Plastik Yasaklandı!
Dünyanın en uzun sahilleri arasında gösterilen Samandağ kıyı şeridi, gündeme sahillerinin güzelliğinden çok, kirliliği ile gelir. Yerel idareler ise bu duruma anlık çözümler bulmaya devam eder! Benzer bir sorun yaşayan İtalya’nın Tremiti Adaları’nda tam da buna dair bir yasaklama geldi!
Gerek Samandağ Belediyesi ve gerekse Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından hem deniz üzerinden hem sahil kısmından temizlik çalışmalarına tabi tutulan Samandağ kıyı şeridi, şu ana kadar yaşadığı kronik kirliliğe net bir çözüm bulamadı. Benzer sorunu Antakya özelinde de dile getirenlerin ‘kirletene ceza kesilsin’ istemi Hatay genelinde henüz hayata geçirilmezken, uygulamanın ilk örneği İtalya oldu.
-PLASTİĞE CEZA-
Her yıl milyonlarca turisti barındıran İtalya’nın Adriyatik kıyısındaki Tremiti Adaları, söz konusu ‘yasaklamanın’ ilk adresi oldu. Hatay’daki yerel idarecilere ilham olur mu bilinmez ama, çevre kirliliğini ve denizlerin plastik atıklarla dolmasını önlemek için Adriyatik kıyısındaki adalarda plastik tabak, bardak, çatal-kaşık-
-GERİ DÖNÜŞÜM-
Tremiti Belediyesi’nin 1 Mayıs’tan itibaren geçerli kararına göre, takım adalarda bundan böyle plastik tabak, bardak, çatal-kaşık-bıçak kullanımına izin verilmeyecek. Plastik tabak ve çatal-bıçak takımlarının yerine ancak geri dönüşümlü malzemeler kullanılabilecek. Yasağı delenlere 50-500 euro arası cezalar kesilecek. Tremiti Adaları Belediye Başkanı Antonio Fentini, plastik yasağı kararnamesini imzalamasının ardından bir sonraki aşamada ise plastik su şişelerini ve polisitren (köpük) kapları yasaklamayı planladığını söyledi. Yasak kararı, Greenpeace İtalya, Cenova Deniz Bilimleri Enstitüsü ve Marche Politeknik Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmada, Tremiti Adaları çevresindeki sularda mikroplastik oranının yüksek olduğunun tespit edilmesinin ardından geldi.
Belediye Başkanı, ada halkının da bu yasak kararından memnun olduğunu söylerken, “Vatandaşlarım bu karardan mutlular, sokakta karşılaştığımızda bana ‘Bravo, iyi yaptın’ diyorlar” diye konuştu. Tremiti Adaları’nın plastik yasağı kararının ardından, çevre örgütlerinden, diğer adalara benzer adımlar atmaları çağrıları gelmeye başladı bile.
Peki, bu çağrıyı, Antakya’dan Samandağ’a uzanan hatta yer alan yerel idareciler de hayata geçirir mi, yoksa her sene tekrar ettikleri temizlik çalışmalarının hiç bitmeyen hikayesine ‘devam’ mı ederler? Hangisi? -Tamer Yazar-