Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kırıkhan depremi…

Adana’nın Hataylı Milletvekilini harekete
Adana’nın Hataylı Milletvekilini harekete geçirdi, Bakan Murat Kurum’a sordu:

Hatay’ın Deprem Master Planı Neden Yok?

HDP Adana Milletvekili Hataylı hemşerimiz Tülay Hatimoğulları Oruç, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a, ilimiz Hatay’da neden bir Deprem Master Planı olmadığını sordu.

Oruç, TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergesinde şunları sordu:

“TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası’nın 8 Şubat 2021 tarihinde yayınladığı ‘Fay Üzerinde Yaşayan Kentlerimiz: Hatay Raporu’na göre, Hatay kent merkezi (Antakya ve Defne) dahil; Hassa, Kırıkhan, Dörtyol, Erzin, Reyhanlı ilçe merkezleri ile eskiden köy veya belde statüsünde bulunan yaklaşık 25 mahalle, doğrudan diri fay hatları veya zonları üzerine oturmaktadır.

Kent merkezinin zeminin ‘alüvyon’ olduğunun aktarıldığı raporda, ‘Deprem zararlarını azaltmanın ve depreme hazır olmanın en önemli unsurlarından biri, yapıların olası bir depreme hazır olmasıdır. Amik Ovası’ndan Antakya’ya, oradan Samandağ ve Yayladağı’na uzanan fay kolları ile Akdeniz içerisindeki faylar da Hatay’ın deprem kaynaklarıdır. Bu fayların büyük kısmı, 7 veya daha üzerinde deprem üretme potansiyeline sahiptir. Bu açıdan bakıldığında, yapılacak çalışmaların sadece il merkezinde değil, kent bütününde yapılmasının önemi ve aciliyeti kendisini açıkça göstermektedir’ ifadeleri yer almaktadır.

Hatay Kırıkhan’da, 18 Aralık akşamı 4.8 şiddetinde bir deprem yaşanmıştır. Depremin ardından yapılan incelemelerde, 6 evde hasar meydana geldiği tespit edilmiştir. Bunlardan 5’i belediye tarafından mühürlenmiş, mühürlenen evlerde yaşayanların da başka yerlere yerleştirildiği bildirilmiştir. Yaşanan bu deprem, depreme karşı alınması gereken elzem önlemleri bir kez daha hatırlatmıştır.

Jeoloji Mühendisleri Odası’nın ve ilgili Meslek Odalarının desteği alınarak, Hatay için acilen harekete geçilmesi gerekmektedir.

Bu bağlamda;

1. Doğu Akdeniz’de deniz içinde meydana gelebilecek depremlerin oluşturabileceği olası etkilere karşı önlemler alınmakta mıdır?

2. İnşaat, Mimarlık, Şehir Plancılığı, Jeoloji Mühendisliği gibi disiplinlerle birlikte çalışarak, afet olasılıkları ışığında Hatay için Deprem Master Planı hazırlanması sağlanacak mıdır?

3. Hatay’da Deprem Master Planı dikkate alınarak, kentin gelişim ve yerleşim stratejileri belirlenmesi üzerine çalışmalarınız var mıdır?

4. Aktif fay hatlarının çevre düzeni haritalarına işlenmesi ve bina ile bina türü yapılar için sınırlama getirilmesi planlanmakta mıdır?

5. Aktif fay hatları üzerinde bulunan kentleri önceleyen çalışmalarınız var mıdır? Varsa, bu çalışmalar nelerdir?

6. Hatay’da deprem toplanma alanlarının durumu nedir? Kaç tane, nerede ve ne büyüklükte toplanma yerleri vardır?”

-Haber/Cemil Yıldız-