Kepenk Kapatma Noktasına Gelen<br>Esnaf İçin Acil Tedbirler Alınmalı

Şahin; pandemi, döviz kurundaki dalgalanmalar, elektrik ve doğalgaz faturalarındaki artışın esnafı bitme noktasına getirdiğine vurgu yaptı       CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, pandemi, döviz kurundaki dalgalanmalar, elektrik ve doğalgaz faturalarındaki artışın esnafı bitme noktasına getirdiğini söyledi, kepenk kapatma noktasına gelen esnaf için acil tedbirler alınmasının gerekliliğine vurgu yaptı. Sürecin en mağduru esnaflardır …       Bir […]

Şahin; pandemi, döviz kurundaki dalgalanmalar, elektrik ve doğalgaz faturalarındaki artışın esnafı bitme noktasına getirdiğine vurgu yaptı

      CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, pandemi, döviz kurundaki dalgalanmalar, elektrik ve doğalgaz faturalarındaki artışın esnafı bitme noktasına getirdiğini söyledi, kepenk kapatma noktasına gelen esnaf için acil tedbirler alınmasının gerekliliğine vurgu yaptı.

Sürecin en mağduru esnaflardır …

      Bir grup milletvekiliyle konuyu önergeyle meclis gündemine getiren Şahin, iki yıla yakın bir süredir dünyada ve ülkemizde devam eden pandemi sürecinde en mağdur olan kesimlerin başında esnafların geldiğini bildirdi.

      Pandemi öncesi süreçte de kredi borçlarıyla boğuşan ve borcu borçla döndürmeye çalışan esnafların pandemi sürecinde de çok sınırlı destek alabildiğini, büyük ölçüde yeni kredi borçlarıyla karşı karşıya kaldığını bildiren Şahin, önergede konuyla ilgili şunlara yer verdi: “Pandemi süreci henüz sona ermemişken bir de, son aylarda dövizde yaşanan dalgalanmalar, maliyetlerdeki öngörülmeyen artışlar ve son olarak da doğalgaz faturalarına gelen yüzde 100’ün üzerindeki zamlar nedeniyle zor nefes alan esnaflar da kepenk kapatma noktasına gelmişlerdir. Nitekim 2021 yılının tümünde kepenk kapatan esnaf sayısı 101 bin 750 olmuştur. Bu rakam ortalama olarak 300-400 bir arası insanın ekmeğinin elinden alınmış olduğu anlamını taşımaktadır.

Faturalar altından kalkılamayacak halde …

      Durum buyken, Aralık 2021-Ocak 2022 döneminde esnafın kullandığı elektrik tüketimine dair gelen faturalar incelendiğinde, fatura tutarlarında ortalama yüzde 110 oranında bir artış olduğu görülmüştür. Havaların etkisiyle enerji tüketiminin arttığı gerçeğinin de unutulmaması gerekmektedir. Kış aylarında esnafların enerji tüketiminin arttığı gerçeği ortada olmasına rağmen enerji bedellerinde ortaya çıkan artış esnafın altından kalkamayacağı faturaların ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Enerji tüketim bedellerinde özel taife uygulanmalı …

      Ticarethane tarifelerine tabi olan esnafların faaliyetlerine göre enerji ihtiyaç ve tüketimlerinin farklı olduğu bilinmektedir. (100 kWh ila 15.000 kWh arası) Bu noktada da esnaf odalarının ve birliklerinin en acil taleplerinin başında enerji tüketim bedellerinde özel tarifeler uygulanması gelmektedir. Bu güne kadar esnafların karşılayabileceği ölçülerde faturalar kesiliyorken son 2 aydır gelen faturalardaki kira tutarlarını aşan fahiş artış esnafları faturalarını ödeyemez noktaya getirmiştir.

Akaryakıttan ÖTV alınmamalı …

      Esnafların bir diğer sorunu ise akaryakıta gelen yüksek oranlı zamlardır. Artan döviz kuru nedeniyle ithalata dayalı enerji sektöründe ciddi fiyat artışlarına neden olmuştur. Bu bağlamda da, maliyetleri artan ancak gelirleri artmayan taşımacı esnafına destek olmak için akaryakıttaki ÖTV oranının alınmaması da yine esnaf odalarının talebidir.

      Son günlerde artan maliyetlerden, elektrik ve doğalgaz artışlarından kepenk kapatma oranlarının artması kaçınılmaz olacak olan esnalar için alınacak acil tedbirlerin ele alınmalı.”

      Mehmet ÖZGÜN

Exit mobile version