Konu Atatürk Caddesi

Bilimsel veriler, test sonuçları masaya yatırıldı, bölge esnafı dinlendi, istekler alındı, en doğru olan yapılacak… Hatay Büyükşehir Belediyesi (BŞB), kentin önemli geçiş noktalarından ve caddelerinden biri olan Antakya Atatürk Caddesi’nin trafik düzenlemesi için çalışmalarını sürdürürken, geçtiğimiz hafta sonunda BŞB yetkilileri ile cadde sakini ve işyeri sahipleri bir araya gelerek fikir alışverişinde bulundu. 22 Aralık Cumartesi […]

Bilimsel veriler, test sonuçları masaya yatırıldı, bölge esnafı dinlendi, istekler alındı, en doğru olan yapılacak…

Hatay Büyükşehir Belediyesi (BŞB), kentin önemli geçiş noktalarından ve caddelerinden biri olan Antakya Atatürk Caddesi’nin trafik düzenlemesi için çalışmalarını sürdürürken, geçtiğimiz hafta sonunda BŞB yetkilileri ile cadde sakini ve işyeri sahipleri bir araya gelerek fikir alışverişinde bulundu. 22 Aralık Cumartesi günü Antakya Bellur Saray’da düzenlenen toplantıya HBB Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Maden, Ulaşım Dairesi Başkanı M. İkbal Polat, İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı İhsan Çakar ve Atatürk Caddesi sakini esnaf ile vatandaşlar katıldı.
Toplantıda, Atatürk Caddesi’nin ulaşım ve parklanma konuları ile ilgili proje ve görüşler masaya yatırıldı. Konuyla ilgili ilk olarak söz alan Genel Sekreter Prof. Dr. Mehmet Maden, Atatürk Caddesi ile ilgili tasarladıkları 3 modelin de bilimsel veriler ışığında gerçekleştiğini söyledi:
Konuya ilişkin konuşurken, ilk modelin geçen aylarda denendiğini, parklanmanın ortada olduğu tek gidiş tek geliş modeli olduğunu belirten Genel Sekreter Maden, bunun Barcelona, Berlin, Paris ve İzmir gibi şehirlerde örneklerinin olduğunu ifade etti.
İkinci modelin, esnafın arzu ettiği 2 gidiş-2 geliş modeli olduğunu sözlerine ekleyen Maden, bunu da şöyle anlattı:
“Bu model, Atatürk Caddesi için sorun olmamasına rağmen, Vali Göbeği ve Cumhuriyet Meydanı gibi önemli kavşakların tıkanmasına yol açtı. Görüşünü aldığımız şehir planlamacıları ve akademisyenler, bu caddenin tek yön olması gerektiğini söyledi. Üçüncü modelimiz ise, şu anda kullanılan 2 gidiş-1 geliş modelidir. Bu modelde cepler çıkarılıp, kaldırımlarda gerekli düzenlemeler yapılırsa daha iyi sonuç alırız.”
Yapmak istedikleri her projenin altında Ulaşım Koordinasyon Merkezi(UKOME) üyelerinin görüşü ve onayı olduğunu sözlerine ekleyen Mehmet Maden, ulaşımı kolay ve kent insanını mutlu kılmak için her öneriye kulak verdiklerini ifade etti. Toplantıda yer alan işyeri sahipleri ve cadde sakinleri de görüşlerini tek tek belirtti. Cadde’nin en eski haline dönmesini istediklerini ifade eden bazı işyeri sahipleri, cadde yeniden renkli ve hareketli bir hale gelince, bunun işlerine de olumlu yansıyacağını söyledi. Atatürk Caddesi trafik ve parklanma sorununu mağduriyet yaşanmadan çözmek için Büyükşehir Belediyesi’nin tüm birimleriyle çalıştığını açıklayan Ulaşım Dairesi Başkanı M. İkbal Polat ise şunları söyledi:
“Yeni kanun ve yönetmelikler ışığında çalışmalarımızı yürütüyoruz. Kanunlar, bisiklet yolu da yapmamızı söylüyor. Ayrım yapılmaksınız bisiklet sürücüsünün de her yere bisikletiyle ulaşmasını da planlıyoruz. Dünyanın birçok kentinde bunun örneği var.
Amsterdam’da da, tıpkı Antakya’da olduğu gibi trafik sorunu vardı. Oranın yöneticileri bunu kararlılıkla çözüme kavuşturdu” dedi.
Toplantının sonuna doğru, Atatürk Caddesi’nin köprü tarafından Kavaslı Kavşağı’na kadar kaldırım, refüj, asfalt ve park sorunlarını çözüme kavuşturacaklarını da sözlerine ekleyen Mehmet Maden, atılacak tüm adımların istişare ve fikir alışverişi ile olacağını söyledi. -Cemil Yıldız-

Exit mobile version