Yoksul Afrika ülkeleriyle aynı kategorideyiz …
Milletvekili Topal’ın önergesi, kitap okuma performansımızın oldukça vahim bir durumda olduğunu gün yüzüne çıkardı
CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal’ın, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na verdiği araştırma önergesi, ülkemizdeki kitap okumadaki performansın oldukça vahim bir durumda olduğunu gün yüzüne çıkardı.
Kitap okuma sayısının toplum gelişiminin göstergelerinden biri olduğunu belirten Milletvekili Topal, önergede şunlara yer verdi: “Türkiye istatistik Kurumu’nun (TÜİK) geçen yıl yayınladığı verilere göre, Türkiye’de kitap okumaya kişi başına ayrılan süre günde yalnızca bir dakika. Buna karşın televizyon izlemeye 6 saat, internete 3 saat harcanıyor. Bu bağlamda kütüphaneler önemli bir araçtır. Evrensel kültüre ve sanata katkıda bulunmak kütüphanelerin varlığı ile anlam kazanır.
Kitaba harcanan ortalama para, çeyrek dolar …
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) verilerine göre Türkiye, kitap okuma oranında dünyada 86. Sırada, yoksul Afrika ülkeleriyle aynı kategoridedir. TÜİK’e göre ise Türkiye’de kitap ihtiyaç listesinin 235. Sırasında yer almaktadır. Dünyada kitap için kişi başına harcanan para ortalama 1,3 dolar iken, Türkiye’de çeyrek dolardır. Buna karşın Türkiye’de kitap endüstrisi hızla büyüyor. Türkiye, 2 milyar 100 milyon doları aşan hacmiyle dünya sıralamasında 11. En büyük kitap cirosuna sahip ülkedir. Yıllık baskı sayısının 660 milyonu aştığını belirtmektedir.
Üretilen kitapların alanları ise, eğitimle ilgili yayınların oranı yüzde 63, yetişkin inceleme, araştırma kitaplarının payı yüzde 15, çocuk ve gençlik kitapları yüzde 8, inanç kitapları ise yüzde 7 düzeyindedir. Yetişkin edebiyat ve sanat kitaplarının oranı ise yalnızca yüzde 4.
Kütüphane sayısının artırılması ve elverişli ortamların oluşturulması, kitap okuma alışkanlığının kazandırılması, ailelerin bilinçlendirilmesi, kitap fuarlarının artırılması için gerekli hususlarda çalışmaların yapılabilmesi amacıyla Meclis araştırması açılmalı.” -Mehmet ÖZGÜN-