Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kesintisiz 9 yıldır sahnede

Leyla’nın Evi Antakya’da Leyla rolüne hayat veren Celile Toyon, “Oyuna

Leyla’nın Evi Antakya’da

Leyla rolüne hayat veren Celile Toyon, “Oyuna başladığım zaman oğlum henüz evlenmemişti.Şimdi torunum var” derken, 9 yıldır devam eden oyuna işaret eden Nedim Saban ise “Provaya 11 yıl önce başladık ve hepimiz yaş aldık, ama perde her gece ilk kez açılıyormuş gibi olmalı” şeklinde konuştu.

Zülfü Livaneli’nin sevilen romanından uyarlanan ve Nedim Saban tarafından sahneye taşınan “Leyla’nın Evi” , dokuzuncu sezonunda. 12 Kasım’dan itibaren Anadolu turnesine çıkmaya hazırlanan “Leyla’nın Evi”; Malatya, Gaziantep, Urfa, Mardin, Diyarbakır, Ceyhan, Adana Hatay, Kayseri Ankara’daki tiyatroseverlerle buluşacak. Dokuz yıldır dokuz yüz oyun boyunca kapalı gişe oynanan “ Leyla’nın Evi”, Nedim Saban’ın yenilenen yorumuyla ‘sahne’ derken, yeni versiyonun ikinci yönetmenliğini ise Bülent Seyran üstleniyor.
-KONUSU-
Romanları çok satanlar listesinden inmeyen, ödüller alan, 30 dile çevrilen, sinemaya ve tiyatroya aktarılan Zülfü Livaneli, Leyla’nın Evi’nde, her biri ayrı bir dünyadan gelen insanların hayatlarını bir İstanbul romanında kesiştiriyor…
Oyun’da; Boğaziçi’nde Bosnalılar Yalısı’nda doğup büyümüş paşa torunu Leyla Hanım, yalının yeni sahibi Ömer Cevheroğlu tarafından sokağa atılır ve mahallenin çocuklarından, Gazeteci Yusuf’un Cihangir’deki bekâr evine sığınmak zorunda kalır. Yusuf’un sevgilisi Rukiye (“sahne adı”yla Roxy), Almanya’da peep show’larda modellik yapmış, hip-hop tarzı müzik yaparak “yırtmaya” uğraşan bir Almancı kızıdır.
Leyla Hanım, yalının yeni sahipleriyle görüşmeye çalıştığı bir gün, Ömer Bey’in babası, Kadızade Konağı’nın emektar vekilharcı, dört kuşaktır konaklarda hizmetkârlık yapan bir aileden gelen Ali Yekta Bey ile tanışır. Her biri ayrı bir dünyadan gelen bu insanların hayatlarının kesişmesi, onları, hem kendilerini hem de birbirlerini değiştirecekleri, kimi zaman acılı kimi zaman da eğlenceli bir sürece sokacaktır.
-İSİMLER-
Yer yer bir hayatta kalma mücadelesi, yer yer bir dostluk hikayesi, yer yer bir müzikal düete dönüşen oyunda; Leyla rolünü, usta sanatçı Celile Toyon canlandırıyor. Oyunun müzikleri Zülfü /Ferhat Livaneli’ye, dekor tasarımı Nurullah Tuncer’e ait. Kadroda; Celile Toyon, Ahmet Uz, Dicle Alkan, Halim Ercan, Caner Kurtaran, Meral Asiltürk, Barış Atmaca, Koray Kurt, İsmail Karaer rol alıyor.
-TURNE-
Oyun, İstanbul’da 9 Kasım’da Trump Kültür Merkezi’nde sahnelendikten sonra, 12 Kasım’dan itibaren Malatya, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Ceyhan, Adana, Hatay, Kayseri’yi kapsayan uzun bir turneye çıkıyor. “Leyla’nın Evi”, 29 Kasım’da Ankara ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde perde açarak Kasım ayındaki turnelerini sonlandıracak.
-11 YIL ÖNCE
9 yıldır devam eden oyun için konuşan Nedim Saban, gelinen süreci şöyle yorumladı:
“Hızlı değişen gündemde, bazı sahnelerin ve karakterlerin güncellenmesi, farklı yorumlanması gerekiyordu. Böylece oyunun bir dokuz yıl daha oynanmasının önü açılmış oldu. En önemlisi de, provaya 11 yıl önce başladık ve hepimiz yaş aldık. Ama perde, her gece ilk kez açılıyormuş gibi olmalı. Oyunu genç tutmak için pek çok prova ile elimizden geleni yaptık.”
-OYUN VE HAYAT-
Leyla rolüne hayat veren Celile Toyon ise şunları söyledi:
“Oyuna başladığım zaman, oğlum henüz evlenmemişti. Şimdi torunum var. Hayatında hiç çoluğa çocuğa karışmamış olan Leyla’nın da bir manevi torunu oluyor oyunda. Sürprizi bozmamak için söylemiyorum, ama dokuz yüz oyun boyunca sanki o hayali Leyla da büyüdü. Onu gerçek torunum gibi sevmeye başladım. Birkaç yıl daha oynanırsa, belki küçük Leyla’nın okula başladığını gören yeni bir seyirci kuşağı oluşur.”
Son olarak “Vatanım Sensin” dizisinde Halit Ergenç’in annesini oynayan Toyon, oyunda hiç kimsenin annesi olmadığı halde,
rol arkadaşlarını da anaç duygularla sevdiğini söyledi.
-PROGRAM-
19 Kasım Pazartesi saat 20:30’da ‘sahne’ diyecek olan Antakya’daki oyun için bilet almak isteyenler için ‘satış noktaları’ Saray Saatçilik ve Haron Turizm olarak belirlendi. -Tamer Yazar-