İyi sabahlar sevgili okuyucu.
Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, son bir haftadır kamuoyunun gündemine yürütmekte olduğu kentsel dönüşüm projesiyle gelmiş görünüyor. Sivil hayatta belediye başkanlık koltuğuna oturmadan önce Başkan Kimyeci’nin son derece başarılı ve çalışkan bir mimar olduğu bilinmektedir. Uzman olduğu bir alanda koca bir kenti yeniden yapılandıracak göz kamaştıran bir projeden dem vuruyor. Başta Emek ve Aksaray Mahallelerinin Kentsel Dönüşümü…
Yaptığı basın toplantısında 1800’ün üzerinde hak sahibi olduğunu, proje kapsamında 3085 konut, 22 işyeri, kalanı depo olmak üzere 3312 binayı yıkmayı hedeflediklerini, titizlikle hazırladıkları yeni proje ile de sağlıklı modern parklar, yollar, AVM, Okul, ibadethane yanı sıra yepyeni bir yerleşim kapsamında konut inşa edeceklerini belirtiyor. Düşünsenize; proje hayata geçer ise bugünkü Antakya Parkı büyüklüğünde iki yeni park, Vali Ürgen Parkı büyüklüğünde ise dört yeni parkın kentimize kazandırılacağını, yeni yollar ve alt yapı, çevre düzenlemeleriyle pırıl pırıl bir kent inşa edeceklerini ifade ediyor.
Uzun yıllardır Antakya’da bu denli büyük çaplı bir proje hayata geçmedi. Bırakın hayata geçirmeyi, böylesi projeler üretilmedi bile.
Başkan Kimyeci, “Memleket meselesi” olarak gördüğü projesine sımsıkı sarılmış durumda, ama sorunlar var. Bu sorunun en büyüğü de, projeye onay vermeyen ve imza atmayan birçok mahalle sakininin, kat malikinin oluşu. Proje, hayata, ancak proje ortaklarının % 67’sinin onayı ile geçecek. Şuan burada % 47 oranında ıslak imza ile projeye onay veren bir kesim var. Kalan ortakların ikna edilmesi lazım. Ama zor iş. Çünkü her kafadan ses çıkıyor ve bilen de bilmeyen de rant hesabı yapıyor.
Bu Kentsel Dönüşüm Projesi, daha üstüne kafa yorulacak ve altından çok su akacak bir mevzu.
Bu denli önemli bir projede kanımca Hatay Büyük Şehir Belediye Başkanımız Sayın Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın görüş ve önerileri büyük önem arz etmektedir. Bir kenti bu denli büyük bir çapta değiştirip dönüştürüyorsanız, en ciddi desteği BŞB’den almanız lazım. Bugün savunduğunuz projenin yanında Emek ve Aksaray Mahallelerinde fikirlerine büyük önem verilen BŞBB Lütfü Savaş’ı yanınıza almanız süreci başarıyla atlatmanızda en büyük destek olur.
Proje, Antakya için bu denli ölüm kalım meselesi ise sadece Belediye Başkanlarının istekli olması yetmez. Sivil toplum örgütleri ne güne duruyor? Bu konuyla ilgili başta Mimarlar Odası’nın görüş, öneri ve desteği şarttır.
Söz konusu proje bitirilmesi durumunda Antakya’da nasıl bir estetik yaratacak? Sanırım bu sorunun en iyi cevabını STK temsilcileri verecektir. Diliyorum ki, STK temsilcilerimiz konuyla ilgili kamuyu bilgilendirecek ve aydınlatacak görüşlerini açıklarlar.
Ama bu alanda büyük bir sessizlik hakim. Antakya Belediyesi, İmar Komisyonu’na, yeni yapılaşma planında kat artırımı yapılması yönünde birçok kesimin kafasını kurcalayan bir öneri getirdi. Bu öneri, “RANT” kavramını hatırlatarak, kapalı kapılar ardında tartışılıyor.
Lütfen şu olup bitenler hakkında anlaşılır bir dille çıkıp bu kent için neyin doğru neyin yanlış olduğunu cesurca birileri anlatsın. Vatandaşın da bilgilenmesi sağlansın.
Bir süredir, kentin imarı ya da yeniden yapılanması konusunda ciddi bir bilgi kirliliği, buna paralel ise konuşması gerekenlerin sessizliği var.
Unutmayalım, iş işten geçtikten sonra açıklanan görüşlerin hiçbir kıymeti olmayacaktır.
İyi çalışmalar.
YORUMLAR