Konu ‘Restorasyon’ değil İş Yapma Şeklimiz!

“Kurtuluş Caddesi’ni Yeniden Canlandırma Projesi” kapsamında, dünyanın aydınlatılan ilk caddesi ünvanlı alandaki yapıların bugüne kazandırılmasına yönelik çalışmalar memnuniyet yaratırken, kaldırım işgalleri ve yayaları yola iten anlayış ise eleştiriliyor. 2019 senesinde, Antakya Kurtuluş Caddesi’ni Yeniden Canlandırma Projesi’nin başlangıcını geniş bir katılımla gerçekleştiren Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz, “Medeniyetler beşiği tarihin şehre büründüğü ilçemiz Antakya’mızda, geçmişi gelecekle […]

“Kurtuluş Caddesi’ni Yeniden Canlandırma Projesi” kapsamında, dünyanın aydınlatılan ilk caddesi ünvanlı alandaki yapıların bugüne kazandırılmasına yönelik çalışmalar memnuniyet yaratırken, kaldırım işgalleri ve yayaları yola iten anlayış ise eleştiriliyor.

2019 senesinde, Antakya Kurtuluş Caddesi’ni Yeniden Canlandırma Projesi’nin başlangıcını geniş bir katılımla gerçekleştiren Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz, “Medeniyetler beşiği tarihin şehre büründüğü ilçemiz Antakya’mızda, geçmişi gelecekle buluşturan bu projeye emeği geçenleri bu şehrin evlatları olarak asla unutmayacağız” demiş, projenin 1.etabı olan “Sarımiye Camii ile Uzun Çarşı” girişi arasındaki tarihi yapıların cephe iyileştirme ve sokak sağlıklaştırma yapım-uygulama faaliyetini başlatmıştı.
Ancak, bugüne kadar bir çok yapıda ciddi iyileştirmelere ve restorasyon çalışmalarına imza atan Belediye Yönetimi’ne teşekkür eden vatandaşların, aynı Yönetim’den bir isteği daha var! Bu konuda konuşan ve bölgede oturan vatandaşlar, şunları söyledi:
J.M. >> Yıllardır, ‘kim yapar’ dediğimiz şeyleri yapıyorlar. İyi yapılan bir şeye ‘kötü’ denir mi? Yapılanlar şunu gösteriyor aslında… Bu tür bir kurtarma çalışmasına çok önceden başlamış olsaydık, bu kadar eksilmezmiş bu kent. Yine de güzel. Sadece tek isteğim; çalışmalar sırasında kaldırımları, çalışma yapılan alan boyunca kapatıyorlar. Yolun trafiği çok, tehlikeli de. Bir de hem çocuklar var, gidip gelen, hem de yaşlılarımız. Hatta engellilerimiz… Tamam, iş yapacaklar, ama böyle değil! Şu son binanın haline bakın! 25-30 metre, yola inip yürüyorsunuz, mecburen! Peki, bir kaza olursa, sorumluluk kimin?
H.M. >> İstanbul gibi yerlerde, bu tür binalarda çalışma devam eder, ama kaldırım boyunca da bir tünel yaratılır, insanlar güven içinde ilerlesin diye. Burada yapılması gereken de bu. Sorun şu ki… ‘Medeniyetler Kenti’ deyip deyip duruyoruz, ama iş yapma şeklimiz hiç medeni değil! Bunu ne yapacağız? Tamer Yazar

Exit mobile version