Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Konumuz ‘Mülteciler’

Tutunamayanlar! Ülkemizde az bilinen, bilinse de yanı başından geçilen, fark

Tutunamayanlar!

Ülkemizde az bilinen, bilinse de yanı başından geçilen, fark edilse de çok fazla sorgulanmayan ve hatta yok sayılan ‘Mülteci Meselesi’, aslında yaşamımızın içinde olan bir durum. İşte bu amaçla hayata geçirilen ‘Tutunmak’ başlıklı kısa film yarışması, Hatay ve Kilis gibi yüz binlerce ‘mülteci’ ile iç içe kalan şehirlerdeki yaşamlara odaklanma hedefinde.

Konusu “ülkemizdeki mülteciler” olan kısa film yarışması, mülteci sorununa değinen, bilinç ve duyarlılık oluşturan filmleri bekliyor. Yarışmaya başvuru süreci 20 Haziran 2018-31 Eylül 2018 olarak belirlendi. Başta Suriye olmak üzere birçok ülkeden sığınmacıları ağırlayan Türkiye’de mülteci konusuna dikkat çekmek için organize edilen yarışmanın amaçları ise şöyle sıralanıyor:
-Toplumun mülteci konusunda daha duyarlı hale gelmesini sağlamak,
-Yeni nesle mültecilere yardım duygusunu aşılamak,
-Çocuklarda mülteci algısının doğru oluşmasına katkıda bulunmak,
-Mülteciliğin sadece mülteci olanlar değil tüm insanlığın bir sorunu olduğunu ortaya koymak
-Toplumda yardımlaşmanın ne kadar güzel sonuçlar ortaya koyacağını göstermek,
-Milletler arasındaki dayanışmanın önemini ortaya koymak,
-Ortak yaşamın mümkün olduğuna dikkat çekmek,
-Günlük yaşamımızda yanı başımız da olup farkında olmadığımız insanlara dikkat çekmek
-Bizim için basit ama mülteci olan insanlar için küçük bir dokunuşun ne kadar önemli olduğunu göstermek,
-Toplumda kısa film çalışmalarını yaygınlaştırmak,
-Mülteciliğin bir seçim değil zorunluluk olduğuna dikkat çekmek,
-Mülteci insanların bize göre ne kadar zor şartlarda hayatlarını devem ettirdiklerine dikkat çekmek,
-Devletimizin mülteci konusundaki yaptığı yardımların insanlar hayatında ne gibi etkiler bıraktığını ortaya koyarak toplumu bu konuda özendirmek.
-BÖLGE, KİTLE-
Mültecilerle ilgili hemen hemen her gün sosyal medyada, televizyonlarda ve gazetelerde haberler çıkıyor. Sosyal medyada çıkan haberlerin büyük bir bölümü ise doğruluktan uzak, ırkçı bir dile sahip. Asılsız haberler kamuoyunu yanıltıyor ve toplumun huzurunu bozuyor. Göç İdaresi ve AFAD verilerine göre, Türkiye’de göçmen ve mülteci olarak bulunan insan sayısı 3,5 milyon. Bu rakamsal kalabalık içinde bulunan Suriyeli mültecilerin 260 binden fazlası, AFAD’ın 10 ilde kurduğu ve yönettiği 26 barınma merkezinde yaşıyor. Barınma merkezlerinde, yani kamplarda, 261 bin Suriye ve 8.200 Irak vatandaşı olmak üzere 269.200 mülteci kalıyor. Bu durumda, Türkiye’de yaşayan mültecilerin yaklaşık % 10’u kamplarda, geri kalan % 90’ı da, yani yaklaşık 2.700.000’i neredeyse tüm şehirlere dağılmış olarak yaşıyor.
Suriye’de yaşanan iç savaş ve çatışmalı süreç 6 yılı geride bıraktı. Bu süre boyunca yaklaşık 12 milyon Suriyeli evini terk etmek zorunda kaldı. 4,8 milyonu ise çevre ülkeler; Türkiye, Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır’a sığındı. Avrupa ülkelerine sığınmış olan Suriyeli sayısı da 1 milyonu aşmış durumda.
-DEĞİŞEN ŞARTLAR-
Son örneği Suriye’de yaşanan ülkesel çatışmaların yarattığı zorunlu ve kitlesel göçler, bildiğimiz dünyadan farklı bir dünyayı hayatlarımıza sokmuş durumda. Öyle ki, bugünün dünyası, ikinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük göç olgusuyla karşı karşıya kalmış durumda. Karşı karşıya kalınan sorun, geçerli göç politikalarının da yeniden sorgulanmasını beraberinde getirdi. Hatay’ı ve diğer sınır illerini her açıdan etkileyen Suriye krizi, başta Avrupa olmak üzere, tüm dünyada göçmen meselesinin yeniden tartışılmasına, göç mevzuatının gözden geçirilmesine sebep oldu. Toplumlar açısından, göçmen ve mülteciyle birlikte yaşamanın nasıl olacağı tartışmaları gündelik konular içerisinde en ön sırayı almaya başladı. Bir yandan çatışmalı ortamın doğurduğu şiddet, güçlenen radikalizm ve bu radikallerin dünyayı nerdeyse savaş alanı haline dönüştürmesi… Diğer yandan yaşadıkları ülkelerde yaşayamaz duruma gelen, canlarını ve geleceklerini kurtarmaya çalışan insanların akın akın, güvenli gördükleri ülkelere sığınmaları ve bunun için ölümü de göze alacak yollara başvurmaları, durumu karmaşıklaştırıp, kaotik bir hale getirdi.
Bugünlerde, pek çok ülke ve yönetimleri, olabildiğince göçmenleri kendi ülkelerinden uzak tutmanın yollarını ararken, uluslararası anlaşmalar yeniden gözden geçirilmeye ve yeni anlaşma metinleri oluşturulmaya başlandı. Batılı ülkeler, bu sorun karşısında olabildiğince sınırları ve kapıları sıkı tutmaya çalıştı, ama bunu yapmak için, yaklaşık 1 milyon Suriyelinin sınırlardan geçmesini de bekledi. Yapılan araştırmalar, bu kişilerin çoğunlukla eğitimli ve meslek sahibi kişiler olduğunu ortaya koyuyor.
Bu arada, Hatay özelinde de çok net yaşadığımız gibi, mülteci sorunu, beraberinde birçok problemi de ortaya çıkardı. Kayıt dışı istihdam ve çocuk işçiliği bunların başlıcası. İşte tüm bu nedenlerle, yapılacak bu son çalışmayla mültecilerin yaşadığı zorluklara dikkat çekilerek, bizlerin de birey olarak onlara engel değil, ama kendi imkanlarımız dahilinde destek olmamız gerektiği vurgulanacak. Yapılacak bu çalışma, toplumda mültecilere karşı oluşan katı ve olumsuz bakış açısının değiştirilmesine de katkı sağlayacak. Günlük hayatımıza devem ederken, aslında yanı başımızda bize ihtiyacı olan başka hayatların olduğuna dikkat çekerek, toplumun bu konuda duyarlı olması sağlanacak.
-SORULAR-
Katılımı ücretsiz olan ‘Tutunmak’ başlıklı kısa film yarışmasının konusu, “Mültecilerin ülkemize bakış açısını ortaya koymak ve mülteci gözünden yaşama bakmak en önemlisi mülteci bir insan olmak duygusunun topluma yansıtılması” olarak belirlendi. Yarışmanın temasına uygun olarak hazırlanacak olan filmin, “cast akışı” ve “intro” dahil 10 dakikayı geçmemesi, avi, mov veya mp4 formatında olması gerekiyor. Daha önce yapılan yarışmalara katılmış olmak, ödül kazanmış veya kazanmamış olmak tekrar katılmaya bir engel teşkil etmeyecek. Yarışmaya birden fazla filmle katılabilmek ise mümkün. Hazırlanan filmi içeren DVD’nin ve www.tutunmakkisafilm.org üzerinden doldurup çıktı alarak imzalanan başvuru formunun, kimlik fotokopisi ile birlikte kapalı bir zarf içinde “Uluslararası Gençlik, Eğitim, Kültür ve Spor Derneği, Ehlibeyt Mah. Tekstilciler Cad. Ekşioğlu İş Merkezi No:16/5 Balgat Çankaya / Ankara / Türkiye” adresine gönderilmesi gerekiyor. Başvuruların teslimi; elden, iadeli taahhütlü posta yoluyla veya kurye/kargo aracılığıyla yapılabilecek. Yarışmanın son başvuru tarihi 31 Eylül 2018 saat 18.00 olarak belirlendi. -Tamer Yazar-