Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kısa kısa haberler

İşsizlik Tavan yaptı İşsizlik,1,6

İşsizlik Tavan yaptı
İşsizlik,1,6 puan artışla % 12,1’e çıktı ve son 7 yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2016 yılı Kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 590 bin kişi artarak, 3 milyon 715 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 1,6 puanlık artış ile yüzde 12,1 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde tarım dışı işsizlik oranı 1,9 puanlık artış ile yüzde 14,3 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 3,5 puanlık artış ile yüzde 22,6 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 1,6 puanlık artış ile yüzde 12,3 olarak gerçekleşti.
Tarım sektöründe çalışan sayısı 101 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 491 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 18,7’si tarım, yüzde 19,6’sı sanayi, yüzde 7,4’ü inşaat, yüzde 54,2’si ise hizmetler sektöründe yer aldı.

Hassa cinayeti faili yakalandı
ABLA, 2 GÜN ARAZİDE SAKLANDI, ACIKINCA ELE GEÇTİ…
Hassa ilçesinde üç gün önce meydana gelen kardeş cinayeti faili abla ele geçirildi. Jandarma, cinayeti işlediği belirtilen T.Ş.’yi dün sabah yakaladı. İki gün önce, Hassa’da, 23 yaşındaki üniversite öğrencisi kardeşi Mustafa Şimşek’i tabancayla vurarak öldüren firari abla T.Ş. dün sabah yakalandı. Firari ablanın, iki gün boyunca arazide saklandığı, acıkınca da dün sabah çevredeki Çınarbaşı Köyü’ne gittiği ve öğrencisini okula götüren veliden acıktığını söyleyip yemek istediği belirtildi. İsmi açıklanmayan velinin ise bayanı oyalarken, diğer taraftan jandarmaya haber verdiği ve cinayeti işlediği öne sürülen abla T.Ş.’nin yakalanmasını sağladığı bildirildi.

Açık Öğretim sınav tarihleri değişti
15-16 NİSAN YERİNE, 29-30 NİSAN
Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinin 2016-2017 öğretim yılı bahar dönemi sınavlarının tarihi, 16 Nisan’da yapılacak referandum dolayısıyla değiştirildi. AÜ Rektörlüğü açıklaması ile, Açık Öğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinin 15-16 Nisan’da planlanan 2016-2017 öğretim yılı bahar dönemi ara sınavları, referandum takvimi nedeniyle 29-30 Nisan’da gerçekleştiri-lecek.27-28 Mayıs’ta yapılması planlanan bahar dönemi dönem sonu sınavları da 3-4 Haziran’a alındı.

AKILCI İLAÇ EĞİTİMİ
İlimiz Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği’nde “Akılcı İlaç Eğitimi” Semineri verildi.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı Dairesi tarafından alınan kararla, Hatay Kamu Hastaneleri Birliği bünyesinde görev yapan Acil Hekimlere, Hatay Devlet Hastanesi’nde görevli Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Feride İŞİTEMİZ tarafından ‘Akılcı İlaç Kullanımı’ eğitimi başarı ile verildi. Eğitimler, 7-9 Şubat 2017 tarihlerinde, Genel Sekreterlik toplantı salonunda Eğitim AR-GE biriminin koordinatörlüğünde yapıldı.

MKÜ 3. Ulusal Tiyatro Festivali 8-12 Mayıs’ta
MKÜ Tiyatro Topluluğu tarafından bu yılki Tiyatro Festivali Mayıs ayında yapılıyor. Yapılan açıklamada, 8-12 Mayıs 2017 tarihleri arasında “3. Ulusal Tiyatro Festivali” düzenlemesi yapılacağı kaydedildi.

Hemşire Eğitimi başladı
15 MART’A KADAR
İlimizde, İskenderun Devlet Hastanesi tarafından Ameliyathane Hemşireliği Sertifikalı Eğitim Programı başlatıldı. Eğitime 13 Şubat Pazartesi günü başlandı. Yetkililer, seminerin 15 Mart tarihine kadar, yani 1 ay süreceğini bilirdiler. Ameliyathanene hemşireliğine katılım içini başvurular 6 Ocak tarihinde sona ermişti.

Yarın Enerji Verilemeyecek Yerler
Toroslar Elektrik, ilimizde sürdürülebilir enerji temini için yaptığı çalışmalar sırasında kesinti uyguluyor. Yarın, ilimizdeki kesinti programı şöyle:
İskenderun İlçesi Akarca Mahallesine 9:00-17:00 saatleri arası,
Yayladağı İlçesi Çabala Mahallesine 9:00-16:00 saatleri arası,
Kırıkhan İlçesi Yeni Mahallesine 9:00-12:00 saatleri arasında bakım çalışması nedeniyle enerji verilemeyecek.

TSM Konseri iptal
Antakya Belediyesi’nin dün düzenlenmesi beklenen Türk Sanat Müziği Konseri, şehit cenazesi dolayısıyla iptal edildi.
Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, şehidimize saygı ifadesi olarak, dünkü konseri ileri bir tarihe ertelediklerini duyurdu.

İşsizlik yükselişte
Haziran ayından bu yana yüzde 11’in üzerinde seyreden ve ekim ayında yüzde 11.8 ile Mart 2010’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşan işsizlik oranında tırmanış sürüyor.
Bütçe fazla verdi
Bütçe, Ocak ayında 11,4 milyar TL fazla verdi. Geçtiğimiz ay 18 milyar lira faiz dışı fazla oluştu.

Kart kullanımı arttı
Geçen yıl akaryakıt istasyonlarında banka ve kredi kartlarıyla yapılan harcamaların toplam tutarı yaklaşık 2,2 milyar lira artarak 51 milyar 308 milyon 320 bin liraya ulaştı. Kart ile yapılan işlem sayısı ise 26,8 milyon arttı.

EMLAK HARCI DÜŞÜYOR
Emlak alım-satımında uygulanana harç miktarında düşüş yapılıyor. Bakanlıkça hazırlanan taslağın TBMM Bütçe Komisyonu’nda olduğu bildirildi. Yeni düzenleme geçtiği takdirde, yabancıya konut ve işyeri satışında KDV istisnası geliyor.
İnşaat sektöründe önemli bir maliyet olan damga vergisi oranında indirim yaparak, hem mükellefleri hem de konut ya da iş yeri edinen vatandaşları önemli bir yükten kurtarması beklenen tapu harcı oranlarıyla, inşaat sektöründe kullanılan bazı kâğıtlar bakımından damga vergisi oranlarının farklılaştırılmasına olanak sağlanacağı kaydediliyor.

Antakya Belediyesi kurslarında 2.etap:
KAYITLAR BAŞLADI
Antakya Belediyesi Gençlik Merkezi’nde 2. etap kurs başvuruları alınmaya başlandı. Antakya Belediyesi’nden yapılan açıklamada, her yaştan ve her kesimden vatandaşa hitap eden Antakya Belediyesi Gençlik Merkezi’nde devam eden kurslar şöyle sıralandı:
Gitar, Keman, Bağlama, Piyano, Ney, Yan Flüt, Klarnet, Bateri, Elektrogitar, Halk Oyunları, Bale, Satranç, Resim, Şan Eğitimi, Diksiyon, Step-Aerobik, Plates-Zumba, Zeka Oyunları ve Hızlı Okuma Kursları… Açıklamada, kursa başvurmak isteyen vatandaşların, öğrenci belgesi ve kimlik fotokopisi ile Gençlik Merkezi’ne şahsen başvurabileceği gibi, 0326 227 22 22 numaralı telefondan bilgi alabilecekleri bildirildi.

BORÇ ARTIYOR
Devletten ve bankalardan alınıp ödenemeyen kredi miktarı arttı
GEÇEN YIL 47.5 MİLYAR TL, BU YIL 57,2 MİLYAR TL
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, takibe alınan kredi borcu 2015’te 47.5 milyar lira iken, 2016 Kasım ayı itibariyle takibe alınan kredi borcu miktarı 57.2 milyar liraya çıktı.
Takibe alınan kredi kartı borcunun ise 2015’te 7.6 milyar, 2016 Kasım itibariyle 8.1 milyar lira olduğunu belirten Hükümet yetkilileri, bunların ceza faizlerinin yarısının silinip silinmeyeceği sorusuna şöyle yanıt verdi:
“Gecikme faizi, cezai faiz, temerrüt faizi gibi tutarların bir kısmının silinmesi hususu, 5411 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuatın verdiği yetkiler çerçevesinde BDDK’nın görev ve yetki alanı kapsamında bulunmamaktadır.”

Orman ve Su İşleri Bakanlığı açıklamasına göre;
EROĞLU, 187 MİLYON TL’LİK 16 MÜJDE İLE HATAY’A GELİYOR…
Orman ve Su İşleri Bakanlığı resmi bir açıklama yaparak, Bakan EROĞLU’nun, bugünkü Hatay gezisinde, 187 milyon liralık yatırım bütçesi müjdesi vereceğini duyurdu. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın resmi açıklaması şöyle:
“Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 187 milyon lira tutarındaki 16 adet yatırım müjdesi ile Hatay’a gidiyor. Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Hatay programı kapsamında, ilde Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilecek 12 adet tesisin temelini atacak.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bugün Hatay’da düzenlenecek olan toplu temel atma merasimiyle, 213 milyon lira yatırım bedelli 12 adet tesisin temelini atacak.”
Hatay’a 213 Milyon TL’lik 12 Tesis
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, saat 10.00’da Antakya Kültür Merkezi’nde düzenlenecek toplu temel atma merasiminde, DSİ tarafından inşa edilecek Reyhanlı Barajı Takviye Tesisleri 1. Kısım, Reyhanlı Barajı Afrin Çayı Davutlar Regülatörü ve Derivasyon Kanalı, Erzin-Dörtyol Sulaması BSS-Y4 İkmali ile 9 adet taşkın koruma tesisinin temelini atacak.
Ayrıca, Bakan Prof. Dr. Eroğlu, Hatay’da 10 aileye gelir getirici tür, 10 aileye Orköy Sertifikası verecek.
Reyhanlı Barajı’na Su Takviyesi…
Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından temeli atılacak tesislerle, 604 bin 220 dekar zirai araziyi sulayacak olan Reyhanlı Barajı’na su takviyesi de yapılacak. Ayrıca 3 ilçe ve 4 yerleşim yeri taşkın zararlarından korunacak.
Hatay’a Son 4 Yılda 892 Milyon TL’lik 73 Müjde …
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, programı çerçevesinde ayrıca, 14 Şubat 2014 ve 20 Şubat 2016 tarihlerinde Hataylılara verdiği 705 milyon TL’lik 57 müjdeye ilave olarak, 187 milyon lira yatırım bedeline sahip 16 müjde daha verecek. Böylece son 4 yılda Hataylılara toplam maliyeti 892 milyon TL’lik 73 müjde vermiş olacak.
Müjdeler arasında; baraj, taşkın koruma tesisleri, fidan üretimi, gelir getirici tür ağaçlandırma, orman köylülerine kredi, bal ormanı, Mustafa Kemal Üniversitesi Kampüsü içerisinde Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi yapımı ile İskenderun Liman’a Deniz Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu’nun (D-OMGİ) kurulumu yer alıyor.

TÜTÜN KONTROL KURULU
İl Tütün Kontrol Kurulu, Şubat ayı toplantısını yaptı. İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Zeyneddin KARABİBER’in başkanlık yaptığı toplantıda, İl Tütün Birimi Sorumlusu Arafet Karabiber, yapılan çalışmalarla ilgili sunumda bulundu. Karabiber, bu konuda, sivil toplum kuruluşlarının desteğinin önemli olduğunu belirterek, bilhassa gençlerimizin, tütün ve tütün mamullerinin zararları konusunda eğitilmesi gerektiğini vurguladı, yapılacak ortak çalışmalar sonucunda önemli başarıların elde edileceğini ifade etti.

Esnafa iyi haber
Şoför esnafının da KOSGEB kredilerinden faydalanabileceğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ‘Başta taksicilerimiz ile karayolu ile yük ve yolcu taşımacılığı yapan şoför esnafımız olmak üzere özellikle ÖTV indiriminden faydalanmak isteyen şoförler KOSGEB kredilerinden faydalanabilecek’ dedi.

Ocak enflasyonu % 2,46 iken, tarım ürünlerinde fiyat artışı % 9,5 oldu
MEMUR, İŞÇİ VE EMEKLİYE VERİLEN ZAM AYLIK % 0,5…
Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım – ÜFE), 2017 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %9,51, bir önceki yılın Aralık ayına göre %9,51, bir önceki yılın aynı ayına göre %7,36 ve on iki aylık ortalamalara göre ise %2,86 artış gösterdi. Bir önceki aya göre değişim; tarım ve avcılık ürünlerinde %9,18, ormancılık ürünlerinde ise %8,25 ve balıkçılıkta %22,41 artış gösterdi. Aylık en fazla artış, tek yıllık bitkisel ürünler ana grubunda gerçekleşti.
Ana gruplarda bir önceki aya göre değişim; tek yıllık bitkisel ürünlerde %17,74, çok yıllık bitkisel ürünlerde %3,10 ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde %0,21 artış gerçekleşti. Alt tarım gruplarından sebzeler bir önceki aya göre %36,77 arttı.
Alt tarım gruplarından; çeltik %6,47, diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler %4,53, artış gösterirken, canlı kümes hayvanları ve yumurtalar %8,61 azalış gösterdi.

ETÜT MERKEZLERİ İPTAL
Kanun hükmünde Kararname ile Etüt Eğitim Merkezleri’nin kapatılacağı duyuruldu. Edinilen bilgiye göre, OHAL Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında 687 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) Resmi Gazete’de yer aldı. Bu kararname ile beraber, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nda yer alan, ‘öğrenci etüt eğitim merkezleri’ ibaresi ve tanımı yürürlükten kaldırılarak, yerine ‘sosyal etkinlik merkezleri’ ibaresi eklendi.
Yeni düzenleme ile birlikte, İlköğretim öğrencilerinin okul dışında herhangi bir takviye kursuna gitmesine izin verilmeyeceği belirtiliyor. Dershanelerin ardından açılan ve sadece tek ders verebilen özel eğitim kursları ise lise öğrencileri için faaliyet gösterebilecek.
KHK ile daha önce kanunda olmayan, “sosyal etkinlik merkezleri’nin ise açılmasına izin verildi. Bu merkezlerde, öğrencilerin sosyal, kültürel ve sanatsal faaliyetler yürütebilmesi sağlanacak.

Suriyeli misafirler MYO’lara alınacak
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman, Suriyeli mülteci öğrencilere yüksekokul müjdesi verdi. Prof. Dr. Şişman, “Meslek yüksekokullarında atıl kalan kontenjanlar mevcut. Bunları Suriyeli mülteciler için değerlendirme yoluna gireceğiz” dedi.
Yaşar Üniversitesi’nin ev sahipliğinde kurulan Birleşmiş Milletler Eğitim Kültür ve Bilim Örgütü (UNESCO) Göç Kürsüsü’nün ilk paneli düzenlendi. ‘Yükseköğrenim ve Mülteciler’ konulu panelde, Türkiye’nin mültecilere yönelik eğitim politikaları ele alındı. Uluslararası göç konusu üzerine araştırma, eğitim ve yayın odaklı bir sistem oluşturmak, ulusal ve uluslararası kurumlar arasındaki işbirliğini geliştirmek amacıyla, Türkiye’de ilk ve tek olarak kurulan UNESCO Kürsüsü ‘nün koordinatörlüğünü yürüten Yaşar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayselin Yıldız’ın görüşleri şöyle:
“Bölgenin en temel sorunlarından biri, göç. Bu sorun, yalnızca siyasetçilerin ele alabileceği bir konu değil. İşin güvenlik, sivil otorite, eğitim boyutları var. Hayatının geri kalanını Türkiye’de yaşamak isteyen binlerce mülteci mevcut. Bu nedenle, bu insanların temel eğitimini de yükseköğrenimini de erteleyemeyiz. Üniversiteler olarak bu konuda sorumlu davranmalıyız.”
Suriyeli öğrencilerin taleplerini değerlendirmeye aldıklarını söyleyen YÖK Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman ise şunları söyledi:
“Mültecilerin bir kısmının burada kalıcı olduğunu düşünerek çalışmalar başlattık. Meslek yüksekokullarında atıl kalan kontenjanlar mevcut. Bunları Suriyeli mülteciler için değerlendirme yoluna gireceğiz. Ayrıca yabancılara Türkçe öğretimi konusu da gündemde. Milli Eğitim Bakanlığı, 4 bin civarında öğretmen istihdam etmeyi planladı. Bunlara öncelikle formasyon eğitimi verilmeli. Konuyla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
Milli Eğitim Bakanlığı’nın rakamlarına göre, 2014-2015 eğitim öğretim yılında 230 bin olan Suriyeli öğrenci sayısının 2017-2018’de 550 bine kadar yükseleceğini belirten Prof. Dr. Komsuoğlu, okullaşma oranının ise yüzde 30’dan yüzde 65’e çıkacağını söyledi.
Türkiye’de kayıt altına alınan 2 milyon 880 bin Suriyelinin yaş gruplarına göre; 0-4 yaş arası 332 bin 678, 5-18 yaş arası 973 bin 528, 19-24 yaş arası 424 bin 416 Suriyeli mülteci mevcut.