Onları, balık hallerinin bildik tezgâhlarında çok fazla görmezsiniz. Ama Asi Nehri’nden ya da Kırıkhan Gölbaşı’ndan çıktıkları ‘canlı’ halleriyle, Antakya’nın kalabalık gündelik yaşamı içinde alıcısını ararken sıklıkla karşınıza çıkarlar. Onlar, ‘Karabalık’, namı diğer ‘Bıyıklı Balık’…
Hatay’da balık sofralarının bildik isimleri arasında olmasa da,
‘Karabalık’, namı diğer ‘Bıyıklı Balık’, Antakya’da ‘sokak satıcıları’ eliyle alıcılarıyla buluşmaya devam ediyor. 63 yaşındaki Ali Çeker, lezzetiyle adından sıkça söz ettiren ve kimi sofraların baştacı olan karabalık için konuşurken, kaldırım üzerinde, su dolu 3 leğende satışını yaptığı ‘canlı’ balıklar için şunları söyledi:
“Babam da balık satardı, ondan sonra ben de başladım, hala da devam ediyorum. Bu balığı bilen bilir ve lezzetinden de vazgeçmez. Nereden geliyor diye sorarsanız eğer… Asi’den de çıkıyor, ama ben bunları Kırıkhan Gölbaşı’nda tutuyorum, satmak için de buraya kadar getiriyorum. Kilosu, büyüklüğüne göre 12 – 15 TL arasında değişiyor. Alıcısı çok, ama özellikle de Suriyeliler çok seviyor bu balığı. O nedenle satıştan memnunum, tavsiye de ederim. Çünkü ben de bu balığı çok yerim ve lezzeti ile vazgeçilmezdir.”
7-8 kilo ağırlığa kadar çıkan balıkları, serpme ağ sistemi ile yakaladığını anlatan 2 çocuk babası Ali Çeker, havaların soğuk olduğu zamanlar daha fazla karabalık çıktığını söylerken, “Buradaki balıkları tutmak öyle kolay olmuyor. Bazen akşamdan sabaha kadar gölde oluyoruz. Emeği çok bir balık o yüzden” dedi.
Bu cins balığın derisinin sert ve kalın olduğuna da işaret eden Çeker, balıkları müşteriler için temizlemeyi de ihmal etmiyor. -Tamer Yazar-