Kızılay 156 yıldır İnsani yardımın öncüsü

11 Haziran 1868’de “Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti” adıyla kurulan Türk Kızılay, 156. yıl dönümünü kutluyor. Balkanlardaki çatışmalar nedeniyle 14 Nisan 1877’de “Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti” adını alan kurum, Osmanlı topraklarının olduğu Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika’da şubeler açtı. 1923’te “Türkiye Hilali Ahmer Cemiyeti” adını alan, 1935’te Mustafa Kemal Atatürk tarafından “Türkiye Kızılay […]

11 Haziran 1868’de “Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti” adıyla kurulan Türk Kızılay, 156. yıl dönümünü kutluyor. Balkanlardaki çatışmalar nedeniyle 14 Nisan 1877’de “Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti” adını alan kurum, Osmanlı topraklarının olduğu Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika’da şubeler açtı. 1923’te “Türkiye Hilali Ahmer Cemiyeti” adını alan, 1935’te Mustafa Kemal Atatürk tarafından “Türkiye Kızılay Cemiyeti” olarak yeniden adlandırılan kurum, 1947’de “Türkiye Kızılay Derneği” ismini aldı.

Türk Kızılay Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, Kızılay’ın dünya insani yardım hareketine “kırmızı hilali” hediye eden bir teşkilat olduğunu söyledi. Birçok gönüllü, üye ve çalışanıyla 156. yılı kutlamanın heyecanını yaşadıklarını belirten Yılmaz, “Kızılay, kendisine ‘toplumun nerede ihtiyacı varsa’ orada olmayı ve o ihtiyacı gidermeyi misyon edinmiştir. Kızılay, uzun savaşların ardından Mehmetçik kışlasına döndüğünde toplumun diğer sorunlarıyla ilgilenmeye başlamıştır,” dedi.
Türk Kızılay’ın ana faaliyet alanlarından biri Türkiye Afet Müdahale Planı’ndaki görevi olduğunu ifade eden Yılmaz, “Kızılay, bir afetin ardından afetzedelerin beslenme ihtiyaçlarının karşılanması konusunda ana sorumlu kuruluştur. 6 Şubat depreminde de bu görevini layığıyla yerine getirmiştir,” dedi. Yılmaz, Kızılay’ın her gün 350’ye yakın noktada yılın 365 günü gönüllü kan bağışı topladığını, testlerini yaparak kullanıma hazır hale getirip hastanelere ulaştırdığını belirtti.

Türk Kızılay’ın ülke genelindeki şube ve temsilcilikleri vasıtasıyla her gün binlerce kişinin ihtiyacını karşıladığını vurgulayan Yılmaz, toplumda gönüllülüğün yaygınlaşmasının temel çalışma alanları arasında olduğunu söyledi. Bu amaçla kurulan “gonulluol.org” platformunda 350 bin gönüllünün aktif kaydının bulunduğunu aktaran Yılmaz, “70 binden fazla gönüllümüz 540 binin üzerinde insani yardım faaliyetinde aktif olarak rol aldı. Biz insani yardım teşkilatlarının geleceğini gönüllülükte görüyoruz. Aşevlerimiz, yaşlı bakım merkezlerimiz, sevgi butiklerimiz, gençlik kamplarımız da diğer çalışma alanlarımız arasındadır,” diye konuştu.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden bu yana afet bölgesinde çalışmayı sürdürdüklerini anlatan Yılmaz, “Kızılay, bölgede beslenme, gıda yardımı, barınma, sağlık hizmetleri, psikososyal destek ve kan hizmetleri alanlarında hizmet sağladı. Hala deprem bölgesinde iyileştirme faaliyetlerini sürdürüyoruz. Afet sonrası iyileştirme faaliyetlerini yürütmek üzere depremden en çok etkilenen Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Osmaniye ve Gaziantep olmak üzere 6 ilde Toplumsal Hizmet merkezleri kurduk. Bu merkezlerle afetzedelerimize doğrudan temas ediyoruz. Kurduğumuz konteyner kentlerde ihtiyaçlarını karşıladığımız 4 bin 873 afetzedemiz konaklıyor,” dedi.

Depremler sonrası yaşanan yıkımın ardından bölge halkının temel geçim kaynaklarının ciddi anlamda etkilendiğini ifade eden Yılmaz, bölgede oluşan sosyo-ekonomik sorunların üstesinden gelebilmek adına çeşitli destek programlarını başlattıklarını bildirdi. Bugüne kadar toplamda 525 bin 933 haneye 2,6 milyar lira değerinde nakit desteği sağladıklarını belirten Yılmaz, “İlk fazı tamamlanan esnaf ve çiftçi programları ile toplamda 48 milyon lira ile 600 esnaf ve 860 çiftçimizin geçim kaynağına destek olduk. İkinci faz esnaf programımızın ödemelerine de başladık. Bugüne kadar 6 ilde toplamda 8 kütüphane açtık ve bu kütüphanelerden yaklaşık 21 bin kişi faydalandı,” açıklamasını yaptı. – Yusuf Cemil Karaçay-

Exit mobile version