Burası Bir Oyun Alanı!
Antakya’nın ana arterlerinde yer almıyorsa bir park, çiçek dikimi yapılmaz, ki mevcut standartlar da çok fazla gözetilmez! Bu tespit doğru mu? Peki, eldeki parkın çocuk oyun alanında bulunan kırık, kirli ve paslı oyun aletleri ile zemindeki taş, toprak ve çamur ne anlatıyor? Burası, Şehit Polis Metin Sürer Parkı! Eksikleri tamamlasak mı?
Büyükşehir’den diğer küçük belediyelere, park ve bahçelere ekli sorumluluk için belirlenen misyon genelde değişmiyor! Örneğin Büyükşehir, bu konudaki misyonunu, ‘Kişi başına düşen yeşil alan miktarını çağdaş normlara taşımak, çocuklar ve gençler için güvenli oyun ve spor alanları ihdas etmek, mevcudu en iyi şekilde koruyarak yeni yeşil alanlar oluşturmak, kentin estetiğini sağlayacak çalışmalar yapmak’ olarak belirler. Antakya Belediyesi’ne de soralım mı? Sormakla da kalmayalım, onların bu konudaki vizyonu ne, bunu biraz sorgulayalım! Bunu yaparken de, Antakya’da, TOKİ sitesinin ön cephesinde yer alan Şehit Polis Metin Sürer Parkı’nın ‘çocuklar’ için ayrılan bir oyun alanına yakından bakalım! En çok da, oyun grubu alanlarını çocuklar için daha güvenli ve hijyenik hale getiren kauçuk zeminin burada ‘neden tercih edilmediğini’ soralım! Hatta bir vatandaş anlatsın, beklentiyi ve talep edileni…
-NE DEMİŞTİ?-
Vatandaşın talebi, biraz özen noktasında. Aslında bu ‘özen’ beklentisini, Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, geçmiş dönemde ziyaret ettiği, sorumluluk alanındaki bir başka park için açık bir dille ifade etmişti.
-GÜVENLİK-
Başkan Kimyeci’nin, Cumhuriyet Mahallesi’nde Şehit Ömer Faruk Adaş Parkı için tespiti doğru, ama… Benzer bir tespiti neden TOKİ Şehit Polis Metin Sürer Parkı için yapmadığı merak konusu. Çünkü konu, güvenlik! Zira oyun alanlarında meydana gelen kazaların %60’ı, düşme sonucu oluşuyor. %40 ise hareket halindeki bir elemana veya başka bir çocuğa çarpma ile… Hatta keskin köşelerin, çıkıntılı metal-plastik aksam ve bağlantı noktalarının yaralamaları ile…
Bu tip kazaların oluşmasında ise dört temel faktör rol oynuyor: Oyun elemanlarının, olması gerektiğinden yüksek olması ya da oyun alanlarının yaş gruplarına göre dizayn edilmemesi… Oyun elemanlarının altındaki zeminin uygun olmaması, zeminde takılıp düşmeye yol açabilecek
Uzmanların ifadesine göre… Bakımsız ve kontrolsüz bırakılan çocuk oyun alanları, terk edilmişlik ve korku hissi yaratarak vandalizme açık mekanlar oluşturuyor. Oyun alanlarının düzenli olarak, belli periyodlarla bakımı ve kontrolü ise, alanın doğru kullanılmasını ve güvenli mekanlar sunmasını da beraberinde getiriyor.
-BASKET SAHASI-
31 Mart Yerel Seçimleri yaklaşırken, vatandaşın mevcut park için beklentisi, sadece çocuk oyun alanı için değil, TOKİ Cami yanı başındaki parkın ‘rafa kalkmış-kaldırılmış’ bir projesi için de çözüm bekliyor. Parkın bu alanda yapımı sırasında, Cami’nin hemen yanına düşen kısımda yapılması planlanan basketbol sahasının ‘Cami cemaati gürültüden rahatsız olur’ düşüncesiyle iptal edildiğini söyleyen vatandaşlar, söz konusu çalışmanın ‘adaylar’ noktasında yeniden programa alınmasını istiyor ve bekliyor. Ancak bunu beklerken ve isterken de, Hatay İl Müftülüğü’nün bu konuda muhafaza ettiği ifade edilen ‘muhalif’ tavrını yumuşatması da talep ediliyor. -Tamer Yazar-