Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kentsel Dönüşümde Yeni Düzenleme

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kentsel dönüşüm projelerinde önemli

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kentsel dönüşüm projelerinde önemli bir değişikliğe imza attı. Riskli alanlar, rezerv yapı alanları ve riskli yapıların bulunduğu parsellerde yürütülecek kentsel dönüşüm uygulamalarında şirketlerin ödemek zorunda olduğu teminat oranı yüzde 10’dan yüzde 6’ya indirildi.

Resmi Gazete’de yayımlandı
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan düzenlemeye göre, 6306 sayılı Kanun’un uygulama yönetmeliğinde yapılan değişiklikle teminat oranlarında indirim yapıldı. Yönetmeliğe göre, riskli ve rezerv yapı alanlarında kentsel dönüşüm projelerini yürütecek kişiler, mevcut imar planına ya da teklif imar planına göre hesaplanan yapı inşaat alanı üzerinden ödeme zorunluluğu olan teminat oranını artık yüzde 6 olarak uygulayacak.

Teminat oranı ne anlama geliyor?
Kentsel dönüşüm projelerinde, riskli yapıların bulunduğu parsellerde gerçek ve tüzel kişilerce yapı ruhsatı alınmadan önce, yapı yaklaşık maliyet bedelinin yüzde 6’sı oranında teminat verilmesi gerekiyor. Bu teminat, projenin güvenli bir şekilde tamamlanması için bir garanti mekanizması olarak işlev görüyor.

Hangi durumlarda teminat zorunlu değil?
Bazı özel durumlarda teminat zorunluluğu bulunmuyor. Eğer tek parselde bir bodrum katı dışında en fazla iki katlı ve toplam yapı inşaat alanı 500 metrekareyi geçmeyen yapılar inşa ediliyorsa, şu koşullarla teminat aranmayacak:

Parsel maliki kendi yapısını inşa ediyor olmalı.
İnşaat tamamlanmadan üçüncü şahıslara satış yapılmamalı.
Bu durum tapu kaydına işlenmeli.
Bu düzenleme, küçük ölçekli projelerin yükünü hafifletirken, büyük projeler için de maliyet avantajı sağlayacak.