Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kömbe’ye patent…

Hatay Kömbe’si Coğrafi İşaretleme Belgesi aldı İlimizde, kendine özgü baharatlı

Hatay Kömbe’si Coğrafi İşaretleme Belgesi aldı

İlimizde, kendine özgü baharatlı hamur bileşimiyle, sade ve içine hurma ezmesi veya ceviz konulduktan sonra geleneksel olarak üretilen, tahta kalıplarda şekil verildikten sonra fırınlanan, bir tatlı kurabiye çeşidi olan kömbe, Coğrafi İşaretleme Ürünü ünvanı aldı.

Girişimi yapan Hatay Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (HESOB)Başkanı Kadir Teksöz, Hatay Kömbesi’nin geçmişinin eskiye dayandığının altını çizerek, Coğrafi İşaretleme hikayesini şöyle anlattı:

“Eskiden, sadece bayramlarda ve özel günlerde üretilirken, yoğun talep üzerine her gün üretilmeye başlanmış ve coğrafi sınırın mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olmuştur. Üretim metodu, coğrafi sınıra özgü bileşen seçimi ve ürün şekillendirme usulü içerir ve hamura kıvamının kazandırılması da ustalık becerisi gerektirir. Hatay ilimiz ile özdeşleşen Hatay Kömbesi için mahreç işareti ile korunmasının sağlanması adına, Hatay Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliğimiz adına 15.07.2021 tarihinde ve C2021/000284 başvuru numarasıyla Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurusu yapılmıştır. Söz konusu bu önemli ürünümüz, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun 15.04.2022 tarih ve 123 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde üç ay askıda kalmış olup, 01.08.2022 tarihli ve 2022/130 Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde 1173 tescil numarasıyla 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu 41. Maddesi kapsamında, 15.07.2021 tarihinden itibaren korunmak üzere 23.07.2022 tarihinde tescil edildiği kesinlik kazanmıştır.

Birliğimiz adına başvurusu yapılan coğrafi işaretli ürünümüz, Hatay Kömbesi’dir. Hatay Kömbesi, kendine özgü baharatlı hamur bileşimiyle, sade ve içine hurma ezmesi veya ceviz konulduktan sonra geleneksel olarak üretilen tahta kalıplarda şekil verildikten sonra fırınlanan tatlı bir kurabiye çeşididir.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil edilen Hatay ili, yöresel lezzetleri ile dünya mutfağına dahil olmuş ve bu bağlamda birbirinden farklı yemekleri, tatlıları ve mezeleri ile adından söz ettirerek, ülkemizde gastronomi turizminin merkezlerinden biri haline gelmiştir. Dolayısıyla, coğrafi işarete konu olan Hatay Kömbesi de Hatay ilimiz mutfak kültürünün bir parçası olarak bölge için ehemmiyet arz etmektedir.”

HESOB Başkanı Kadir Teksöz, Hatay Kömbe’sine Coğrafi İşaretleme Belgesi verilmesi nedeniyle yaptığı açıklamasında, başvuru öncesinden tescile kadar uzanan süreçte; Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’na, ATSO’ya Coğrafi İşaret Danışmanı Huriye Özener’e ve kendi ekiplerine emeklerinden dolayı teşekkür etti.

-Cemil Yıldız-