Sık sık, değişik yerlerden pek çok ürün gelir bana. Posta kutuma, evime ya da sendika/dernek binasına. Bu ürünler arasında mektuplar, imzalı kitaplar, dergiler ve bazı yerel gazeteler önemli bir yer tutar. Bu güzel ürünlerin ortasında güzelce soluklanırım.
İyi bir okur için bundan güzel ne olabilir?
Son bir ay içinde bana gönderilen onlarca kitap çalışma masamı bir çiçek bahçesine dönüştürdü. Bu haftaki yazımda siz değerli okurlarıma son bir ay içinde bana gelen ve okuma olanağı bulabildiğim kitapların birkaçından söz etmek istiyorum. Kitap okumanın bir gereklilik olduğunu bu köşemde sık sık dile getirmişimdir.
Kırbaç Düğümü, Şair Aydan Yalçın’ın yeni kitabı. Yasakmeyve Yayınları’ndan çıkmış. (Birinci Baskı: Mayıs 2017, İstanbul),
“İmkânsız olmamakla birlikte kısa süren, ölüm nedeniyle kısa süren aşkların duyarlığıyla kaleme alınmış şiirlerden oluşuyor.
Kitabın birinci bölümü, Yusuf’un Kıyısında adını taşıyor ve Sanatçı Yusuf Uygan’a ithaf edilmiş; ikinci bölümü Tutsak Kandil adını taşıyor ve Yılmaz Bozan’a ithaf edilmiş.
Her şiir severin okuması gereken özgün bir yapıt. Bitirmeden elden bırakmayacaksınız.
Elia ile Yolculuk Zülfü Livaneli’nin yapıtı. Çıktığından bu yana en çok satanlar listesinde.
Elia Kazan, ya da diğer bir adı ile Elias Kazancıoğlu 1909 yılında Kayseri’de dünyaya gelmiş bir Rum ailenin çocuğudur. Daha 4 yaşında iken ailesi İstanbul’dan New York’a göç etmiş ve Elia Kazan hayatına orada devam ettirmiştir.
Tiyatro eğitimi de gören ve New York’ta başarılı işlere imza atan Kazan, 5 kez En İyi Yönetmen olmak üzere toplam 7 kez Oscar’a aday gösterilmiş ve iki kez En İyi Yönetmen Oscar’ını kazanmıştır.
Elia Kazan tüm başarıların ardından Türkiye’ye olan ilgisini hiç kaybetmemiş ve sıklıkla Türkiye’yi ziyaret etmiştir. Bu ziyaretleri sırasında da özellikle Zülfü Livaneli ile yakın bir arkadaşlık kurmuştur. Zülfü Livaneli’nin Elia ile Yolculuk yapıtı, ikilinin bu yakın arkadaşlığından ortaya çıkmıştır.
Kendini Anadolulu biri gibi gören Elia sıklıkla Anadolu’nun değişik şehirlerini gezer ve Zülfü Livaneli de bu gezilerde kendisine eşlik ederdi. Elia ile Yolculuk yapıtında işte bu gezilerde yaşanan anılar paylaşılıyor. Livaneli’nin büyülü anlatımı da eklenince bir solukta okunabilecek bir yapıt çıkmış ortaya. Mutlaka okunmalı.
Yasak Meyve Şiirleri Yasak Meyve Şiir Dergisi’nde yayımlanmış olan şiirlerden oluşmuş bir seçki. Saime Akat hazırlamış.
Yasak meyve 15 yıldır yayınını sürdüren bir şiir dergisi. Şiir okurunun iyice azaldığı günümüzde bir şiir dergisini 15 yıl sürdürmek ve bu süre içinde yüzlerce şiir kitabını okurla buluşturmak bence çok önemli bir olay.
Seçki, 15 yıl içinde kitapları yayımlanan şairlerin şiirlerinden oluşuyor. Şiir okurları için bir başvuru yapıtı.
Tarihi Hoşça kal Lokantası, Şermin Yaşar’ın yapıtı.
“Yeşilçam filmlerindekileri andıran, kalbimize dokunan karakterler… Bir köşede unutulmuşlar, yalnızlığıyla yoğrulmuşlar, kırık gönüller, bir yerlerde sessiz sedasız yaşayanlar, görmediklerimiz, görmezden geldiklerimiz… Dedemin Bakkalı, Ev Yapımı Sihirli Değnek, Oyuncu Anne, Çok Hayal Kuran Çocuk kitaplarının yazarı Şermin Yaşar’dan “kaybetmek bizim işimizdir” diyen insanların öyküleri… Bir solukta, derin iç çekişlerle okuyalım, başımızı kaldırıp onlara bakalım diye…”
John Milton’un sözüdür: “İyi bir kitap insana can veren kandır.”
Francis Bacon, “iyi kitaplar en gerçek dostlarımızdır.” diyor.
Okuyalım yeni yayınları takip edelim, haftanın bir saatini kitapçıya ayıralım.