Kocadağ, Sağlığın ekip işi olduğunu söyledi, Veteriner Hekim ve diğer sağlık çalışanlarının haklarının ayrım yapılmadan verilmesinin önemine dikkat çekti
Sağlık Emekçileri Arasında Her Türlü Ayrımcılığa Son Verilmeli
Hatay Tarım Orkam-Sen Hatay İl Temsilcisi, Şube Toplu İş Sözleşmeleri ve Hukuk Sekreteri Murat Kocadağ, açıklamasında, sağlığın ekip işi olduğunu söyledi, veteriner hekim ve diğer sağlık çalışanlarının haklarının ayrım yapılmadan verilmesinin önemine değindi ve sağlık emekçileri arasında her türlü ayrımcılığa son verilmesinin gerekliliğine vurgu yaptı.
Veteriner sağlık sınıfı çalışanlarının, personel, malzeme, donanım, iş gücü ve benzeri yetersiz şartlarda, hayvan hastalıkları ile etkin bir şekilde mücadele etmeye çalıştığını hatırlayan Kocadağ, meslek mensubu çalışanlarının saha çalışmalarına giderken yolda trafik kazası geçirdiğini, boynuz ya da tekme gibi travmalara maruz kaldığını, kaburgaları, ayakları, bacaklarının kırıldığını ve hatta ölümle sonuçlanan iş kazalarının meydana geldiğini ifade etti.
Ölümcül hastalıklara doğrudan maruz kalınıyor…
Zoonoz (hayvandan insana bulaşabilen) hayvan hastalıkları ile mücadele, bulaşıcı hayvan hastalıklarının yayılmasının önlenmesi, gıda güvenliğinin sağlanması ve bunlarla bağlantılı olarak halk sağlığının korunması acısından Veteriner Sağlık Hizmetlerinin iyi bir şekilde yürütülmesinin oldukça önemli olduğunu söyleyen Kocadağ, açıklamasında şunlara yer verdi:
“Tıbbi önemi olan Zoonoz hastalıkların sayısının 200’den fazla olduğu bilinmektedir. Kovid-19 pandemisinde olduğu gibi, zoonoz nitelikli hastalıklar, hem sayı olarak hızlı biçimde artış kaydetmekte, hem de bu hastalıkların halk sağlığına, ülke ekonomilerine ve toplumsal yaşama olan olumsuz etkileri ciddi biçimde yükselmektedir. Veteriner Sağlık sınıfı çalışanları; brusella, tüberküloz, şarbon, toxoplazma, kist hidatik, kırım-kongo kanamalı ateşi, kuduz, kuş gribi gibi çok tehlikeli, hatta ölümcül zoonoz hastalıklarla mücadele etmekte ve bu hastalık etkenlerine doğrudan maruz kalma riski altındadırlar.
Torba yasada Veteriner Hekimler sağlık sınıfı sayılmadı…
Gelişmiş ülkelerde bağımsız veteriner otoritesi tarafından yürütülen veteriner sağlık sınıfı hizmetlerine, maalesef ülkemizde yeteri kadar değer verilmiyor. Bu olumsuz şartlara ilave olarak, veteriner hekimlerin almış oldukları fiili hizmet zammı, 2008 yılında ellerinden alınmıştır. 2018 yılında TBMM’de kabul edilen torba yasada sağlık çalışanlarına 2 ay fiili hizmet süresi verilmiş ve emekli maaşlarına bin 500 ile 2 bin TL iyileştirme yapılmıştır. Veteriner Hekimlerin 2008 yılında haksız bir uygulama ile ellerinden alınan 2 aylık fiili hizmet zammı ve özlük hakları, bu torba yasada yer almamıştır. Halk arasında tam gün yasası olarak bilinen yasa ile sağlık sınıfı meslek mensuplarına kısıtlamalar getirilirken, veteriner hekimler, sağlık sınıfı olarak kabul edilmiştir. Fakat sağlık sınıfı çalışanlarına verilen fiili hizmet tazminatını düzenleyen torba yasada, veteriner hekimler sağlık sınıfı dışı sayılarak hak kaybına uğratılmıştır.
Mücadele her alanda sürdürülecek…
Beşeri tıp ile veteriner tıpını birlikte ele alma anlayışının öne çıktığı ve bunun birçok ülkenin sağlık politikası haline gelmeye başladığı koşullarda Hükümetin tam tersi yönde hareket ederek, iki alanı birbirinden daha çok ayrıştırarak uzaklaştırması, çağdışı bir anlayışın ürünüdür. Bu anlayış; SARS, MERS ve Kovid-19 pandemisini doğuran anlayıştır. Bu anlayışta ısrar etmek, gelecekte halk sağlığı yönünden yeni ve ciddi problemlerle yüz yüze kalacağımız anlamı taşır.
Kamuda, Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü ve Taşra Teşkilatı yeniden kurulmalı, sağlık sınıfına dahil çalışanlar arasındaki her türlü ayrımcılığa son verilmedir. Sağlık Bakanlığı çalışanlarına yeniden tanınan filli hizmet zammı, veteriner sağlık sınıfı çalışanlarına da tanınmalıdır. Ek gösterge konusunda beşeride çalışan hekimlere tanınacak olan haklar, veteriner hekimlere de tanınmalıdır.
Sendikamız Tarım Orkam-Sen, kamuda çalışan veteriner sağlık çalışanlarının hakları için mücadelesini her alanda yükselterek sürdürecektir. Haksızlıkların giderilmesi ve yeni mağduriyetlerin önüne geçilmesi için veteriner hekim meslek örgütleri ile sağlık meslek örgütlerini ortak tutum almaya, birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.”
Mehmet ÖZGÜN