Kira Geliri Olanlar Beyanname Vermeli

– 2021 yılı içerisinde tahsil etmiş olduğunuz toplam mesken kira geliri 7.000 TL üzerinde ise, beyanname vermek zorundadır. _İşyeri Kira geliriniz var ve kiracınız gerçek usulde vergi mükellefi ve kira geliriniz üzerinden vergi kesintisi yapılıyorsa, elde ettiğiniz kira gelirinin brüt tutarı  (2021 yılı için) 53.000.00 TL aşmıyorsa beyanname vermeyeceksiniz. Aşanlar beyanname verecek ve kesinti yoluyla […]

– 2021 yılı içerisinde tahsil etmiş olduğunuz toplam mesken kira geliri 7.000 TL üzerinde ise, beyanname vermek zorundadır.

_İşyeri Kira geliriniz var ve kiracınız gerçek usulde vergi mükellefi ve kira geliriniz üzerinden vergi kesintisi yapılıyorsa, elde ettiğiniz kira gelirinin brüt tutarı  (2021 yılı için) 53.000.00 TL aşmıyorsa beyanname vermeyeceksiniz. Aşanlar beyanname verecek ve kesinti yoluyla ödenen vergileri mahsup edebilecektir.

_ İşyeriniz var ve kiracınız basit usluda vergi mükellefi ise vergi kesintisi yapamayacağı için elde ettiğiniz kira tutarı 2.800.00 TL aşıyorsa beyanname vermek zorundasınız.  

– 2021 yılı için istisna tutarı 7.000 TL’dir. Bu istisnadan sadece mesken kira geliri elde edenler faydalanabilir.

– Bu istisna sadece tek mesken için uygulanacak olup, birden fazla mesken kirası elde edenler için, istisna kira gelirleri toplamına bir defa uygulanacaktır.

– Bir konuta birden fazla kişinin ortak olması halinde ise; bu konuttan elde edilen kira geliri için, her bir ortak söz konusu istisnadan ayrı ayrı yararlanabilir.

-Elde edeceğiniz kira bir konut yada birden fazla konuttan olsun, 7.000.00 TL istisna sadece bir defa uygulanır.

– Kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde; “emsal kira bedeli” esas alınır.

­- Bina ve arazide emsal kira bedeli ise emlak vergisine esas alınan değerinin %5 dir.

7.000.00  TL MESKEN İSTİSNADA KİMLER FAYDALANAMAZ   :

– Mesken kirası elde edip, beyanname vermeyen veya eksik beyan edenler 7.000 TL’lik istisnadan yararlanamazlar.

– Sadece mesken kira geliri elde etse bile; ticari, zirai veya mesleki kazancından dolayı mükellefiyeti bulunanlar bu istisnadan faydalanamazlar.

-2021 yılı içerisinde 7.000 TL üzeri mesken kira gelirinizin yanında, beyanı gerekip gerekmediğine bakılmaksızın ayrı ayrı veya birlikte elde ettiğiniz ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarınızın gayri safi tutarları toplamının 190.000 TL’yi geçmesi halinde, de 7.000 TL’lik mesken istisnasından yararlanamazlar.

MESKEN KİRASI ELDE EDENLER; GÖTÜRÜ VEYA GERÇEK GİDER YÖNTEMİNİ SEÇEBİLİRLER.

-GÖTÜRÜ GİDER YÖNTEMİ SECİLMESİ HALİNDE;

– Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, 2 yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine geçemezler.

– Götürü gider yöntemini seçenlerin mesken kira gelirinden 7.000 TL istisna düşüldükten sonra, %15 oranında indirim uygulanır.

 GERÇEK GİDER YÖNTEMİNİ SEÇENLER:

– Gerçek gider yöntemini seçenler, sahibi bulunduğu konutu kiraya verip, kendisi de kirada oturuyorsa 2021 yılı içinde ödediği kira tutarını gider olarak yazabilecektir.

– Gerçek gider yöntemini seçenler, sadece mesken olarak kiraya verilen gayrimenkulleri için elde ediliş tarihinden itibaren 5 yıl boyunca iktisap bedelinin %5’ini gider olarak gösterebilirler.

– Gerçek gider yöntemini seçenler, kiraya verdikleri mesken için yapılan borç ödemelerinin sadece faiz kısmını gider olarak yazabilirler.

– Gerçek gider yöntemini seçen mükellefler yaptıkları giderlerle ilgili belgeleri 5 yıl boyunca saklamak ve istendiğinde ibraz etmek zorundadırlar.

 Maliye Bakanlığınca 20210 için toplam mesken kira geliri 7.000 TL’nin üzerinde olan 2 milyon 107 bin mükellef gayrimenkul sermaye iradından dolayı bu ay beyanname vermesi gerektiğini saptamıştır.

 -Ülkemizde yaklaşık 28 milyon konut olduğu dikkate alındığında; Bu yıl Mart ayında beyanname vermesi gereken ve sadece gayrimenkul sermaye iradından dolayı vergi mükellefi olan kişi sayısının 31.12.2021 tarihi itibarıyla 2 milyon 107 bin 353 olduğunu dikkate aldığımızda; kira geliri elde edenlerin sayısının oldukça fazla olduğunu söylemek mümkün.

ÖNEMLİ NOT:

Meskenlerden elde edilen kira gelirinin her bir mesken için aylık 500.00. TL ve üzeri tutarlar  ile işyerlerinden herhangi bir miktar ile sınırlı olmaksızın ödenen kira tutarlarının banka ve benzeri finans kuruluşları yada postane idareleri aracılığı ile yapılması gerekmektedir.   

Kendinize ait meskeni 2021 yılında kiraya verip, 2022 ve 2023 yıllarına ait kiraları peşin tahsil etmiş iseniz;  burada tahsil etmiş olduğunuz kiraların tamamını 2021 yılının kira geliri olarak değil, ilgili oldukları yılın kira geliri olarak beyan etmeniz gerekir.  Şöyle ki; 2022  yılına ait kira gelirini 2022 beyanında ve 2023 yılına ait kira gelirini ise 2023 yılı beyannamesinde beyan etmek gerekmektedir.

Geçmiş yıl kira gelirlerini ise tahsil edildiği dönemde beyan edilmesi gerekmektedir.

Örneğin 2019-2020 ve 2021 yılı kira tutarlarını 2021 yalında tahsil ettiniz, bu durumda vereceğiniz 2021 beyannamesine 2019 ve 2020 yılı kira gelirini de dahil etmek suretiyle toplamı üzerinden beyan bulunmaz gerekmektedir. Gayrimenkul sermaye iratlarından “tahsil” esası caridir. Dolayısıyla sadece tahsil edilen tutar, gelir vergisi matrahına esas olacaktır.

Exit mobile version