Milletvekili Suzan Şahin, yangına karşı orman yollarının acilen tamamlanmasını isterken, Osmaniye’de ise drone uygulaması ile beraber orman yangınları havadan belirlenip, yangın söndürme işlemi kolaylaşıyor.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Türkiye’nin ormanlarını tehdit eden orman yangınlarına karşı alınması gereken önlemler konusunda yapılacak çalışmaların disiplinler arası bir çalışma olması gerektiğini belirterek, ilk ve erken müdahalenin önemli olduğu bir yangında ulaşım unsuru ihmal edildiğinde, telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğabilmekte olduğunu söyledi.
-1 YILDA 50 HEKTAR-
Türkiye’de orman yol ağı planlaması çalışmalarına 1964 yılında başlandığını ve çalışmaların 1974 yılında sonuçlandırıldığını Hatırlatan Milletvekili Suzan Şahin’in bu konudaki açıklamaları şöyle:
“Hatay’da, son 1 yılda; Arsuz, Erzin, Dörtyol, Antakya, Soğukoluk ve Belen olmak üzere birçok orman yangını meydana gelmiştir. Orman bitkileri ve hayvanları telef olmuş, yaklaşık 50 hektar orman alanı kül olmuştur. Yangına geç müdahale edilmesi ve yanan alanın büyük olmasının nedeni, Orman Müdürlüklerinin sorumluluğunda olan orman yangın yollarının yetersizliğidir. Ekipler, yangınlara ya geç müdahale etmek zorunda kalıyor ya da hava desteği olmadan müdahale edemiyor. Bu da güzel ülkemizin akciğerleri olan ormanlarda kaybımızı artırıyor.”
-YOL ŞEBEKESİ ÖNEMLİ-
CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin’in bu konudaki tespitleri ise şöyle:
“Ormancılık faaliyetlerinin yürütülmesinde, yangınlara erken müdahalede yeterli ve bakımlı bir yol şebekesinin varlığı büyük önem taşımaktadır. Bu yollara bağlanacak yangın emniyet yol ve şeritleri, ormandaki ulaşım sistemini daha etkin hale getirmektedir.
Ülkemiz ormanlarının korunmasında koruyucu, önleyici ve yangınların söndürülmesi sırasında çok önemli fonksiyonları olan orman yolları, yangın emniyet yol ve şeritlerinin inşa çalışmaları, yasal zorunluluklara rağmen bitirilememiştir. Daha açık bir ifadeyle, 1937 tarihli 3116 sayılı Orman Kanunu ile orman yolları, yangın emniyet yol ve şeritlerinin orman yangınlarının önlenmesindeki işlevleri belirtilmiş, ancak 81 yıl geçmesine rağmen bu tesislerin inşası henüz tamamlanamamıştır.
Mevcut yapım programı ve 2018 yılı verilerine göre, orman yollarının inşası (tesis edilme programına göre yılda 1000 km inşa edilirse), 47 yıl sonra, 2065 yılında, yangın emniyet yollarının inşası (tesis edilme programına göre yılda 200 km inşa edilirse) ise 27 yıl sonra 2045 yılında tamamlanması öngörülmektedir. Bu nedenle, orman yolları, yangın emniyet yol ve şeritlerinin genel planlama ve uygulama esasları içerisinde orman yangınlarına en hassas bölgelerde yoğunlaşmak üzere en kısa sürede bitirilmesi gerekmektedir.”
-OSMANİYE FARKI-
Hatay’da bu tablo yaşanırken, Osmaniye Orman İşletme Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Osmaniye Ormanları Drone ile Tanışıyor’ Eğitim Projesi, 2018 yılı Temmuz-Ağustos Dönemi Teknik Destek Programı kapsamında DOĞAKA tarafından başarılı bulunarak geçtiğimiz ay içinde teorik ve uygulamalı drone eğitimi uygulama aşamasına geçirildi.
Osmaniye’de ilk defa drone eğitimi alan personelin edindikleri bilgileri, başta orman yangınlarıyla mücadele olmak üzere; ormanların kanun dışı müdahalelerden korunması, saha çalışmaları ve haritacılık, ormancılık faaliyetlerinin kamuoyuna aktarılması gibi çalışmalarda etkin olarak kullanabilmeleri amacıyla Osmaniye Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Teknik Destek Projesi hazırlandığı kaydedildi.
DORONE deneyli Orman İşletme Deposunda uygulanan eğitimin sonunda, İdari ve Teknik Personel ile Orman Muhafaza Memurlarından oluşan toplam 25 kişilik grup, Rudder Havacılık Teknoloji Ar&Ge Firması tarafından sertifika ve İHA0(İnsansız Hava Aracı Sıfır) pilot ehliyeti kazandı
Osmaniye’de başlatılan yeni uygulama ile orman yangınlarının söndürülmesinde bir adım öne geçilmiş olunacağı belirtiliyor. -Cemil Yıldız-