Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez: “Cübbemizin düğmesi olmadığını anlatmak için, TBMM Adalet Komisyonu üyelerine, düğmesi ve cebi olmayan cüppemizi yanında iğne ve düğme ile hediye ettik. Bu yasanın geçmesi için oy verecek herkes, cübbemize ilik açmış ve düğme dikmiş olacaktır.”
‘Çoklu Baro’ adıyla ifade edilen düzenlemeye dair tartışmalar sürerken, atışmalar, sosyal medya üzerinden de devam ediyor.
Geçtiğimiz günlerde, AK Parti Grup Başkanvekili / AK Parti MYK Üyesi / Denizli Milletvekili Av. Cahit Özkan’ın, “Adalet Komisyonu’nda kabul edilen teklif, Madde 7… ‘Avukatlar, mahkemelere cübbeye çıkmak zorundadır. Avukatlara kılık kıyafetle ilgili başkaca bir zorunluluk getirilemez.’ Gerekçe: inancı, dünya görüşü, yaşam tarzı, kılık kıyafeti gerekçesiyle ayrımcılığa son verilecektir…” şeklindeki twitter paylaşımına cevap veren isim Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez oldu. Dönmez’in tespiti ve cevabı şu oldu. “Açıkça yazamadığınız şey, malzeme yaptığınız başörtüsüdür. Avukatların ‘başörtü sorunu’ yoktur. ‘Var’ diyorsanız, açıkça onu yazarsınız. Her meslek gibi Avukatlığın da bir disiplini vardır.
-VE ONAY!-
Hatay ve diğer kentlerden gelen Baroların Ankara bekleyişlerine bir anlamda ‘nokta’ koyan haber ise TBMM Adalet Komisyonu’ndan geldi. TBMM Adalet Komisyonu’nda, AK Parti ve MHP Milletvekillerinin imzasını taşıyan Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi.
Gelinen aşamayı değerlendiren Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez, bu konudaki duruşlarından geri adım atmayacakları mesajını verirken, şunları dile getirdi:
“Siz, vicdanın gereğini yaptınız. Biz, sağır sultana bile duyurduk. Vicdanlar kuruduysa da, sonuna kadar anlatacağız. Bu, bir ‘paralel baro’ oluşturma projesidir. Yine de vicdanlara seslenmeye devam edecek ve asla vazgeçmeyeceğiz.”
-NE OLACAK?-
TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilen teklife göre, aynı ilde birden fazla Baronun bulunması halinde, aynı büroda birlikte çalışma ve Avukatlık ortaklığı kurma için aynı Baroya kayıtlı olma şartı aranmayacak. Teklifle, “Avukatlık Ortaklığı”, aynı ilde kurulu Barolardan herhangi birine kayıtlı birden çok Avukatın, bu kanuna göre mesleklerini yürütmek için oluşturdukları tüzel kişilik olarak tanımlanacak. Avukatlar, Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından şekli belirlenen cübbeyle mahkemelere çıkacak. Avukatlara, kılık ve kıyafetle ilgili başkaca bir zorunluluk getirilemeyecek.
Aynı ilde birden fazla baronun bulunması halinde, adalet dairelerinde Barolara ayrılacak yer, Türkiye Barolar Birliği’ne tahsis edilecek. Birlik, bu yeri, kayıtlı Avukat sayısını dikkate alarak Barolara tahsis edecek.
Avukat yazıhaneleri ve konutları, ancak mahkeme kararıyla ve kararda belirtilen olayla ilgili olarak, Cumhuriyet Savcısı denetiminde ve kayıtlı olunan Baro temsilcisinin katılımı ile aranabilecek.
Avukatların, Avukatlık ile Türkiye Barolar Birliği ya da Baroların organlarındaki görevlerinden doğan veya görev sırasında işledikleri suçlar nedeniyle verilen Bölge Adliye Mahkemesi Ceza Dairelerinin kararlarına temyiz yolu açılacak. Bu kapsamda, ilk derece mahkemelerinden verilen 5 yıl veya daha az hapis cezaları ile miktarı ne olursa olsun adli para cezalarına karşı istinaf başvurusunun esastan reddine dair Bölge Adliye Mahkemesi kararları da temyiz edilebilecek.
Teklifle, denetleme ve şikayetle ilgili meselelerde Avukatın bilgi vermek zorunda olduğu Baro, kayıtlı olunan Baro olarak netleştirilecek. Denetleme ve şikayetle ilgili meselelerde, Avukat, meslek sırrını saklama yükümlülüğüne aykırı düşmedikçe, kayıtlı olduğu Baro başkanına veya yönetim kuruluna, bunlar tarafından görevlendirilen üyelerden birine bilgi vermek ve istek üzerine dosyaları göndermek, dinlenmek üzere çağırıldığı hallerde Baro Başkanı, Yönetim Kurulu veya bu Kurul üyelerinden birinin davetine uymak zorunda olacak.
Yazılı zorunluğa uymayan Avukat hakkında, kayıtlı olduğu Baro yönetim kurulu, 10 bin liradan 100 bin liraya kadar para cezası verebilecek. Bu para cezasına, tebliğinden itibaren 15 gün içinde, kararı veren Baronun disiplin kuruluna itiraz edilebilecek.
TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilen, AK Parti ve MHP Milletvekillerinin imzasını taşıyan Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi’ne göre, bir Avukat, levhasında yazılı bulunduğu baro bölgesi dışında sürekli olarak Avukatlık yapar veya disiplin cezası gerektiren bir eylemde bulunursa, bu tespiti yapan Baronun yönetim kurulunca bu konuda düzenlenecek tutanak, gereken işlem yapılmak üzere, Avukatın levhasında yazılı olduğu baroya gönderilecek.
-5 BİN AVUKAT-
Kuruluş müracaatında, kuruluş talebini içeren dilekçe ile 2 bin Avukatın imzasının ve bu Avukatların belirlediği 4 kişilik kurucular kurulunun isimlerinin yer aldığı liste, Türkiye Barolar Birliği’ne verilecek. Birlik, kuruluş işlemlerini yerine getirmek üzere, kurucular kurulunu görevlendirecek. Kurucular kurulu, en geç 6 ay içinde yeni Baronun kuruluşunu tamamlayacak ve Türkiye Barolar Birliği’ne bildirecek.
Avukat sayısının 2 binin altına düşmesi halinde, Türkiye Barolar Birliği, Barodan, asgari Avukat sayısının 6 ay içinde sağlanmasını yazılı olarak isteyecek. Verilen süre içinde eksiklik giderilemezse, Türkiye Barolar Birliği, Baronun tüzel kişiliğine son verecek ve son verme kararı da Türkiye Barolar Birliği ‘nin resmi internet sitesinde ilan edilecek.
Tüzel kişiliği sona eren Baroya kayıtlı Avukatlar ve stajyerler, ilan tarihinden itibaren 15 gün içinde, o ilde bir Baro varsa o Baroya, birden fazla Baro varsa diledikleri Baroya kaydolacak ve bunların devam eden iş ve işlemleri de kaydoldukları Baro tarafından yürütülecek. Tüzel kişiliği sona eren Baronun tasfiye işlemleri, son yönetim kurulu tarafından birliğin denetim ve gözetiminde yapılacak ve kalan mal varlığı Türkiye Barolar Birliğ’ne geçecek.
Aynı ilde yeni bir Baronun kurulması halinde, Türkiye Barolar Birliği, tüzel kişilik kazanma tarihini esas almak ve birden başlamak suretiyle, Baroları o ilin adıyla numaralandıracak.
Teklifle, tüm il Barolarının genel kurullarının, Baroların kuruluş tarihine bakılmaksızın, belirli bir düzen içinde ve aynı tarihlerde yapılması amaçlanıyor. Buna göre tüm Baro genel kurulları, son rakamı çift olan yıllarda olmak şartıyla, iki yılda bir ekim ayının ilk haftası içinde yapılacak. Seçim döneminin bitmesinden önce ayrılan Baro başkanının yerine, baro yönetim kurulu tarafından, kendi üyeleri arasından, kalan süreyi tamamlamak üzere Baro başkanı seçilecek.
Her Baro, Baro başkanı dahil en az dört delegeyle ve beş bin üyesi olan barolar bakımından, ayrıca her beş bin üye için ilave bir delegeyle, Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu’nda temsil edilecek.
-MESAJ!-
Komisyon’dan geçen ve şimdilerde Meclis’te oylanması beklenen karar için konuşan Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez’in, ‘Çoklu Baro’ uygulamasının ‘onayı’ için el kaldıranlara çağrısı da benzetmesi de dikkat çekti:
“Cübbemizin düğmesi olmadığını anlatmak için, TBMM Adalet Komisyonu üyelerine, düğmesi ve cebi olmayan cüppemizi yanında iğne ve düğme ile hediye ettik. Bu yasanın geçmesi için oy verecek herkes, cübbemize ilik açmış ve düğme dikmiş olacaktır.” Tamer Yazar