Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kimi Antakya’da, Kimi Harbiye’de…

Kent turizmine uzaktan bakan Romalılar! Bir tanesi dağ mahallesi içinde,

Kent turizmine uzaktan bakan Romalılar!

Bir tanesi dağ mahallesi içinde, evlerin orta yerinde… Bir diğeri, Antakya’nın Asi Nehri kıyısında… Ve kalanları da Harbiye’nin Kantara denilen kırsalında…

Roma Çağı’nda, şehirlerin gelişip büyümesi ile artan su ihtiyacı, kilometrelerce uzanan taş su yolları ile sağlanırdı. Seviyesi düşük olan alanlarda, su, cazibesini kaybetmesin diye kemerler inşa edilirdi ve bu kemerlerin en üstünden akıtılan su da sorunsuz şekilde kente ulaşırdı.
Arazinin topografik yapısına uyarak, yerleşme yerine kadar uzanan su kemerleri mevcut ihtiyacın önemli bir bölümünü karşılarken, kentleri bu anlamda ayakta tutan önemli yapılar olarak da dikkat çektiler. Bugün, Hatay ili, bu örnekleri ayakta tutan eski Roma coğrafyalarından bir tanesi.
-NE HALDELER?-
Antakya’dan Harbiye’ye, su kemerlerine ait kalıntılar yer yer ayakta olsa da, kent turizmine uzaktan bakan halleri dünden bugüne çok değişmedi. Ayakta duran kemerlerin yüksekliği, yer yer 5-7 metre arasında değişen kemerlerin bir tanesi dağ mahallesi içinde, evlerin orta yerinde… Bir diğeri, Antakya’nın kent merkezinde, Asi Nehri kıyısında… Ve kalanları da Harbiye’nin Kantara denilen kırsalında… Ancak her bir adres de kendi içinde ayrı bir kaderine terk edilmişlik barındırıyor.
-BEKLENTİ!-
Bazı turizmciler için su kemerleri, gelen turistler için yaratılabilecek bir “yürüyüş rotası” içinde ayrıca değer bulabilecek alanlar olsa da, her üç adres de barındırdığı bakımsızlık yüzünden bu beklentinin oldukça uzağında. Tamer Yazar