Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kılıç, 2021 bütçe tasarısını eleştirdi …

Emekliler Açlığa Mahkum Ediliyor

Emekliler Açlığa Mahkum Ediliyor

Emekli-Sen Hatay Şube Başkanı Meryem Kılıç, TBMM Plan Bütçe Komisyonunda görüşülmeye başlanılan 2021 bütçe yasa tasarısını eleştirdi, bu tasarıyla emeklilerin açlığa mahkum edildiğine vurgu yaptı.
8 milyon emeklinin asgari ücretin altında ücret aldığını hatırlatan Kılıç, hazine katkısı ile aylık ödemelerin 1500 tl’ye çekilmiş olsa da zamların gerçek ücretlerine yapıldığını, gerçek ücretleri hazine katkılı düzeye gelinceye kadar aldıkları aylığın sabit kaldığına vurgu yaptı.
Sefalet ve yoksulluk bütçesi …
Bu uygulamanın emeklileri açlığa mahkum etmenin başka bir yolu olduğunu söyleyen Kılıç, konu ile ilgili açıklamasında şunlara yer verdi: “Yine bu bütçe ile 2021 yılı için emeklilere reva görülen zam oranı 3+3 ve enflasyon farkıdır. Zam oranlarının vicdansızlığı ve komikliği bir tarafa, enflasyon oranlarının gerçeği yansıtmadığı bilinmektedir. Dolayısıyla 2021 bütçesi emekliler açısından sefalet ve yoksulluk demektir. 2021 bütçesinde başka bir eşitsizlik ve yoksullaştırma kalemi vergi adaletsizliğidir. Sermayenin vergilendirme kaynağı olan kurumlar vergisi oranı azaltılırken, başta emekliler olmak üzere sabit gelirliler için gelir vergisi bir kaynak olmaya devam etmektedir. Aynı şekilde gelirler arasında ÖTV, KDV gibi dolaylı vergilerden sağlanan gelirlerin artırılması eşitsizliği ve yoksulluğu artıran, emekçilerden sermayeye kaynak transferi sağlayan bir unsur olarak durmaktadır.
Emekli aylıkları artırılmalı …
Bu değerlendirmelerin ışığında taleplerimiz: Emeklilerin sendikalarına karşı açılmış kapatma davaları geri çekilmeli, Valilikler bu davalara taraf olmamalıdır. Uluslararası sözleşmeler ve 25 yıldır emeklilerin zorluklarla baş ederek sürdürdüğü kazanımlar ve sendikal örgütlenmesi tanınmalı, anayasal güvence altına alınmalıdır. En düşük emekli aylığı brüt asgari ücret tutarına yükseltilmelidir. Yılda 4 sefer aylık tutarında ikramiye verilmelidir. Sağlık hizmetleri tamamen kamusal olmalı, kamu eliyle yürütülmelidir. Özelleştirmeden vazgeçilmelidir. Emeklilerden sağlık ve tedavi katkı payları alınmamalıdır. Ekmek, et, su, elektrik, doğalgaz gibi temel ihtiyaç ürünlerine zam yapılmamalıdır. Salgın koşullarında yaşlılara, kronik rahatsızlığı olanlara yerel ya da merkezi yönetim tarafından destek verilmeli, ihtiyaçları karşılıksız olarak karşılanmalıdır. Tüm Emekli Sen bütün şube ve temsilcilikleri ile bu süreçte taleplerimizin karşılanması için gerekli etkinlik ve eylemliliklerini 16 Kasım 2020 tarihinden itibaren başlatacak, demokratik tepkisini her platformda dile getirecektir.
Dayanışmanın ve birlik olmanın gücünü biliyoruz. Tüm bu olumsuzluklara karşı yürüteceğimiz mücadelede, yapacağımız eylem ve etkinliklerde demokratik kamuoyunun, taleplerimizi yerinde bulan siyasi partilerin, sendikaların, meslek odalarının dayanışma ve destek duygusu içinde olacaklarına inancımız tamdır.” Mehmet ÖZGÜN