Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kontroller sıkı

Kimler Hatay’a giriş-çıkış yapabiliyor?

Kimler Hatay’a giriş-çıkış yapabiliyor?

Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu önerileri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda, İçişleri Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu genelge ile Vali Rahmi Doğan’ın talimatları doğrultusunda toplanan Hatay İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun aldığı kararlar ile İlimizde alınan tedbirler arttırıldı.
Koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan kararlar sonrası, 3 Nisan Cuma günü saat 24.00’ten itibaren ilimize giriş ve çıkışlar geçici olarak kapatılırken, kolluk kuvvetleri tarafından yapılan denetimler hız kazandı. UMKE ekiplerince, sürücülerin ve araç içerisinde bulunanların ateşleri ölçülüyor, ekipler, yüksek ateşi olan vatandaşların durumları hakkında İl Sağlık Müdürlüğü ile koordine kurarak gerekli önlemleri alıyor.
Hatay Valiliği il Hıfzıssıhha Kurulu kararında, 03/04/2020 tarih ve 6235 sayılı genelge kapsamında giriş-çıkışa kısıtlanan ilimizde seyahat izin belgesi olmadan giriş yapılabilecek durumlar, anılan genelgede şöyle belirtildi:
– Taşıma irsaliyesi, teslimat makbuzu veya fatura ve benzeri olanlardan seyahat belgesi istenilmeyecektir.
– Yük taşıyıcılarının transit geçişlerinde izin verilecektir.
-Enerji sektörü için şirket tarafından düzenlenecek görev belgesi ve benzeri olanlardan seyahat belgesi istenilmeyecektir.
-A/3-d Çalışanlar için ikamet belgesi ve SGK kayıt belgesi ibraz edenlerden seyahat izin belgesi istenilmeyecektir.
– A/3-e- Başta sağlık ve güvenlik olmak üzere, kamu görevi ve kamu hizmeti yürütenlerden görev ve kimlik belgesi olanlardan ayrıca seyahat izin belgesi istenilmeyecektir.
Bu arada ilimize giriş-çıkışlarla ilgili de belirtilen kriterler il hıfzı sıhha kurulu kararında yer alıyor Hatay il hıfzısıhha kurulu kararı şöyle:
1- Göç İdaresinin yabancılar için verdiği tol izin belgeleri yeterli görülecek ayrıca seyahat izin belgesi talep edilmeyecektir.
2-20 yaş altı olup sokağa çıkmaları kısıtlanan vatandaşlarımızın; zorunlu halde dışarı çıkmalarında 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı olanların tabi olduğu usul ve esaslar uygulanacaktır.
3- Yabancı uyrukların seyahat izni belgesi taleplerinde Türk vatandaşları için geçerli olan usul ve esaslar uygulanacaktır.
4- Giriş çıkış kısıtlaması olan şehirlere komşu nolan il ve ilçelerde bulunan sür üreticileri vb. yöresel ürünlerin satışını yapanlar 03/04/2020 tarih ve 6235 sayılı genelgenin 37a maddesinde düzenlenen temel ihtiyaç malzemeleri ticareti kapsamında değerlendirilip, taşıma irsaliyesi, fatura vb belge plmasa bile seyahat izin belgesi aranmayacaktır. Ancak illere girişlerinde muhakkak ateşleri ölçülerek, maske kullanmaları temin edilecektir.
5- Tıbbi cihazların, asansör, beyaz eşya vb. tamir ve periyodik bakım hizmetini verfen servislerin personeline görev/yetki belgesi ve bakım sözleşmesi ibraz etmek şartıyla seyahat izin belgesi aranmadan illere girişlerine izin verilecektir.
6- hasta refakatinde bulunulması gibi zorunluluk durumlarında (kişinin yakınının idari izinli olma durumu, refakat edecek kimsenin bulunmaması) en fazla iki yakınına seyahat izin belgesi düzenlenebilecektir.
7- Nakliyeci ve kamyoncuların ikametgahları dışındaki tır ve kamyon garajlarında bulunan araçlarını almak için araçla gitmek istemeleri halinde araçlarının tır parkında olduğunu belgelemeleri kaydıyla yanlarında bir kişiyle beraber seyahat etmelerine izin verilebilecektir.
8- İl dışı tarım faaliyetleri için izin almak isteyen kişinin çağa, gübreleme, budama, ekme/biçme/hasat, ilaçlama vb talebinin mevsimsel, bölgesel özellikler ve tarımsal döngü çerçevesinde olduğunun Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüklerince tespiti yapılırsa, ilgiliye kişi çiftçilik belgesi ibrazı ve faaliyetinin tarımsal üretimin bir parçası olması (tarımsal faaliyet yapılacak alanın büyüklüğü vb. kriterler göz önüne alınarak) şartı ile izin belgesi verilebilecektir.
9-At yetiştiriciliği ile ilgili taleplere Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüklerince uygun görülmesi şartı ile izin belgesi verilebilecektir.
10- Anne ve babanın çalıştığını gösteren belgeler ibraz ettiği durumda (işyeri kimliği, SGK kaydı vb.), 14 yaş altı çocukların araçla bakıcıya, yakın akrabalara götürülüp getirilmesi, sokağa çıkma yasaklanması kapsamında değerlendirilemeyecektir.
11- Terhis olmuş askerler veya salıverilen tutuklu/hükümlüler her türlü seyahat yetki belgesine sahip ulaşım araçlarıyla seyahat edebileceklerdir. Ancak araçlar kapasitelerinin %50 si oranında yolcu taşıyabileceklerdir.
12- Mevsimlik tarım işçileri aileleriyle birlikte (çocukların yaşına ve sayısına bakılmaksızın), 03/04/2020 tarih ve 6202 sayılı genelgemize uygun şekilde seyahat edebileceklerdir. Anılan Genelge kapsamında hareket etmeleri durumunda, giriş çıkış kısıtlamaları kapsamında değerlendirilmeyecektir.
13-İspatlayıcı belgeleri ibraz etmek şartı ile kamu ihalelerine katılmak/sözleşme yapmak amacıyla seyahat eden ve eden kişilerden ayrıca seyahat izin belgesi talep edilmeyecektir.
14- Duruşmalara katılması gereken Avukatlar, tarımsal zarar ziyan tespit faaliyetini yürüten uzmanlar, işyeri hekimleri gibi çalışanlar, 03/04/2020 tarih ve 6235 sayılı Genelgenin kamu görevi ve kamu hizmetinin sürekliğinin sağlanma-sında görevli olanlar maddesi kapsamında değerlendirilecek ve görev belgesi, duruşma tebligatı gibi belgeleri ibraz etmek şartı ile seyahat izin belgesi olmadan giriş-çıkışlarına izin verilecektir.
-Cemil Yıldız-