Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kimi memnun, liste dışı kalmaktan…

Kimi de soruyor, “sorun yok mu” diye! Aşırı fiyat artışlarını

Kimi de soruyor, “sorun yok mu” diye!

Aşırı fiyat artışlarını soruşturmak üzere 9 İl’deki 10 toptancı halinde denetimlere başlayan Ticaret Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanlığı çalışmalarına işaret eden vatandaşlar, “Hatay’da da benzer şikayetler çok fazla” derken, “Neden liste dışıyız” sorusunu soruyor.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un talimatıyla, Bakanlık Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, belirlenen adreslerde, “Üreticiden tüketiciye tedarik kanallarının takip edilmesi, kayıt dışı işlemlerin tespiti, tarımsal ürün piyasalarında gerçekleşen aşırı fiyat artış iddialarını soruşturmak üzere” denetimler başlattı. 9 büyükşehirdeki 10 toptancı halinde başlatılan denetimler için bir açıklama yapan Bakanlık, denetimlerin bu tarihlerle sınırlı olmadığını kaydetti.
-FARKLI GÖRÜŞ!-
Aralarında; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali Bayrampaşa Şubesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali Ataşehir Şubesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali, Ankara Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali, Aydın Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali, İzmir Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali, Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali, Adana Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali, Mersin Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali ve Samsun Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali’nin bulunduğu adresler içinde Hatay’ın bulunmamasını, sektör temsilcileri ‘iyi’ olarak yorumlarken, vatandaş ise ‘üreticiden tüketiciye ulaşan tarımsal ürünlerdeki aşırı fiyat artışları’ konusunda benzer problemlerin Hatay’da da olduğuna dikkat çekiyor.
-KAYIT DIŞILIK!-
Bilindiği gibi, Bakanlığın gündemindeki ‘kayıtdışılık’ başlığında Antakya Gazetesi’ne konuşan Antakya Sebze Hali Komisyoncuları Derneği Başkanı Mustafa Bal, sorularımıza verdiği cevaplarda, mevcut tabloyu anlatmış ve şu bilgiyi paylaşmıştı:

Bahsettiğiniz bir diğer konu da, Hal dışında yapılan satışlar, ki siz bu durumu “kayıt dışılık” olarak ifade ediyorsunuz. Hal’den bağımsız, Hal kayıtlarından bağımsız, tonlarca ürün, hemen Hal’in yanı başında satışa sunuluyor ve siz, bunu engelleyemediğinizi söylüyorsunuz.

Ben, ona “İkinci Hal” diyorum! Hal’in dışında, ne yazık ki çok fazla bir satış var!

Yani, Hal’e girmeden satış mı yapılıyor?

Aynen… Hal’e girmeden, haksız kazanç söz konusu.

Peki, bu yasal mı?

Değil! Çünkü hiçbir kayıtları yok. “Normal şartlarda, bu gelen ürünün Hal’e girmesi gerekiyor”, demiyorum! “Girmek zorunda”, diyorum. 5957 sayılı Haller Kanunu’na göre, her tüccar Hal’e girmeli. İstediği kadar künyesi olsun… Eğer sisteme geçmemişse, kayıt dışıdır ve bunun cezası da yüksektir.

Peki, durumu yerel idareye ilettiniz mi?

Bu durumu, yaşananları, buradaki, Hal’deki Müdür’e iletiyoruz. Müdürümüz, yukarıya iletiyor. Haller Müdürü, daha yukarıya iletiyor. Ama haftada sadece bir defa buraya zabıta geliyor. Göstermelik iş yapıyorlar. Alışveriş de o nedenle bitmiyor. Her gün gece 12’den sabah kadar.

Çok ciddi miktarlardan mı bahsediyoruz?

Evet… Önüne gelen, burada mal satıyor. Kavundan karpuza, salatalıktan armut ve limona, aklınıza ne gelirse.

Konu, yetersiz personel mi yoksa kurumsal ilgisizlik mi?

İlgi yok! Gelen adam da zaten, ‘bir Allah’ın kulu bize karışamaz’ diyor!

Tamer Yazar