Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kısa Kısa Haberler

Expo, Fuarlara Açılıyor EXPO

Expo, Fuarlara Açılıyor

EXPO alanları, sergiler ve konserler yanı sıra fuarlara da açık tutulacak. Yapılan açıklamada, “EXPO alanları, 6 ay değil, uzun ömürlü yapıldı. Gastronomi Akademisi, çocuk oyun alanları, amfi tiyatromuz ve tüm alanlar, vatandaşların hizmetine açık olmaya devam edecek. Kapalı fuar alanında sergiler, konserler yapılabilecek. İlk fuarımızı, Ekim ayında, Uluslararası Tarım Fuarı ile yapacağız” denildi.

Haziran Enflasyonu %4,95

TÜİK, Haziran ayı enflasyonunu %4,95, yıllık enflasyonu ise %78,62 olarak açıkladı. ENAG’a göre ise Tüketici Fiyat Endeksi Haziran ayında %8.31 arttı. Son 12 aylık artış ise %175.55 oldu.

Türkiye, Buğday-arpa İthalatında Dünya 3.sü

Ülkemiz, arpa ve buğday ithalatında dünya sıralamasında ilk üçe girdi. Tahıl deposu olarak tanımlanan ilimiz Amik Ovası başta olmak üzere; Konya Ovası, Harran, Mezopotamya, Muş Ovaları gibi, buğday-arpa ekimine son derece uygun arazileri olan Türkiye’nin buğday ithal etmek zorunda kalması, ekonomi uzmanlarını da şaşırtıyor.
Türkiye’nin yıllık buğday açığı 2,5-3 milyon ton arasında değişiyor. Ancak son 3 yılda; 2019’da 9 milyon 806 bin 378 ton, 2020’de 9 milyon 748 bin 733 ton, 2021’de 6 milyon 466 bin 870 ton buğday ve arpa ithal edildi. Tarım ülkesi olan, ekime son derece uygun alan ve iklime sahip bulunan Türkiye’nin buğday ve arpa ithalatında Dünya’da ilk 3’e girmesi şaşırtıyor.


Zamlı maaşlar

Altı aylık enflasyon farkından kaynaklı ilave artışla birlikte kamu görevlileri ve memur emeklilerinin maaşlarına temmuzdan geçerli olmak üzere yüzde 41,69 artış yapıldı.

Erişime açıldı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, 4-12. sınıf seviyesindeki öğrencileri kapsayan matematik ve İngilizce yaz okulu programına uygun materyaller, Bakanlığın “yardimcikaynaklar.meb.gov.tr” adresinden erişime açıldı.

Varlık Barışı

TBMM’de kabul edilen yeni “Varlık Barışı” düzenlemesiyle yurt dışı ve yurt içi varlıkların kayda alınması imkanı getirilirken, uygulamadan yararlanmak için 31 Mart 2023’e kadar başvuru yapılması gerekiyor.

Doğu Akdeniz

Yuvalama merkezi

Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürü Turgut Çangır, deniz kaplumbağalarının Hatay’dan Mersin’in Anamur ilçesine kadar sahil boyunca geniş bir alanda yuva yaptığını söyledi.

Kamuya atama

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca, yarın kamu kurum ve kuruluşlarındaki 374 kadroya şehit yakını, Gazi ve Gazi yakınının ataması yapılacak.

Kamu ihaleleri

Kamu İhale Kurumu, çevrim içi ihale süreçlerini video konferans uygulaması HAVELSAN Diyalog üzerinden yürütecek. İhaleler, görüntülü görüşme yoluyla gerçekleştirilebilecek ve bu yeni süreç, Kurumun ihale süreçlerine hız katacak.

Emeklilere özel

Garanti BBVA, emekli maaşını taşıyanlara ödül fırsatı sunuyor. Bankadan yapılan açıklamaya göre, emekli maaşını Garanti BBVA’ya taşıyanlar 5 bin TL’ye varan cazip nakit promosyon fırsatından yararlanabiliyor.

Emsal karar

Yargıtay 6. Ceza Dairesi, sıkışık trafikte bekleyen aracın camını kırıp hırsızlık yapan sanığa verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasını bozarak, eyleminin “nitelikli hırsızlık” kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine karar verdi.

Veteriner hekimlerden

Kurbanlık alacaklara…

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi: “Hayvanın kulak küpelerinin olmasına, veteriner hekim tarafından muayene edilerek sevk edildiğini gösteren sağlık raporuna ve hayvanların pasaportlarının olmasına dikkat edilmeli.”

Bakanlığa alım

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 400 mali hizmetler uzman yardımcısı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü de 196 temizlik görevlisi alacak.

RTÜK uyarısı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), şiddet olaylarının özensizce gösterimi konusunda medyadan azami hassasiyet beklendiğini belirtilerek haberlerin de “Akıllı İşaretler” uygulaması kapsamına alınacağı bildirildi.

Muhalefet tanımı!

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Türkiye’nin en büyük açıklarından biri, yerli ve milli, demokratik bir muhalefet açığıdır. Eğer Türkiye’de yerli ve milli, demokratik bir muhalefet olmuş olsa, iktidar daha güçlü ve başarılı olur” dedi.

Enflasyon tepkisi

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: “Yine maşallah çok hassas tartmışlar. Enflasyon yüzde 78,62 imiş. Bizler; markete, pazara, çarşıya çıkıp alışveriş yapıyoruz. Ve neredeyse yüzde 200’e varan gerçek enflasyonu çok çok iyi biliyoruz.”

DİSK eleştirisi

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarına tepki göstererek, “Kamusal verileri tahrif etmek, buna girişmek büyük sorumluluktur, suçtur” dedi.

Haziran’da en çok…

Tüketici fiyatları bazında, Haziran’da en fazla fiyat artışı yüzde 24,8 ile şehir gazı ve doğal gazda, en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 24,85 ile sebzede görüldü.

Tedbirleri alıyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, fiyat artışları karşısında aldıkları ve almaya devam ettikleri çeşitli önlemler yanı sıra çalışanların ve emeklilerin alım gücünün desteklenmesi amacıyla gerekli önlemlerin alındığını söyledi.

TMO Politikası

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) hububat fiyatlarına yaptığı artış, çiftçiyi memnun etti. Geçen hafta buğdayda 400 lira, arpada 200 lira fiyat artışına giden TMO, çiftçinin piyasaya ürün vermesini sağladı.

İşgücü darboğazı

Küresel turizm sektörü hızla iyileşirken, sektörün işgücü darboğazı da derinleşiyor. ABD’den Avrupa’ya Türkiye’den Malezya’ya sektörün en büyük sıkıntısı çalışacak eleman bulmak. EFFAT’ın tavsiyesi, “ücret artırın.”

Sahte kurban ilanı

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken: “Görsel olarak başka hayvanın fotoğraflarını koyarak satan, ortada hiç hayvan olmadan sahte ilan açan, hayvandan çıkacak etin vaadinde hile yapan oldukça fazla kişi bulunuyor.”

Emeklinin maaşı

Son zammı geçen Ocak ayında yapılan yapılan emeklinin maaşına 6 aylık enflasyon farkına göre zam yapılıyor. TÜİK verilerine göre, Haziran ayı için açıklanan TÜFE verisiyle SSK ve Bağ-Kur emeklisinin alacağı zam yüzde 42,35 olacak.

MEB açıkladı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 1 Eylül’deki 20 bin öğretmen atamasına ilişkin alanlar, taban puanlar ve kontenjan listesi “www.meb.gov.tr” adresinden açıklandı.

Enflasyon verisi

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haziranda aylık bazda yüzde 4,95, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 6,77 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 78,62, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 138,31 olarak kaydedildi.

HDP Mesajı

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Ankara’da gerçekleşen kongresiyle Anayasa Mahkemesi’nce parti kapatma kararı alınması riskine karşı “Türkiye siyasetinde var olmaya devam edeceğiz” mesajı verdi.

Orman Yangınları için

TSK da destek verecek

Milli Savunma Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında imzalanan protokolle, Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları, büyük orman yangınlarının söndürülmesinde “rezerv güç” görevi yapacak.

Bayrama hazırız

Müslümanlar için büyük öneme sahip 4 günlük Kurban Bayramı, 9 Temmuz Cumartesi günü başlayacak. Diyanet İşleri Başkanlığı’nca bu yıl vekalet yoluyla kurban kesim bedeli yurt içinde 2 bin 250 lira olarak belirlendi.

Soruşturma açıldı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) 5. Olağan Kongresi’nde terör örgütü lehine atılan sloganlar nedeniyle resen soruşturma başlattı.

TEKNOFEST Türkiye

TEKNOFEST kapsamında düzenlenen Türkiye Drone Şampiyonası’nın ön eleme ikinci etabı, Sinop’ta sona erdi. Yarışlara, farklı illerden 32 lisanslı sporcu katıldı.

Öğretmen alımı

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 1 Eylül’deki öğretmen atamasına ilişkin olarak, “Okul öncesi, mesleki eğitim, matematik, özel eğitim ve diğer branşlara önem veriyoruz. 99 alanda öğretmen alımı yapacağız” dedi.