Konumuz, Çarşı Restorasyonu! Peki, içindeki ÇEŞMELER!

2017’den 2021’e, sorgumuz aynı… “Kurtuluş Caddesi’nden Uzun Çarşı’nın içinde uzanan dar koridorlarına… Onlar, her yerdeler. Taşları kirlenmiş, üzerlerine yazılar yazılmış, sonradan eklenen musluk aksamları üzerlerinde eğreti durmuş, yanlarından geçilip gidilmiş… Peki, hatırlar mıyız? Onları yeniden yaşama ekler miyiz?” Kabaltı Çeşmesi, Şerife Dudu Hanım Çeşmesi, Ulu Cami yanındaki Çeşme, Şekercik Camii yanındaki Çeşme, Ömer Ağa Çeşmesi, […]

2017’den 2021’e, sorgumuz aynı… “Kurtuluş Caddesi’nden Uzun Çarşı’nın içinde uzanan dar koridorlarına… Onlar, her yerdeler. Taşları kirlenmiş, üzerlerine yazılar yazılmış, sonradan eklenen musluk aksamları üzerlerinde eğreti durmuş, yanlarından geçilip gidilmiş… Peki, hatırlar mıyız? Onları yeniden yaşama ekler miyiz?”

Kabaltı Çeşmesi, Şerife Dudu Hanım Çeşmesi, Ulu Cami yanındaki Çeşme, Şekercik Camii yanındaki Çeşme, Ömer Ağa Çeşmesi, Nakip Çesmesi, Kürt Fakih Camii Çeşmesi, Meydan Çeşmesi, Deveci Bekir Camii yanındaki Çeşme, Nefise Kadın Çeşmesi, Hacı Sakıp Çeşmesi (Şeyh Ali Camiinin yanındaki Çeşme), Debruz Kastalı, Kâmile Kadın Çeşmesi, Kurtuluş Caddesi’nde 79 Nolu eve bitişik Çeşme, Muhittin Paşa Çeşmesi, Sofular Camii Çeşmesi, Zoveroğlu Camii Çeşmesi, Rafet Ağa Çeşmesi ve Genco Çeşmesi…
-KENT HİKAYESİ!-
Onlar, bu kentin çeşmeleri. Hikâyeleri, yaşanmışlıklarıyla, bugün hala ayakta kalanlar, kalabilenler. 2017’de, Antakya’nın çeşmelerine dair yaptığımız haberimize başladığımız cümleler de, bu ayakta kalış hikâyesinin direnenleri için paylaşılmıştı:
“Her adımınızda sizi düne taşıyan kaç şehir vardır? Sahip olduklarıyla, binlerce yıllık bir geçmişe sırtını dayayan kaç coğrafya vardır? Antakya, böylesi bir şehir… Eksilen parçalarının kayboluşuna eklediği çığlığına uzun yıllardır cevap alamamış bir şehir. Yine de var olmaya çalışan, vazgeçmeyen, dünden bugüne kalanları yarına taşıma gayretine umut ekleyen bir şehir…”
-BU DEFA!-
Konunun yeniden gündeme gelmesine sebep ise bu konudaki hassasiyetini Antakya Gazetesi ile paylaşan vatandaşlar. Söylenenler, beklenene dair…
H.M. >> Çarşı için yapılan çalışmayı gördüm. Çok kere başlandı, çok kere sözler verildi, ama hep unutuldu. Bu defa sonu gelir inşallah. Tabi sadece dükkânların görünümünü değiştirmek olmasın, yapılanlar! Bu defa, çeşmeler de restore edilsin. Ne zaman namaz için abdest almaya gittiğimde, bu aklıma geliyor. Daha niceleri gelmiş bu çeşmeye, suyundan içmiş, ben gibi abdest almış. Tarihe tanıklık etmiş bu çeşmelerin hali beni hep üzdü. Belediyemiz madem başlamış, buna da bir el atsın. Dua da alsın, tebrik de…
J.Ç. >> Hatay Kültür Turizm İl Müdürlüğü de bu yapılan işin içinde. Bence onların da asıl işi dükkân giydirmek olmasın! Bu çarşı içinde, Müdürlüğü ilgilendiren çok öncelikli işler var, biraz onlara el atsınlar. Zaten kimse, ne buradaki çeşmelerden bahsediyor, ne de bunlara dair bir hazırlıkları olduğundan söz ediyor.
T.B. >> Onlara bakınca, içinde doğup büyüdüğüm kentin ne hale geldiğini daha iyi anlıyorum. Benim gibi olmuş onlar da. Bir ayakları çukurda!  Tamer Yazar

Exit mobile version