Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

KESK Hatay Kadın Meclisi’nden Basın Açıklaması: “Toplumsal Cinsiyete Dayalı Bütçe İstiyoruz”

KESK Hatay Kadın Meclisi
KESK Hatay Kadın Meclisi üyeleri, toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçe talebini dile getirmek için bir araya geldi. Basın açıklaması, KESK Kadın Meclisi adına Sevilay Elmas tarafından okundu. Açıklamada, mevcut hükümetin bütçe politikalarının cinsiyetçi olduğu, kadınların ihtiyaçlarını göz ardı ettiği ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştirdiği vurgulandı.
“Kadına Yer Yok, Eşitsizlik Derinleşiyor”
2025 bütçesinin, kadınların ekonomik ve sosyal yaşamlarını desteklemek yerine, kaynakları sermaye gruplarına ve iktidarın politik çıkarlarına aktardığını belirten açıklamada, şu ifadeler dikkat çekti:
•Kadınların güçlendirilmesine ayrılan bütçenin, toplam bütçenin yalnızca %0,3’üne denk geldiği, buna karşın “Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi” için ayrılan ödeneğin bunun üç katı olduğu vurgulandı.
•Kadınların istihdama erişimi için herhangi bir programın bulunmadığı, mevcut politikaların ise kadınları güvencesiz ve esnek çalışmaya mahkum ettiği ifade edildi.
•Eğitim ve sağlık hizmetlerine ayrılan payların azalmasının, kadınların ve kız çocuklarının bu hizmetlere erişimini zorlaştırdığı belirtildi.
“Kadın Yoksulluğu Görmezden Geliniyor”
Açıklamada, neoliberal politikalar ve ataerkil sistemin etkisiyle derinleşen kadın yoksulluğuna dikkat çekildi. İzmir’de beş çocuğunu kaybeden bir annenin yaşadığı trajedi, iktidarın kadın işsizliği ve yoksulluk sorunlarına çözüm üretememesinin somut bir örneği olarak gösterildi. Kadın yoksulluğu ve ev içi bakım emeği gibi sorunların bütçe hazırlık süreçlerinde yok sayıldığı dile getirildi.
“Eşitlikçi ve Katılımcı Bir Bütçe Talep Ediyoruz”
KESK Hatay Kadın Meclisi’nin talepleri arasında şunlar yer aldı:
•Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayacak şekilde bütçenin yeniden yapılandırılması,
•Kadın yoksulluğu ve şiddetiyle mücadele edecek politikaların bütçeye dahil edilmesi,
•Nitelikli ve ulaşılabilir kamu kreşleri ve bakım merkezlerinin yaygınlaştırılması,
•Kadınlara yönelik şiddeti önleyecek sığınak ve danışma merkezlerinin sayısının artırılması,
•Hijyen ürünlerinden alınan vergilerin sıfırlanması ve kamu kurumlarında bu ürünlerin ücretsiz sağlanması.
Açıklamada, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde alanlarda olunacağı ve 30 Kasım’da Ankara’da yapılacak bütçe eylemine katılım çağrısı yapıldı. “Kadınların yaşamlarını ve haklarını koruyacak bir bütçe için mücadele etmeye devam edeceğiz” denildi.

Muhabir: Volkan İCİL