Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kolay tarif muhteşem lezzet

Hatay’ın yöresel mutfağında birbirinden eşsiz lezzetler bulunuyor.

Hatay'ın yöresel mutfağında birbirinden

Bunların arasında mezelerde ön plana çıkıyor. Masalara görsel anlamda renk katan mezeler tatları ile de Hatay Mutfağının baş köşesinde yer alıyor. İşte birbirinde leziz Hatay’ın yöresel mezeleri ;

1.Tebbuli

Yeşilliklerin eşsiz birleşimi ile oluşan Tebbuli içerisine katılan bulgur ile masalarda eşsiz bir lezzet olarak sunuluyor.

Malzemeler
1çay bardağı ince bulgur
1/2çay bardağı sıcak su
1 adet limon suyu
1demet taze nane
2 demet maydanoz
1 çay bardağı zeytinyağı
6 adet taze soğan
2 adet orta boy domates
4 dal taze nane
1 çay kaşığı tuz

Yapılışı
Derin bir kaseye bulguru, sıcak suyu, limon suyunu, zeytinyağı ve tuzu koyup karıştırın ve kenarda bekletin. Maydanozu yıkadıktan sonra iyice kurutun ve bulgur tanesi kadar ufalana kadar bıçak ile kıyın. Taze soğanı ve taze nane yapraklarını olabildiğince ince doğrayın. Domatesin kabuğunu soyun, içindeki sulu ve çekirdekli kısmı çıkarıp kalan etli parçaları çok ufak küpler halinde doğrayın. Doğradığınız malzemeleri bulgurlu karışımın olduğu kaseye alın alttan üste doğru harmanlayın ve taze olarak servis edin. Arzuya göre zeytinyağı ve limon suyu ilave edebilirsiniz.

2 Yumurta Öccesi

Hatay’ın mezeleri arasında sunulan Öcce geleneksel mutfağın sokaktan gelen bir lezzeti olarak sofralarda kendine yer buluyor.

Malzemeler
1 bağ yeşil soğan
4 baş kadar taze sarımsak
2 bağ maydanoz
1 bağ taze nane
1 er çay kaşığı pul biber
Karabiber, kimyon, nane, tuz
6 adet yumurta
6 yemek kaşığı un
Kızartmak için yağ

Yapılışı
Yeşillikleri yıkayıp süzün .İyice kuruduktan sonra ince ince doğrayın. Yeşilliklere yumurtaları baharatları ve unu ekleyip karıştırın. Koyu bir kıvam elde edeceksiniz .Isıttığınız yağa birer yemek kaşığı döküp hafif bastırarak kaşıkla şekil vererek kızartın.

3.Zahter Salatası

Dağdan taze koparılmış zahter otu ile hazırlanan zahter salatası içerisine konulan yeşillikler ve doğal zeytinyağı ile sofraların doğal mezesi olarak sunuluyor.

Malzemeler
5 çorba kaşığı zahter otu(salamura)
15 dal maydanoz
10 dal yeşil soğan
7 adet ceviz
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı yeşil zeytin
1 çorba kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası

Yapılışı
Maydanoz, yeşil soğan küçük küçük doğranıp bir kaba alınır. Yeşil zeytin çekirdekleri çıkarılıp doğranır. Salçalar, saplarından ayrılan zahter, zeytinyağı, nar ekşisi, ceviz de eklenip karıştırılır.

4.Acı Biber Ezmesi

Acı seveninde sevmeyeninde sofrasında meze olarak eksik etmediği acı biberin ve domatesle harmanlanışı olan acı biber ezmesi Hatay mezelerinin öne çıkan lezzetlerinden biri olarak sofralara eşlik ediyor.

Malzemeler
Yarım kg kırmızı acı biber
2 diş sarımsak, dövülmüş
Yarım fincan sıvı yağ
2 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı s

Yapılışı
Biberlerin çekirdeklerini ayıklamadan da kullanabilirsiniz. İnce ince doğrayın ve diğer malzemelerle bir tavaya alın, yüksek ateşte bir iki defa karıştırarak kavurun, sonra ocağın altını en kısık dereceye getirin ve tencerenin ağzını kapatın. İyice yumuşayıp ezilene kadar, yaklaşık yarım saat kısık ateşte soteleyin.

5.Söğürme

Patlıcanın öne çıktığı meze Hatay sofralarında meze severlerin eşlikçisi olarak sunuluyor.

Malzemeler
1 kg patlıcan
3-4 adet domates
2-3 adet kırmızı / yeşil biber
1 orta boy soğan
1 su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı toz biber
1/2 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı
Patlıcanlar yıkandıktan sonra bıçak yardımıyla çizilerek delikler açılır. Önceden ısıtmış olduğumuz fırına tepsi içerisinde konularak közlenir. Közlenmiş olan patlıcanların kabukları soyularak bıçak vasıtasıyla ufak ufak kıyılır. Bu işlemden sonra domates, soğan ve biber ince ince kıyılır. Sonrasında sırasıyla soğan ve biberler yağda pembeleşinceye kadar pişirilir. Üzerine domates ilave edilir. Domates piştikten tuz ve toz biber eklenerek karıştırılır. İçerisine kıyılmış olan patlıcanlarımızı ekleyerek bir müddet daha pişirilir. (5-6 dakika) Servis tabağına alırken ayrı bir tavada hazırlamış olduğumuz eritilmiş tereyağı, toz biber karışımı dökülür. Maydanoz ile süslenir.

6.Cevizli Biberli

Hatay mutfağına özgü lezzetler arasında yer alan Cevizli Biberli mezesi ceviz ve biberin birlikteliği ile meze severlerin vazgeçilmezi olarak sofralarda yer alıyor.

Malzemeler
5 adet kuru baş biber
1 su bardağı kadar çekilmiş ceviz
1 yemek kaşığı tahin
Yarım su bardağı su
1 çay kaşığı kimyon
Yeterince tuz

Yapılışı
Öncelikle biberi rondodan geçirin ve iyice ezilip püre gibi olunca, tabağa alın. Cevizi de çekin ve kenara alın. Daha sonra tahin, su, kimyon, tuz ve 1 çay kaşığı da zeytinyağı ekleyip çekin. Daha sonra ceviz ve biberi ekleyip, tekrar çekin. İki malzemeyi çektikten sonra kaba alıp, diğer malzemeleri de katıp, kaşıkla da karıştırabilirsiniz. Daha sonra uygun bir servis tabağına alıp, cevizlerle ya da görselliğinize kalmış süsleyip servis edebilirsiniz.

7.Bezirgani

Günlerce kurutulmuş Hatay’a özgü biberler ile yapılan Bezirgani yöresel Hatay mutfağı mezeleri arasında en özel lezzetlerden biri olarak sunuluyor.

Malzemeler
10 adet dolmalık kuru biber
10 dilim kurutulmuş domates 1/2 soğan,
1 diş sarımsak 1/2 su bardağı çekilmiş ceviz içi
1 yemek kaşığı biber salçası
4 yemek kaşığı nar ekşisi
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Bir avuç kıyılmış maydanoz
Bir avuç kıyılmış taze fesleğen
Çay kaşığının ucuyla kimyon Tuz

Yapılışı
Biberleri bir sos tenceresine alıp üzerlerini geçecek kadar su ekleyin ve orta hararetli ateşte yumuşayana kadar pişirin ve ateşten alın, Kuru domatesleri ekleyip domatesler yumuşayana kadar bekletin, Suyunu süzüp biber ve domatesleri minik minik doğrayın, ve derin bir kaseye alın, Soğanı ve sarımsağı olabildiğince küçük şekilde doğrayıp ekleyin, Ceviz, salça, nar ekşisi, zeytinyağı, maydanoz, fesleğen, kimyon ve tuzu ekleyip kaşıkla ezerek karıştırın ve servis tabağına alın.

8.Ali Nazik

Ali Nazik Hatay’da et kullanımının ana yemeklere özgü olmadığını gösteren , yoğurt ve etin eşsiz uyumuyla ortaya çıkıp, Hatay mezesi olarak sofralarda sunuluyor.

Malzemeler
50gramtereyağı(3,5 yemek kaşığı)
1dişsarımsak
250 gram kuşbaşı et (küçük doğranmış)
1yemek kaşığı biber salçası
1çay kaşığı toz kırmızı biber
1çay kaşığı tuz

Yapılışı
Tereyağını derin bir tavanın içine alın. Sarımsağı ilave ederek hafifçe soteleyin. Ardından minik doğranmış kuşbaşı etleri ekleyerek karıştırın, kapağını kapatıp 6-7 dakika kısık ateşte suyunu salıp pişene kadar bırakın. Piştikten sonra salça, toz kırmızı biber ve tuz ekleyerek tatlandırın ve ocaktan alın. Közlenmiş patlıcanları kesme tahtasının üzerinde keskin bir bıçak yardımıyla dövün. Dövme aşamasında üzerine hafifçe tuz atın. İyice ezildiklerinde yoğurtla bir kasenin içinde birleştirin ve güzelce karıştırın. Servis tabağının içerisine yoğurtlu patlıcanlı karışımı alın. Ortasını çukurlaştırın. Hazırladığınız etleri de üzerine yerleştirin. Sosunu ilave ederek servis edin.

9. Tereyağlı Humus

Hatay mutfağının en bilinen ve vazgeçilmezi Humus içerisine yöresel tereyağı eklenerek lezzetine lezzet katılıp Hatay sofralarında eşsiz bir meze olarak yer alıyor.

Malzemeler
2 su bardağı haşlanmış nohut
2 yemek kaşığı tahin
2 yemek kaşığı limon suyu
Tuz 1/2 (yarım) çay kaşığı kimyon
1 diş sarımsak

Üzeri İçin;
Tereyağı
Çam fıstığı
Domates
Turşu

Yapılışı
İyice haşlanmış 2 su bardağı nohutu (konserve de kullanılabilir) kimyon, tahin, limon suyu, sarımsak ve istediğiniz kadar tuz ekleyerek blendırdan geçirin. Kıvamı katı ise haşlama suyundan biraz ekleyin.Süzme yoğurt kıvamına gelince olmuş demektir. Humusu tabağa açın. Tereyağında kavurduğunuz fıstıkları ekleyin, domates ve turşu ile süsleyin.

10. Tarator

Besleyici ve her öğün tüketilebilir olması ile Tarator yoğurdun ve havucun bir araya gelmesi ile Hatay sofralarında meze severlerin her daim eşlikçisi olarak sunuluyor.

Malzemeler
2 büyük boy havuç
1 su bardağı kadar yoğurt
4 yemek kaşığı zeytinyağı
4 adet ceviz içi
1 diş sarımsak
Tuz

Yapılışı
İlk olarak iki büyük boy havucu güzelce soyup, rendeleyin. Uygun bir tavaya 4 yemek kaşığı zeytinyağını koyun, ardından havuçları zeytinyağında 4-5 dakika süre ile kavurun. Havuçlar yumuşadıktan sonra ocağın altını kapatın. Havuçların soğumasını beklerken, geniş bir kaba 1 su bardağı kadar süzme yoğurt, istediğiniz miktarda tuz ve 2 diş rendelenmiş sarımsak koyarak karıştırın. Daha sonra bu karışımın üzerine soğuyan havuçları ekleyip harmanlayın. İsteğe bağlı olarak küçük küçük doğranmış ceviz içi ekleyebilir, havuç taratorun lezzetini arttırabilirsiniz. Son olarak harmanladığınız karışımı servis tabağına alıp, üzerine zeytinyağı ve taze maydanoz gezdirerek servis edin. (Meriç Demiray)