Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mehmet Karasu

“Kitaplar insanların yolunu aydınlatır”

20 yıldır, değişik yerlerden, sık sık, pek çok ürün gelir bana. Posta kutuma, evime ya da dernek binasına. Bu ürünler arasında mektuplar, imzalı kitaplar, dergiler ve bazı yerel gazeteler önemli bir yer tutar. Bu güzel ürünlerin ortasında güzelce soluklanırım.

İyi bir okur için bundan güzel ne olabilir?

Pandemi nedeniyle, tedbir amaçlı, dernek binamız Mart ayından bu yana kapalı.

Bu nedenle çalışmalarımı evde sürdürüyorum.

Bu vesile ile kitaplığımı/arşivimi düzenleme olanağı bulabildim.

Lise yıllarımdan bu yana ne güzel şeyler biriktirmişim!

Farklı yerlere hediye ettiğim binlerce kitap dışında, elimde altı bin kadar kitap ve 1500 kadar dergi kalmış. Dergilerin bazıları (Türk Dili, Varlık, Yansıma) yıl yıl ciltli. Arada bir karıştırırım onları.

Geçtiğimiz günlerde Antakya Toplumcu Halk Gazetesi’nin sahibi sevgili Sinan, ardından HRT Akdeniz haberini yaptı:

Eşim Nebihe Karasu ile birlikte evimizin iki odasını kitaplık olarak düzenleyip kitapseverlere açtık. Her yaşa uygun, her türden bu kadar kitap kitapseverlere ulaşsın istedik.

Ulaştı da. Her gün çok sayıda okur (Çocuklar çoğunlukta) bizleri ziyaret ediyor. Kahvelerimizi içerken, kitap okumanın önemi üzerine tatlı sohbetler ediyoruz.

Çarşıda, pazarda, caddede yürürken insanların ilgisi beni çok mutlu ediyor.

Çok sayıda aydın/kitapsever de olayı en az bizim kadar sahiplendi. Ara ara bu kitap dostlarının hepsine buradan teşekkür edeceğim.

Haber alır almaz sevgili arkadaşım, eşimin kuzeni kitap dostu Mehmet Fakıoğlu (İstanbul’da ikamet ediyor) sosyal medya hesaplarından kitaplığımızı duyurdu. Arkasından Ata Lisesi’nin Efsane İngilizce öğretmeni Sevgili Nezir Fakıoğlu yıllarca biriktirdiği yüzlerce kitabı hediye etti. Neler yok ki aralarında, Hasan İzzettin Dinamo’nun Kutsal Savaş ve Kutsal Barış’ı, Sait Faik Abasıyanık’ın 1966 yılında Varlık Yayınları’ndan çıkmış tüm serisi, Yaşar Kemal’in onlarca kitabı, Dünya Klasiklerinden onlarca kitap… teşekkürler meslektaşım.

Yine sayın Mehmet Fakıoğlu’nun paylaşımından etkilenen AYLA YUNT Hanımefendi iki koli içinde, yüze yakın kitap gönderdi. Özenle seçilmiş, güncel, her aydının başucu kitabı olması gereken yapıtlar. Henüz kapağı açılmamış yepyeni… Aralarında bizi duygulandıran çok anlamlı bir de hediye.. Atamızı andığımız bugünlerde, 2021Atatürk takvimi… Şunu düşündüm: Umudumuzu hiçbir zaman yitirmemeliyiz.1919’da nasıl yitirmediysek 2020’de de yitirmeyeceğiz.

Olanak bulursam eşimle birlikte yüzünü bile görmediğim Ayla Hanımın elin öpmek isterdim.

Sanat okulundan arkadaşım Mehmet Kuzu sağlık sorunları nedeniyle çıkamıyor. Ona sağlık dileklerimi iletiyorum. Onun adına, gençlerin ısrarla aradığı 10 kadar kitabı temin edip raflara yerleştirdim.

Teşekkürler arkadaşlarım Mehmet ve Nezir, Teşekkürler Ayla Hanım, teşekkürler Mehmet Kuzu…

Son iki hafta içinde şahsımda kitapseverlere gönderilen bunca kitap kitaplığımı bir çiçek bahçesine dönüştürdü adeta..

Her yayın, yaşamımıza açılan yeni bir penceredir. O pencereyi her zaman açık tutalım.

Köy Enstitülerinde serbest okuma saatleri vardı. Bu saatlerde öğrenciler yerli, yabancı yapıtları okur, tartışırlardı. Bir öğretim yılında öğrenci ortalama 30- 35 kitap okurdu. Bu şekilde öğrenciler okumaya ve yazmaya özendirilirdi.

Kitap okumanın önemiyle ilgili ne güzel sözler söylenmiştir: Örneğin, Ovidius, “Gençliğini kitapla beslemeyen ulusların sonu acıdır”, Katip Çelebi, “Mumlar tükenir, güneş doğar, ben hâlâ okurdum”, İbn-i Sina, “Gecelerim hep okumakla geçerdi.” Ali Emiri: “Lamba ışığında kitap okuyarak sabahlardım”

Çocuklarımıza kitap okumayı öğüt vererek değil, örnekleyerek gereksinim duymalarını sağlayalım. Okulda, mahallede, evde kitaplık oluşturalım. Okuma günleri düzenleyelim. Hafta sonları çocukları kitapevlerine götürelim.

Antakyalı ozan Ali Yüce: “Bir gramcık bilgi için/Tırmanmadık yokuş koymadım ben/ Saç döktüm ömür tükettim/ Öğrenmeye doymadım ben…” diyor.

Sevgili okurlar, Suut Kemal Yetkin, “Dünyada hiçbir dost insana kitaptan daha yakın değildir.” diyor. Uygarlıklara giden bir köprü olan kitap okumayı temel alışkanlıklarımız arasına alalım. Okuyalım. Kitaplarla dostluklar kuralım. Kitaplarla kuracağımız sıcak dostluklar bizi çağa taşıyacak, her alanda donanımlı kılacaktır.Dostlukla!.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SON HABERLER