Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mehmet Karasu

“Kitaplar uygarlığa yol gösteren ışıklardır.”

      Sık sık, değişik yerlerden pek çok ürün gelir derneğimize. Zira dernek binamızda iki ayrı odada iki tane kitaplığımız var. Biri Ali Enver Ercan Kitaplığı, öbürü de Gülsüm Cengiz Kitaplığı. Her yaşa uygun toplam beş bin civarında kitap okurunu bekliyor.

      Yazarlarımızın, kitapseverlerin katkılarıyla bu sayı günden güne artıyor.

      Raflara yerleştirmeden önce, bu güzel ürünlerin ortasında güzelce soluklanırım.

      İyi bir okur için bundan güzel ne olabilir?

      Köy Enstitüsü çıkışlı, değerli yazar Mahmut Makal anlatır: “Ben öğrenme sevincinin ne olduğunu Köy Enstitülerinde gördüm. Hiç unutmam.  On sene kadar oluyor, bir gün Ankara’nın yanı başındaki Hasanoğlan Köy Enstitüsü’ne gitmiştik. Burada gördüklerimin yalnız birkaç sahnesini size anlatacağım. Okulun koca baş hayvanlarını barındıran ahırda bir çocuk gördüm. Gece nöbeti ona düşmüş, elinde bir kitap vardı, dalmıştı. Shakespeare okuyordu. Okuduklarını nasıl kavradıklarını da ertesi günü oynadıkları piste gördük. Ben ömrümde bu kadar güzel tiyatro seyretmedim dersem eş dost gücenmesin.”

      Köy Enstitüsü’ne okuma alışkanlığı olmadan gelen köy çocuğu, Tolstoy’u, Gogol’u, Gorki’yi, Zola’yı okumayı alışkanlık haline getirebiliyor. Koyunları otlatma sırası kendisine gelen kız çocuğunun çıkınında ekmekle birlikte Antigone bulunabiliyor. Kitaplar enstitülerin ayrılmaz bir parçasıydı. Öğrencilere yaz- kış, her gün, birer saat özgür okuma saati verilirdi. 15 günde bir, her öğrenci okuduğu kitabı okul öğrencilerine, öğretmenlerine tanıtırdı.

      Son birkaç gün içinde bana gönderilen/elden teslim edilen onlarca kitap çalışma masamı adeta bir çiçek bahçesine dönüştürdü. İşte birkaçı:

      Yazar, folklor araştırmacısı, Masal Araştırmaları ve Folklor Araştırmaları adlı dergileri çıkaran Nuri Taner Yalova’da yaşamını sürdürüyor. “Antakya- Yalova Kültür ve Sanatta Kardeş Kentler” Projesini beraber yaşama geçirdik. Sonra Nuri beyin girişimleri sonucu sanırım bu sayı sekize çıktı. Son olarak “Kardeş Kentler Şiir Antolojisi hazırladık ve kitap ilk kez dün Defne Kitap Fuarı’nda okurla buluştu.

      Nuri Beyin, Dağın Ağrısı Kırık Köprü, Dağın Ağrısı Kara Kilise, Ağrı Folkloru Sözlüğü, Yalova Folkloru (2 Cilt) adlı kitapları kitaplığımızda yerini aldı.

      Meryem Fehime Oruç, Samandağlı bir yazarımız. Çok sayıda öykü, şiir ve çocuk kitabı sahibi. Ne yazık ki geç tanıdım. Kibrit Çöpüdür Dünyanın (Öykü), Yarına Miras (Şiir), Sevgiliye (Şiir), Gel (Şiir), Samandağ’ın Fısıldadığı Sırlar (Çocuk), Yıkık Kentten Hikayeler (öykü) derneğimize hediye ettiği kitaplar. İlgiyle okunacağına inanıyorum.

      Bir güzel haber daha: Öykü atölyemizin kitabı  da dün okurla buluştu. “Antakya’dan Esintiler” adını taşıyan antolojiyi Yahya Harbalioğlu ile Acibe Sıkar yayına hazırladılar.

      Antakyalı ozan Ali Yüce: “Bir gramcık bilgi için/Tırmanmadık yokuş koymadım ben/ Saç döktüm ömür tükettim/ Öğrenmeye doymadım ben…” diyor.

      Sevgili kitap dostları, deneme ustası Suut Kemal Yetkin, “Dünyada hiçbir dost insana kitaptan daha yakın değildir.” diyor. Uygarlıklara giden bir köprü olan kitap okumayı temel alışkanlıklarımız arasına alalım. Okuyalım. Kitaplarla dostluklar kuralım. Kitaplarla kuracağımız sıcak dostluklar bizi çağa taşıyacak, her alanda donanımlı kılacaktır.

      3. Defne Kitap Fuarı

      Okuma kültürünü yaygınlaştırmak için günümüzde birçok bilimsel etkinlik yapılmaktadır. Şu bir gerçek ki okuma kültürünün topluma kazandırılmasında en önemli araçlardan biri kitap fuarlarıdır.

      Kitap fuarları, kitapla okuru buluşturan güzel ortamlar oluşturuyor. Okurla kitabı, yazarla okuru bir araya getirmenin en etkin yolu budur.

      3. Defne Kitap Fuarı 3 Şubat 2023 Cuma günü ( dün) kitapseverlerin ziyaretine açıldı.

      Fuar, 3. kez, Defne Belediye Başkanımız Sayın İbrahim Güzel’in katkılarıyla okurla buluştu. Bu bakımdan Sayın İbrahim Güzel, bu kararın alınmasında payı olan tüm çalışma arkadaşlarını içtenlikle kutluyor ve onlara ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

      Kitap fuarlarını hep önemsedim. Türkiye İstatistik Kurumu’nun araştırmasına göre, günde 6 saat televizyon izleyen, 3 saat internete giren Türk insanı, kitap okumaya sadece 1 dakika ayırıyor. Kitap okumak Türk insanının ihtiyaç listesinde 235. sırada. Okuma alışkanlığında dünyada 86. sıradayız. Bu durum fuarların önemini bir kat daha artırıyor.

Çocuklara kitap hediye edilmesi sıralamasında Türkiye 180 ülkede 140. sırada. Şehirlerimizde kitapevlerinin sayıları artmıyor, azalıyor.

      İşte bu nedenlerden dolayı, fuarlara zaman ayırınız, çoluk çocuk, kitap fuarını ziyaret ediniz. Fuar alanı yanı başımızda. Antakya’mız için, Defne’miz için yürüme mesafesinde.

      3. Defne Kitap Fuarı, Hataylılara ve Hatay dışından gelecek binlerce kitapsevere önceki yıllarda  olduğu gibi bu yıl da bir bahar sevinci yaşatacak. Defne’mizin tarihle kucaklaşan güzelliğine, kitaplar farklı bir güzellik katacaktır.

      Okuma özürlü ülkemizde bu oluşumu bize kazandıran Defne Belediye Başkanımız Sayın İbrahim Güzel’e bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. Bence bir kentte yapılabilecek en güzel hizmetlerden biri de budur  Ve bence belediyelerimiz, STK’larımız, okullarımız ve özellikle üniversitemiz bu fuara sahip çıkmalıdır.

      3. Defne  Kitap Fuarı, kentimiz için büyük bir kazanımdır

      Kitap Fuarlarına 25 yıldır katılıyorum. Yaşantımın en zevkli anları bu çatı altında gerçekleşti. Onlarca panelde konuştum, binlerce kitap imzaladım. Yüzlerce yazar, okurla tanıştım. Çocuklara kitaplar hediye ettim.

      Sevgili hemşerilerim, 3-12 Şubat tarihlerinde günde en az bir iki saatinizi fuara ayırın. Çocuklarınızla birlikte kitaplara dokunun,  yazarlarımızın imza günlerine katılın. Bu fırsat her zaman ele geçmiyor.

      Her yayın, yaşamımıza açılan yeni bir penceredir. O pencereyi her zaman açık tutalım.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SON HABERLER