Anadolu’nun ilk camisi için geldik. Bu caminin, Hz. İsa ve Havarileri için de bir anlamı olduğunu okumuştuk. Daha fazlası için geldik. Bol bol fotoğraf çektik. Burada teneffüs edilen hava bile özel. Çok şanslısınız, ama sahip olduklarınızı daha fazla anlatmalısınız.”

Tamer Yazar

Exit mobile version